Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Linn Sömskar var ohotad segrare på 15 kilometer masstart vid rullskid-SM i Malmö. FOTO: Från SVT:s sändning.
Linn Sömskar var ohotad segrare på 15 kilometer masstart vid rullskid-SM i Malmö. FOTO: Från SVT:s sändning.

Soloseger för Linn Sömskar

IFK Umeås Linn Sömskar motsvarade favoritskapet och solovann masstarten vid SM på rullskidor i Malmö.
Linn vann 24,9 före Maria Nordström, Borås SK. Bronset gick till Evelina Settlin, Hudiksvalls IF.
– När Maria fick släppa så var det bara att prova och det höll. Jätteskönt! säger Linn till SVT efter segern.

Jämfört med herrtävlingen tidigare på dagen så var det ett tunt startfält med endast tolv åkare till start. Synd att inte fler landslagsåkare tog chansen när landslaget hade en buss ner från lägret i Torsby till tävlingarna.

Det hade varit kul att se några av A-landslagsåkarna utöver Evelina Settlin utmana Linn Sömskar och Maria Nordström. Två åkare som nu står utanför landslagsverksamheten inför kommande vinter.

Att Linn skulle vinna före Maria var förstås ingen skräll då båda är mycket starka på rullskidor. Inte minst flerfaldige världsmästaren Sömskar.

– Jag försökte få de andra och dra lite grann. Jag tyckte vi hjälptes åt ganska bra och jag kände att jag hade rätt mycket krafter, berättar Linn för SVT efter segerloppet.

Evelina Settlin var länge med men fick släppa när Sömskar och Nordström ökade farten. Sen fick även Maria ge sig.

– Med två varv kvar så gick jag upp och drog och Maria fick släppa. Då var det bara att prova och det höll. Jätteskönt! säger Linn och fortsätter;

– Det är alltid roligt att visa att man fortfarande kan. Jag hoppas det blir positivt till vintern att jag kan tävla mer på rullskidor i sommar.

I mål var Linn 24,9 sekunder före Maria. Evelina Settlin var dryga en och en halv minut efter på bronsplatsen.

Fyra blev Team Sernekes långloppsåkare Julia Angelsiöö, Storvreta IK. Hon hade över minuten ner till utvecklingslandslagets Moa Olsson, Falun Borlänge. Knappt 40 sekunder där bakom blev Mathilda Ruus, Åsarna sexa, bara sekunden före endast 16-åriga USM-vinnaren Sara Andersson, IFK Mora SK.

Resultat finns här.

Siste nyheter

Charlotte Kalla är Sveriges mest omskrivna idrottare det senaste året. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Charlotte Kalla Sveriges mest omskrivna idrottare

För första gången på nio är är det tjej i topp på listan över Sveriges mest omskrivna idrottsprofiler. Det är Charlotte Kalla som brutit den manliga dominansen på listan. – Ett riktigt stort erkänna...
Piteå Elit, med fixstjärnan Charlotte Kalla, beskriver i ett pressmeddelande vad som ligger bakom föreningens position i skidsverige. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Så jobbar Piteå Elit

Piteå Elit har under lång tid varit framträdande inom svensk längdskidåkning med Charlotte Kalla som den stora stjärnan. Nyligen blev klubben rankad som nummer ett bland Sveriges skidklubbar av skids...
Johan Ekberg vann Gålörullen före Jonathan Hedbys och Robert Brundin. FOTO: Andreas Karlsson.

Världens bästa junior vann Gålörullen

För ett par veckor sedan avgjordes sista deltävlingen i Snö & Tö Rullskidstour - Gålörullen. Vinnare i finalen blev Johan Ekberg och Elin Mcallan. Totalvinnare av touren blev Jonathan Hedbys och Jenn...