Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

JOHANNA OJALA är en tjej som gör det hon tycker och som trivs med livet - antingen i Australien, på en scen med sitt popband eller här som manager för Team Skitunnel… Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

JOHANNA OJALA är en tjej som gör det hon tycker och som trivs med livet - antingen i Australien, på en scen med sitt popband eller här som manager för Team Skitunnel… Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Johanna Ojala – mångsysslare, men just nu mest tränare…

Johanna Ojala är ingen standard A4-tjej.
Den förra juniorlandslagstjejen är tränare för Team Skitunnel i Torsby, hon är tränare vid skidgymnasiet i Torsby och jobbar med testlabbet där.
Men hon spelar också i popband, har bott i Australien och vet inte alls om hon kommer att hålla på med skidåkning i framtiden…

27-åringen som fostrades som skidåkare i Bergeforsens SK vann både silver och brons på JSM och placerade sig hyggligt på JVM.
- Men när jag vaklade i motiavtionen i 21-22-årsåldern berättade min tränare Ola Rawald om GIH och studierna där. Jag blev intresserad, speciellt eftersom jag var mycket upptagen av näringsfysiologoi och biokemi, säger Johanna, som hamnade i Stockholm och började utbildningen på idrottshögskolan.
- Jag gick en och en halv termin. Men sedan tröttnade jag och stack till Australien i nio månader. Där upptäckte jag liet och det är nog det nyttigaste jag har gjort. Jag fick attityd och perspektiv på saker.

Spelade i band
Ibland har hon ångrat att hon slutade med skidåkningen, men inte om hon ”zoomar ut”. För Johanna Ojala har inte stannat och tänkt efter om det är tråkigt utan skidåkningen.
- Jag spelade i ett band från Ånge som heter The Grand Opening. Vi har ett tysk skivbolag och har gett ut två album, säger hon.
Det har blivit turné både i Tyskland och andra länder och musiken beskriver Johanna som lugn, fin och melankolisk rock. Själv spelar hon bas och klaviatur.
- Det gav acceptans och respekt. Dessutom mångfald…
Idag är hon inte lika aktiv. Livet ”på landet” och med tunnel-teamet låter sig inte kombinera så lätt med popstjärne-imagen.

Hamnade i Torsby
Så istället för en popkarriär i Europa blev det Torsby – lite tillfälligt faktisk.
- Dom ringde två gånger och frågade om jag ville jobba där. Jag var inte knuten till någon klubb eller lag och visste inte riktigt vad jag ville med GIH. Så det blev till att jag accepterade ett jobb med 50% på testlabbet och 50% på skidgymnasiet, säger Johanna, som fortfarande har ltie kvar på sin GIH-utbildning.
Och i den här svängen om Team Skitunnel på tal. Det var Anna Simberg och Sofi Ekberg som kontaktade Johanna och behövde hjälp.
- Jag pratade med Thomas Stjerndorff på Fortum Ski Tunnel och han hade stora visioner och planer. Själv trodde jag inte det skulle bli så stort, men plötsligt var vi igång. Tjejerna valde själva vilka som skulle vara med. Hos mig vaknade den management- och PR-jävel som finns inom mig.
Manager-jobbet för Team Skitunnel är ideellt och Johanna gör det vid sidan om sitt jobb.

Sudda ut molnen

- Det handlar mycket om att sudda ut de mörka molnen på himlen och få tjejerna att gilla det de håller på med. Själv saknade jag någon som ställde frågor om varför när jag åkte skidor. Det hela gick på räls och jag blev väldigt resultatfixerad.
Johanna säger att teamet är en lägergrej utanför säsongen och att man genom satsningen lär mycket av varandra.
- Det är också en fråga om acceptans och att man vågar gå sin egen väg, inte den som alla andra tycker att man ska gå.
Och hittils har man uppnådd en hel del. Allt från Hanna Falks top-tio-placering vid världscupen i Kuusamo till övertränade tjejer som inte kommit igång än.
De får goda råd och mycket stöd från Johanna Ojala.
- Jag tycker om att vara mångfaciterad, säger 27-åringen…

 

Läs också:

Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör