Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
En ny pistmaskin ska lyfta spårkvalitén i Offerdal i vinter. FOTO: Offerdals SK.
En ny pistmaskin ska lyfta spårkvalitén i Offerdal i vinter. FOTO: Offerdals SK.

Miljoninvestering för ny pistmaskin till Offerdals SK

På måndagen levererades en ny pistmaskin till Offerdals SK i Änge. Investeringen uppgår till dryga miljonen varav 800 000 kronor utgör stöd från kommun och länsstyrelse.
Den nya pistmaskinen är ett lyft för föreningen och bygden.

– Vi utvecklar längdåkningen i allt vårt arbete i Offerdals SK. Vi är en av endast tre föreningar i länet som tar helhetsansvar med breddverksamhet. Vi har parasportare, barn, ungdomar och junior- och seniorelit som ges möjlighet att utvecklas i idrotten. Dessutom att vi varje vecka under vintern får ut 15 procent av invånarna i hela Offerdal på skidor i samband med ”Byakampen” är helt unikt i sitt slag i Sverige, säger Karin Bångman, styrelseordförande i Offerdals SK.

Hon pekar på att det länge funnits behov av ett ett smidigt spårverktyg som lyfter spårkvalitén, ger bättre arbetsmiljö och minskar tidsåtgången för de spårkörare som arbetar ideellt med detta i föreningen.  

Den efterlängtade pistmaskinen som anlände till Änge på måndagen är en Snow Rabbit 3 tillverkad i Italien. Den finns redan på några fler ställen i Norden,  bland annat i skidtunneln i Göteborg, hos Oslo kommun, ett tiotal skidföreningar i Norge använder Snow Rabbit 3 för sina spår.

– Vi är väldigt glada för att Offerdals SK valt vår pistmaskin för sin verksamhet. Trots sitt läge på landsbygden är föreningen väldigt framgångsrik både när det gäller elit och motion. Snow Rabbit 3 kommer att underlätta och minimera tiden för spårbearbetning och bidra till att utveckla längdåkningen i bygden, säger Ivan Kuzmin, på Snow First AB som är generalagent i Norden för Snow Rabbit-pistmaskinen.

Snow Rabbit har utvecklats av familjeföretaget Favero Lorenzo i Dolomiterna i Italien. Företaget har tillverkat pistmaskiner och snöskoterslädar sen 1982.

– Det unika med Snow Rabbit är att den enkelt kan transporteras på en biltrailer mellan olika arbetsplatser och att den är enkel i sin konstruktion så ingen auktoriserad service behövs, man kan serva Snow Rabbit på en vanlig bil- eller traktorverkstad, säger Ivan Kuzmin.    

I samverkan med Almåsa Fritid kommer man med den nya pistmaskinen att kunna koppla ihop spårområdet i Änge med spårområdet i Almåsa och utöka möjligheterna för längdåkning. Nytt för säsongen är också samarbetet med Offerdals Motorklubb, som har förare med kompetens att köra pistmaskiner, en resurs som nu kan delas mellan de båda föreningarna under vintern.  

– Nu väntar vi bara på natursnön så kan vi börja köra spåren, avslutar Karin Bångman.

 

Siste nyheter

Linn Svahn visade med eftertryck att hon kan mer än att åka fort på sprint med dagens seger på Idre Fjäll. FOTO: Lasse Jonsson.

Linn Svahn vann sekundstrid på Idre Fjäll

Östersunds SK:s förstaårssenior Linn Svahn vann en tät sekundstrid på damernas 10 kilometer klassiskt vid Volkswagen cup på Idre Fjäll. Moa Olsson, Falun Borlänge SK och Sofia Henriksson, Piteå elit v...
Fredrik Andersson spurtade i mål som vinnare på 15 kilometer klassiskt i Idre på fredagsförmiddagen. FOTO: Från Svenska skidförbundets livesändning.

Fredrik Andersson klar vinnare i Idre

Sollefteå skidors Fredrik Andersson vann 15 kilometer klassisk stil vid Volkswagen cup i Idre efter ett övertygande lopp. Fredrik vann 15,6 sekunder före Simon Andersson, Falun Borlänge SK. – Jag had...