Annonsör
AnnonsörAnnonser
Vasaloppets affischer för 2015 efter konstnären Fredrik Lindqvists två verk. FOTO: Vasaloppet.

Vasaloppets affischer för 2015 efter konstnären Fredrik Lindqvists två verk. FOTO: Vasaloppet.

Lindqvists verk blir Vasaloppsaffischer

Nu inleder Vasaloppet en ny tradition där konstnärer bjuds in att tävla om att skapa det årliga Vasaloppsmotivet.
Av fyra inbjudna konstnärer föll juryns val på Fredrik Lindqvists två verk som nu blir officiella motiv för Vasaloppets arrangemang under 2015. Vid en pressvisning avtäcktes under torsdagen konstverken i anrika Zornmuseets lokaler i Mora.

De årliga affischerna med Vasaloppsmotiv är en tradition som sträcker sig tillbaka till 1935. Affischerna är en viktig symbol för de folkkära arrangemangen och har med åren blivit samlarobjekt. Historiskt har motiven tagits fram på olika sätt från år till år men hädanefter kommer svenska konstnärer få tävla om uppdraget.


Inför 2015 har en jury valt ut konstnären Fredrik Lindqvists två verk ”På glid mot framtida segrar” och ”Full rulle”. Vintermotivet avtäcktes under torsdagen i Zornmuseets anrika lokaler i Mora och kommer nu att sätta sin prägel på Vasaloppets vinter- och sommararrangemang 2015.

– Vasaloppet är en stor bärare av svensk tradition och kultur och därför känns den här sortens samarbete otroligt kul att kunna starta upp. Det här ger dels ett värde för våra deltagare, som får unika minnen från varje år. Dels är det också ett bra sätt för dokumentationen av vår egen historia i Vasaloppets museum, där Fredriks vackra motiv blir det första att beskåda i vinter, säger Vasaloppets vd Anders Selling.

Juryns motivering om sitt val: ”Fredrik Lindqvist spårar, precis som Vasaloppet, nya och oväntade vägar. Genom att förena traditionellt hantverk med moderna bilduttryck hör hans konst lika mycket hemma på en internationell arena som i det lokala kulturarv ur vilket Vasaloppet uppstått och utvecklats.”

– Det här är fantastiskt roligt! Jag tycker att kombinationen idrott och konst är spännande. Projektet har varit intressant att jobba med och det är ett bra sätt att nå ut till personer som kanske inte tidigare har sett det jag gör. Jag har själv varit aktiv långdistanslöpare och därför känns det även väldigt kul att göra något med så stark koppling till den svenska idrotten, säger konstnären Fredrik Lindqvist.

Motiven kommer att synas på varje evenemangs officiella affisch samt på diplomen som väntar för dem av de 90 000 anmälda deltagarna som kämpar sig genom fäders spår till målet i Mora. Vasaloppets segrare tilldelas också varsitt exemplar från en begränsad upplaga numrerade bilder, som även ska finnas till försäljning.

Om Fredrik Lindqvist
Bildkonstnären Fredrik Lindqvist föddes i Kristianstad 1968 och har studerat konst bland annat vid Konsthögskolan i Umeå och Konstakademin i Düsseldorf. Numera bor och verkar han i tyska Ingolstadt. Fredrik har under många år synts på konsthallar, gallerier och museum både i och utanför Sverige. Bland annat har han flertalet gånger deltagit i den uppmärksammade Vårsalongen på Liljevalchs konsthall i Stockholm.

Fredrik är konstgrafiker och jobbar huvudsakligen med träsnitt. I sina bilder använder han ofta utklippta delar ur tidningar, reklam och böcker som förlagor. De utklippta delarna klistras sedan ihop till ett kollage och tecknas därefter av på träplattor. Träsnitten trycks sedan på enfärgade eller kraftigt mönstrade tyger. Efter att alla trycken är färdiga sys de ihop med en grov tråd till ett enhetligt verk.

På glid mot framtida segrar - vintermotiv 2015.jpg
Vintermotivet som kommer på affischer och diplom. FOTO: Vasaloppet.

Full rulle - sommarmotiv 2015.jpg
Sommarmotivet som kommer på affischer och diplom. FOTO: Vasaloppet.


Historiska Vasaloppsmotiv
Det är inte första gången som en konstnär står bakom motiven. Det första motivet var en affisch skapad av Anders Rull från Vinäs som föreställde en skidåkare med Gustav Vasa avbildad som skugga. Lars Norrmans motiv till det 50:e loppet 1973 anses av många vara det motiv som lämnat störst avtryck. Ett annat uppskattat verk var Lasse Åbergs målning 2012. Motiven har på senare år fått stor uppmärksamhet i media och synts i såväl TV som den nationella pressen.

Vasaloppets jury 2015
Jordi Arkö, länskonst Dalarna
Johan Cederlund, museidirektör Zornmuseet
Caroline Smitmanis Smids, kulturchef Mora Kommun
Anna Romson, art director
Anders Selling, vd Vasaloppet


Tävlingar och Evenemang

 31/08/2017Fight for VasanRullskidor
 02/09/2017Isaberg Final ClimbRullskidor
 02/09/20177-mila rullenRullskidor
 03/09/2017SkoklosterrullenRullskidor
 16/09/2017BessemerrullenRullskidor
 19/10/2017Vasaloppsläger i toppklassLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör