Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Från och med i vinter kommer Nattvasan ingå i Vasaloppstrippeln samt också ingå som medaljår precis som Vasaloppet och Öppet spår. FOTO: Vasaloppet.
Från och med i vinter kommer Nattvasan ingå i Vasaloppstrippeln samt också ingå som medaljår precis som Vasaloppet och Öppet spår. FOTO: Vasaloppet.

Regeländring i Nattvasan – som nu ingår i Vasaloppstrippeln

Nu är det klart att både Nattvasan 90 och Nattvasan 45 från och med Vasaloppets vintervecka 2020 får räknas in som ett av delmomenten i Vasaloppstrippeln 90 och Vasaloppstrippeln 45. Med anledning av detta är det inte längre tillåtet att dra varandra framåt med ett rep, så kallad repning, i Nattvasan där deltagarna åker tillsammans i tvåmannalag.

Fram till och med 2019 har det i Nattvasan varit tillåtet att hjälpa varandra med så kallad repning, där en deltagare kan dra den andra framåt i spåret med hjälp av ett rep, men från och med 2020 års vintervecka tas den möjligheten bort.

– Den största anledningen till detta är att vi vill att Nattvasan ska ingå i Vasaloppstrippeln 90 respektive Vasaloppstrippeln 45, en utmaning där du åker skidor, cyklar och springer i fäders spår under ett och samma kalenderår. Att åka Nattvasan i lag är en lika stor individuell prestation som att åka något av våra andra lopp på samma distans. Och Vasaloppets mål är tydligt; vi vill inspirera folk att röra på sig och få fler att uppleva Vasaloppsarenan, därför är det här helt rätt beslut, säger Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson.

Repningen har sedan Nattvasans premiär 2017 enbart nyttjats av ett fåtal deltagare. Vasaloppet har också, i dialog med deltagarna, fått indikationer på att det kan upplevas som ett riskmoment att två personer har ett rep mellan sig i nedförsbackar i mörkret och trots att ingen incident inträffat ligger även den vetskapen till grund för beslutet.

– Nattvasan kommer fortfarande att vara ett parlopp där deltagarna åker två och två. Dels på grund av säkerhetsskäl dels på grund av att vi upplever att det finns ett sug av att sätta upp gemensamma mål, att träna och förbereda sig inför ett lopp tillsammans, genomföra det som ett lag och peppa och stötta varandra längs vägen, säger Johan Eriksson.

Från och med 2020 räknas Nattvasan 90 också in som medaljår. Precis som när du genomfört Vasaloppet eller Öppet Spår 10 eller 20 gånger är du berättigad en särskild medalj och kan tillgodoräkna dig åren för att så småningom bli Vasaloppsveteran. Endast ett lopp per år räknas och resultatet ska vara registrerat i ditt namn. Medaljåren i Nattvasan kommer inte att räknas retroaktivt.

Det är i dagsläget inte fastställt om Nattvasan 90 och Nattvasan 45 i och med regeländringen kommer att ingå som lopp i En Svensk Klassiker. Ett besked om detta beräknas komma från En Svensk Klassiker i november.

Se filmerna Vasaloppsskolan Nattvasan med tips, råd och inspiration inför det på Vasaloppet.TV under "träna och ladda"

Läs mer om Nattvasan 90 här.
Läs mer om Nattvasan 45 här.
Läs mer om Vasaloppstrippeln här.

 

Siste nyheter

Linn Svahn visade med eftertryck att hon kan mer än att åka fort på sprint med dagens seger på Idre Fjäll. FOTO: Lasse Jonsson.

Linn Svahn vann sekundstrid på Idre Fjäll

Östersunds SK:s förstaårssenior Linn Svahn vann en tät sekundstrid på damernas 10 kilometer klassiskt vid Volkswagen cup på Idre Fjäll. Moa Olsson, Falun Borlänge SK och Sofia Henriksson, Piteå elit v...
Fredrik Andersson spurtade i mål som vinnare på 15 kilometer klassiskt i Idre på fredagsförmiddagen. FOTO: Från Svenska skidförbundets livesändning.

Fredrik Andersson klar vinnare i Idre

Sollefteå skidors Fredrik Andersson vann 15 kilometer klassisk stil vid Volkswagen cup i Idre efter ett övertygande lopp. Fredrik vann 15,6 sekunder före Simon Andersson, Falun Borlänge SK. – Jag had...