Annonsör
AnnonsörAnnonser
Linn Sömskar och Maja Dahlqvist avslutade Sveriges succé-VM på rullskidor med guld i sprintstafetten. FOTO: Svenska Skidförbundet.

Linn Sömskar och Maja Dahlqvist avslutade Sveriges succé-VM på rullskidor med guld i sprintstafetten. FOTO: Svenska Skidförbundet.

21 svenska medaljer på rekord-VM i Sollefteå

Rullskidslandslaget avslutade rullskids-VM i Sollefteå på topp med ytterligare fyra medaljer när tävlingarna avslutades med sprintstafetterna under söndagen.
Totalt tog laget hela 21 (!) medaljer - nytt rekord!

Sprintstafett på rullskidor är alltid något extra. De korta skidorna och den höga farten gör att aerodynamiken och det taktiska spelet blir väldigt avgörande, något som den vältaliga publiken på Hallstaberget verkligen fick uppleva.

Först ut var damjuniorerna där det svenska laget bestod av Frida Karlsson och Emma Larsson. Tillsammans höll de båda ett högt tempo och inför den sista sträckan så stod kampen om medaljerna mellan Sverige och Norge. När Emma Larsson skulle ge sig ut så fick hon dock stå kvar i växlingsfållan i tio sekunder på grund av en felaktig växling på en av de tidigare sträckorna. Detta gjorde att Norge fick en lucka som visade sig omöjlig att ta in. Norge kunde därför ohotat ta guldet trots att Larsson tog in en hel del på den sista sträckan och därmed tog silvret. Tyskland blev bronsmedaljörer.

I damklassen var det svenska laget med Maja Dahlqvist och Linn Sömskar storfavoriter, och visst infriade de förväntningarna. Genom att hålla ett högt och jämnt tempo på alla sträckor så malde de ner motståndet och vann med över en minut före Ryssland på silverplatsen som i sin tur var klart före bronsmedaljörerna från Italien. Guldet var Linn Sömskars tredje och totalt därmed stannade årets VM-drottning på fyra medaljer, med andra ord en i varje VM-lopp, mycket imponerade! Maja Dahlqvist åkte hem tre medaljer.
Efter en liten paus så var det dags för juniorernas stafett som kom att utvecklas till en mycket spektakulär tävling.

För Sverige åkte Leo Johansson och Adam Persson. Taktiken var klar, man ville försöka rycka sönder fältet. Trots hård körning av de båda och ett jätteryck av Persson i banans tuffaste stigning på den sista sträckan, där han till och med hade några meter på toppen, så gick fältet ihop och in på upploppet stod det hela mellan Sverige, Norge, Italien och Ryssland.

Persson hade ledningen i den sista kurvan men ett litet felskär gjorde att han skapade en liten lucka som Italiens Fracesco Becchis utnyttjade direkt. Italienaren växlade tempo direkt och fick någon meter som inte Persson kunde täppa till och därmed blev det silver till det svenska laget. Spurten blev mycket tight och Ryssland tog bronset före Norge. Alla de fyra tätlagen var inom 0.7 sekunder!

Herrarna fick äran att avsluta 2017 års rullskids-VM och även i den tävlingen blev det härlig underhållning. I det svenska laget åkte för dagen VM-debuterande Anton Persson, SK Bore, och Erik Silfver. Fältet var under de första sträckorna, av de tio som skulle åkas, väl samlat. Flera ryck gjrodes men utan att något lag kom loss. På den sjunde sträckan körde dock Norge och Sverige hårt och fick en lucka.

Förutom dem så var det bara Italien som hade någorlunda kontakt. Ut på den sista sträckan gick Erik Silfver mycket hårt och fick med sig det norska laget. Italien fick en riktig "slägga" och kunde inte följa med i det höga tempot. In på upploppet svarade sprintspecialisten Ragnar Bragvin Andresen i det norska laget för en mäktig spurt och gav aldrig Silfver en chans. Så gulet gick till Norge och ännu ett silver till Sverige. Slovakien tog något överraskande bronset då man tog sig förbi det slutkörda Italienska laget.

Officiella resulat rullskids-VM sprintstafett

Tävlingarnas officiella webbplats

Rullskids-VM 2017 är därmed till ända och Svenska Skidförbundet vill härmed framföra sitt varma tack till arrangerande Sollefteå Skidor IF för "det bäst arrangerade rullskids-VM:et någonsin" för att citera FIS representanter på plats. Det är mycket arbete som ligger bakom dessa tävlingar och det genomsyrade verkligen hela evenemanget.

Rullskidornas världscup fortsätter närmast med tävlingar i Madona, Lettland, 11-13 augusti.

 


Tävlingar och Evenemang

 20/10/2018KarlskronarullenRullskidor
 25/10/2018Vasaloppsläger i toppklass Torsby skidtunnelLängdåkning
 30/11/2018Skidläger på Ormberget, LuleåLängdåkning
 05/01/2019Bruksvallarna Nordic Ski MarathonLängdåkning
 23/01/2019Resa till Marcialonga med GSToursLängdåkning
 24/01/2019Marcialonga 2019Längdåkning
 08/02/2019Tjejhelg på snö i FalunLängdåkning
 17/02/2019Haldo Hanssons minneLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör