Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Konstnären Mia Malmlöf har skapat ett vintermotiv för Vasaloppets vintervecka 2019 och ett sommarmotiv 2019 för Vasaloppets sommarvecka. FOTO: Vasaloppet.
Konstnären Mia Malmlöf har skapat ett vintermotiv för Vasaloppets vintervecka 2019 och ett sommarmotiv 2019 för Vasaloppets sommarvecka. FOTO: Vasaloppet.

Mia Malmlöf har skapat Vasaloppets konstverk 2019

Vid en ceremoni på Café Zorn i Mora på onsdagseftermiddagen avtäcktes 2019 års två officiella Vasaloppsmotiv som kommer att pryda Vasaloppets diplom, affischer och trycksaker under året.
Konstnären Mia Malmlöf har skapat ett vintermotiv för Vasaloppets vintervecka och ett sommarmotiv för Vasaloppets sommarvecka.

De årliga affischerna med Vasaloppsmotiv är en tradition som går tillbaka till 1935. Affischerna är en viktig symbol för Vasaloppet och har med åren blivit samlarobjekt. De senaste fem åren har Vasaloppet bjudit in konstnärer att skapa ett vinter- och ett sommarmotiv.

Juryns motivering lyder:
”På ett underfundigt sätt har Mia Malmlöf vävt in fragment av Dalakultur i bilder som utstrålar energi och framåtanda – allt mot en bakgrund av de sjöar, blånande berg och snötäckta landskap som kännetecknar Vasaloppsarenan.”

Mia Malmlöf berättar om inspirationen till hennes två Vasaloppsmotiv som hon kallar ”Folkrörelse”:

– Jag har tagit avstamp i Vasaloppets tre ledord tradition, upplevelse och utmaning. Tradition är att bilderna är uppbyggda som gamla bonader från Dalarna, där vintermotivet är inspirerat av ett gammalt fotografi på Mora-Nisse medan färgerna på skidåkarna är fragment från kurbitsmålningar. När det gäller sommarmotivet har jag hämtat inspiration från naturen, medan mönstren och färgerna på cyklisterna och löparna är fragment från olika sockendräkter i Dalarna. Upplevelsen är att skapa vackra bilder och tolka folkloristiskt måleri på ett modernt sätt och utmaningen är att skapa en mångfald och en rörelse i själva kompositionen.

Mia, vad har du själv för förhållande till Vasaloppet?
– Jag ser Vasaloppet som ett av våra stora viktiga kulturarv i Sverige, det är något alla känner till både i och utanför Sverige. 

Vad tycker du om idén att få skapa motiv med Vasaloppet som utgångspunkt?
– Att få skapa två affischer till Vasaloppet, vinter och sommar, är en ära! Det har varit oerhört roligt och stimulerande att väva in ledorden, och att få skapa affischer som ska ses av så många människor. Har använt mig av all den glädje, humor och färgprakt som jag förknippar med Dalarna, alla mina somrar och vintrar i barndomens landskap.

Vad har du annars på gång just nu?
– Just nu arbetar jag med ett skissuppdrag, en stor målning till en tandläkarmottagning i Region Örebro samt inför en utställning i Stockholm hösten 2019, berättar Mia Malmlöf.

Mia Malmlöfs motiv kommer nu att synas på Vasaloppets affischer och på diplomen till de cirka 100 000 deltagarna under Vasaloppets arrangemang.

Om Mia Malmlöf
Mia Malmlöf utbildade sig vid Konsthögskolan i Stockholm 1979–84 och har haft 41 separatutställningar sedan dess. Deltagit i samlingsutställningar i Sverige, Danmark, Finland, Island, Kuba och Ryssland. Har gjort en mängd offentliga arbeten.
”För mig är måleriet en resa…, en livsresa i färg och form, i tid och rum. Tänker inte i banor som nutidskonst och dåtidskonst. För mig är konsten tidlös och den konst som görs idag, är nutidskonst. Foto, video, måleri, teckning och collage är bara olika tekniker som rör samma sak, en form, ett uttryck, ett innehåll.”
http://miamalmlof.com

De senaste årens konstnärer bakom Vasaloppsmotiven
2015 Fredrik Lindqvist, Kristianstad
2016 Lisbeth Boholm, Falun
2017 Kerstin Bergman, Gagnef
2018 Anders Ståhl, Leksand 2019
Mia Malmlöf, Stockholm

Vasaloppets jury
Jordi Arkö, f d konstkonsulent Länskonst Dalarna
Johan Cederlund, museidirektör Zornmuseet
Caroline Smitmanis Smids, utvecklingschef Mora Kommun
Anna Romson, art director
Eva-Lena Frick, vd Vasaloppet

Siste nyheter

Frida Karlsson vann 5 kilometer skejt vid Scandic cup i Boden 20 sekunder före Linn Svahn, IFK Umeå. Bilden dock från säsongspremiären i Bruksvallarna. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Väntade juniorcupvinnare på distans

Andra dagen på Scandic cup i Boden hade distanslopp i fristil på programmet. Dagens vinnare blev: Frida Karlsson, Sollefteå skidor, Moa Hansson, Landsbro IF SK, Axel Aflodal, Offerdals SK och Emil Da...
Sebastian Samuelsson bommade bort chansen till en topplacering på jaktsstarten i  Pokljuka. FOTO: GEPA pictures/Matic Klansek.

Brorsson 16:e och Samuelsson 19:e på jaktstarten

Dagens bästa svenska insatser vid skidskyttevärldscupen jaktstart i Pokljuka stod Mona Brorsson och Sebastian Samuelsson för med 16:e och 19:e plats. Dagens vinnare blev Kaisa Mäkäräinen och Johannes...
Jens Burman hade en mardrömsupplevelse på första sträckan men tröga skidor från start. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.

Nattsvart svensk stafettdag efter vallamiss

Det svenska herrlaget hade en blytung dag vid världscupstafetten i Norge. Med skidor som inte var de bästa så blev det en elfte plats. Norge spurtvann med Finn Hågen Krogh på sista före Ryssland som...