Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

Jenny Hansson som igår vann Jizerska Padesatka - foto: Erik Nilsson Sports Management

Jenny Hansson som igår vann Jizerska Padesatka - foto: Erik Nilsson Sports Management

Smått och gott från skidvärlden

En ny fantastisk skidhelg är över. Langd.se reflekterar över det som hänt och fastnar direkt för en vass tjej från Norrbotten som inte heter Kalla.

Helgens prestation: Jenny Hansson, född och uppvuxen i Liikavaara utanför Gällivare, vann Jizerska Padesatka före ryskan Jambaeva och norska krutgumman Hilde G Pedersen. En otroligt stark prestation mot bakgrund av att den hårda norrbottniska kroppen genomförde Tour de Ski, åtta tävlingar på tio dagar. Men det är tydligen hälsosamt och stärkande i fjällen. Några dagars vila hemma i Vålådalen och Jenny var klar för en tuff femmil. Hennes första stora seger i karriären. 27-årige Jenny är som årgångsvinet, blir bara bättre och bättre med åren.

Helgens starkaste man: Trefaldige Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd, tvåa i Jizerska padesatka, 24 sekunder efter Anders Aukland på en kuperad femmil. Svärd är pålitligheten själv i klassiskt och med sex veckor kvar till Vasaloppet börjar Svärd sätta sig i respekt – som vanligt!

Helgens rappaste tjej: Ida Ingemarsdotter öste på och visade sina kvaliteter i Åsarna-sprinten. Ida är en fighter som snart sluggar sig till en världscupfinal.  Häftigt med en Sveg-tjej i längdeliten.

Helgens rappaste kille: Robin Bryntesson som inte föll undan för mästaren Thobias Fredriksson. Framåtanda, offensivt taktik och en grym vinnarinstinkt.  22 år och Årsundas Emil Jönsson har snart sällskap från Rossön i världscupens A-finaler.

Robin Bryntesson - foto: Erik Nilsson Sports Management
Robin Bryntesson - foto: Erik Nilsson Sports Management
Helgens Aino Kaisa Saarinen: Lisa Larsen, Sundbybergs IK. Här kan man snacka om frenesi i åkningen. Näst bästa tiden i distansloppet över 10 km, knappt minuten efter Anna Hansson.

Helgens bästa TV-program: Vinterstudion igår med André Pops, Pernilla Wiberg, Per Elofsson och Jonas Karlsson som snackade om Charlotte Kallas framtid efter Tour de Ski-triumfen. Sakligt, intressant och sansat. Wiberg är för klockren som expertkommentator på alpint. Det obegripliga blir begripligt med ”Pillan” som talare – och tecknare!

Helgens nostalgimöte 1: Ingemar Sömskar i Åsarna. ”Sömmen” på plats i Åsarna med dottern Linn. Norbergs AIF:s gamle diagonalelegant i 80-talets svenska längdlandslag var som vanligt på gott humör.

Helgens nostalgimöte 2: Thomas ”Oljan” Eriksson, tremilsvärldsmästaren från Oslo 1982, stod i vallaboden och var med och fixade glidet åt ett 30-tal åkare varje dag. Här finns intresset, själen och hjärtat för längdsporten. Han kunde ju ha suttit hemma framför öppna spisen i Borlänge och dinglat med guldmedaljen. Men sånt ligger inte för 80-talets stilbildare i spåret.

Helgens röst: Ulf Svensson, oförtröttlig  speaker i Åsarna. Påläst med helkoll på 430 startande lördag och söndag. Ränderna går aldrig ur en äkta ÅIK-löpare.

Veckans hetaste: Charlotte Kalla, naturligtvis. Tärendö-tjejen dominerar i media. Själv har hon landat och startat uppkörningen inför Canmore-tävlingarna. Och så har hon shoppat  en ny svart klänning med lite grått i och blommor på. I kväll får vi se skiddrottningen uppklädd i annat än landslagskläder på Idrottsgalans bal med  ”Foppa”, Zlatan, Brolin, JO och alla andra nationalikoner. Charlotte är nominerad som Årets Nykomling 2007.

Förra veckans sjusovare: Finländarna Jari Joutsen, Mikko Maraanen och Ville Verkmaa som missade morronbussen till flygplatsen i Inre Mongoliet. Perkelä! Ett dygn försenade till Beijing, men i god tid till finska mästerskapen. Joutsen låg tvåa in på upploppet i sprinten men fick nöja sig med femteplatsen. Vaket i alla fall, Jari!

Förra veckans spurtkanon: Peter Larsson som krossade allt och alla i Inre Mongoliet och numera är hjälte stor som Djingis Khan bland mongolerna. Dessutom fick han nästan Tintin-status bland bergen i Tibet när han vann sprinten i Shangri-La.

Veckans immunförsvar: Fredrik Persson, Åsarna IK och Sandra Haglund Hybo AIK, som höll sig friska under hela Kina-turnén och ställde upp i Åsarnaspelen. Det gjorde däremot inte Gustaf Berglund, Fredrik Byström, Therese Carlsson,  Anna-Karin Strömstedt, Fredrik Uusitalo och Magnus Myhr. Samtliga däckade efter Asien-resan.

Helgens uppstickare: Anders Palmér, Ulricehamn. Fyra i Jizerska och före Jerry Ahrlin, Rikard Andreasson och Mathias Fredriksson. Starkt jobbat, Anders! Vasaloppsvarning utfärdad för en Ulricehamnare som inte heter Svärd.

Helgens klubb: Eksjö SOK, den småländska klubben med duktige ledarprofilen Göran Nilsson som ett nav i skidhjulet som snurrar allt snabbare i skid-Sverige. Fredrik Karlsson och Hanna Seppas, trea och två i lördagens Sverigecup. När hände det senast att Småland hade en kille och tjej på pallen samtidigt i en nationell stortävling. Jag minns inte det.
Fredrik Karlsson och Hanna Seppas - foto: Erik Nilsson Sports Management
Fredrik Karlsson och Hanna Seppas - foto: Erik Nilsson Sports Management
Helgens juniorkungar: Teodor Peterson, Åsarna IK och Oskar Quicklund, Östersunds SK. Starkast, snabbast och överlägset bäst lördag och söndag i Åsarnspelen.

Veckans comeback: Sara Lindborg, Östersunds SK. Välkommen in i matchen igen, Sara! Inte en tävling sedan Vålådalen i april förra året, men äntligen nummerlappen på i Åsarna. Chockstart för kroppen, kan man gissa. Men glöm inte att det är tre månader kvar på säsongen!

Helgens namn: Hanna! Hanna Falk, Ulricehamn som kom tvåa i lördags och vann i går i D 19-20. Hanna Brodin, Falu IK som kom tvåa i lördags och vann igår.

Helgens ort: Krok! Therese Svenssons lilla by utanför Kall i Jämtland. Kanske en avkrok, men ändå en by att räkna med i skidsportens underbara värld.

Läs också:

Tävlingar och Evenemang

 07/12/2017Skid- & YogalägerLängdåkning
 17/12/2017Östersund ClassicLängdåkning
 06/01/2018Nordic Ski MarathonLängdåkning
 06/01/2018Camp RipanloppetLängdåkning
 07/01/2018AXA Ski MarathonLängdåkning
 10/01/2018Resa till Kaiser Maximilian Lauf med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 11/01/2018Vasaloppsläger i FalunLängdåkning
 18/01/2018Skid- & Yogaläger
 24/01/2018Resa till Marcialonga 2018 med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 27/01/2018Östersund Ski MarathonLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör