Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Anna Haag och Emil Jönsson må ha lagt ner sin elitsatsning. Men helt på latsidan ligger de inte. Nu väntar tävlingar i Inre Mongoliet för det nygifta paret. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Anna Haag och Emil Jönsson må ha lagt ner sin elitsatsning. Men helt på latsidan ligger de inte. Nu väntar tävlingar i Inre Mongoliet för det nygifta paret. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dags för FIS Summer ski festival I Inre Mongoliet

Efter några års uppehåll arrangerar Nordic Ways, återigen FIS Summer Ski Sprint, nu i Yakeshi, nära Hailar i Inre Mongoliet, en av Kinas 23 provinser.
Arrangemanget på lördag 23 juni har en startlista med skidåkare i världsklass och med 20 inbjudna åkare från utlandet samt China National Team.

Bland de inbjudna utländska åkarna finns två olympiska guldmedaljörer och fem olympiska medaljörer i övrigt. Nikita Kriukov från Ryssland och Anna Haag från Sverige tog sina olympiska guld på OS i Sochi 2014. Kriukov tog i samma spel även en silvermedalj och är dessutom 5-faldig VM-medaljör, varav tre guld. Även Anna Haag har fler stora medaljer, tre olympiska silver och fyra medaljer i VM.

Kriukov och Haag kommer att vara mycket i rampljuset under sprinten i Kina, men tävlingen har fler stora namn i startfältet. På herrsidan finns Emil Jönsson, Sverige, som har ett olympiskt silver och ett brons, plus 13 världscupsegrar på meritlistan. Svenske Teodor Peterson och ryske Alexandr Panzhinskii har båda varsina två OS-silver. Norges Pål Tröan Aune är en ung up-comer, med elva starter i världscupen och med två topp tio-platser, förmodligen en åkare som kommer att vilja prestera bra i Yakeshi.

På damsidan kommer Anna Haag att konkurrera mot, bland många andra mot till exempel svenska Jackline Lockner, som segrade totalt (tre av fem etappvinster) i China Tour de Ski i januari. Lockner, som har två världscupstarter för Sverige, har satt upp ett mål om att vara etablerad i det svenska landslaget till OS i Beijing 2022 och ser sitt tävlande i Kina som en förberedelse för det. Även Jennie Öberg, med en världscupvinst i sprint är ett starkt svenskt namn på damsidan. Flera starka norska åkare finns också med: Hilde Eide, Trine Marit Renå och Sigrid Johannesen Livik. Dessutom får vi inte glömma de kinesiska damerna, dom åker normalt bra på våra skidevenemang i Kina!

Nordic Ways arrangerar sedan 1998 idrottsevenemang i Kina. Sedan 2003 körs Vasaloppet China i början av januari i Changchun, Jilin och även Vätternrundan har gått på export till Kina, den 8:e upplagan av Vätternrundan China arrangeras den 16 september i Yanji, också i Jilinprovinsen. Man arrangerar även tävlingar inom landsvägscykel, MTB, ett terränglopp med full maratondistans samt duathlon.


Inbjudna åkare
Damer:

Hilde Eidie, Norge
Tine Marit Renaa, Norge
Sigrid Livik Johannesen, Norge
Anna Haag, Sverige
Jackline Lockner, Sverige
Frida Hallqvist, Sverige
Jennie Öberg, Sverige
Ida Hallqvist, Sverige

Herrar:
Kusti Kittilä, Finland
Mattia Armellini, Italien
Pål Tröan Aune, Norge
Nikita Kriukov, Ryssland
Alexei Petukhov, Ryssland
Alexander Panzhinskii, Ryssland
Emil Jönsson, Sverige
Teodor Peterson, Sverige
Simon Persson, Sverige
Simon Andersson, Sverige

 

Siste nyheter

Frida Karlsson vann 5 kilometer skejt vid Scandic cup i Boden 20 sekunder före Linn Svahn, IFK Umeå. Bilden dock från säsongspremiären i Bruksvallarna. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Väntade juniorcupvinnare på distans

Andra dagen på Scandic cup i Boden hade distanslopp i fristil på programmet. Dagens vinnare blev: Frida Karlsson, Sollefteå skidor, Moa Hansson, Landsbro IF SK, Axel Aflodal, Offerdals SK och Emil Da...
Sebastian Samuelsson bommade bort chansen till en topplacering på jaktsstarten i  Pokljuka. FOTO: GEPA pictures/Matic Klansek.

Brorsson 16:e och Samuelsson 19:e på jaktstarten

Dagens bästa svenska insatser vid skidskyttevärldscupen jaktstart i Pokljuka stod Mona Brorsson och Sebastian Samuelsson för med 16:e och 19:e plats. Dagens vinnare blev Kaisa Mäkäräinen och Johannes...
Jens Burman hade en mardrömsupplevelse på första sträckan men tröga skidor från start. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.

Nattsvart svensk stafettdag efter vallamiss

Det svenska herrlaget hade en blytung dag vid världscupstafetten i Norge. Med skidor som inte var de bästa så blev det en elfte plats. Norge spurtvann med Finn Hågen Krogh på sista före Ryssland som...