Annonsör
AnnonsörAnnonser
Åkare från 17 länder är anmälda till Red Bull Nordenskiöldsloppet som genomförs 15 april. Bilden från starten 2016. FOTO: erikwickstrom.se.

Åkare från 17 länder är anmälda till Red Bull Nordenskiöldsloppet som genomförs 15 april. Bilden från starten 2016. FOTO: erikwickstrom.se.

Åkare från 17 länder i världens längsta skidlopp

Den internationella uppmärksamheten för världens längsta skidlopp, Red Bull Nordenskiöldsloppet är stor – redan nu har 225 åkare från 17 länder anmält sig till det 220 kilometer långa loppet i Jokkmokk.

Loppet lockar motionärer från hela världen och några av världens främsta långdistansåkare – både traditionella långloppsåkare och ultraskidåkare.

Det är klart att tre av världens bästa ultraskidåkare står på startlinjen – Erik Wickström, Sverige, Teemu Virtanen, Finland och Denis Kabanen, Ryssland.

De tre tävlade i våras mot varandra i ett prestigefyllt 24 timmars lopp. Wickström stakade då längre än någon annan åkt skidor på ett dygn – han avverkade 438 kilometer på en 412 meter lång varvbana.

– 220 kilometer är långt, inte bara fysiskt, utan även psykiskt. Loppet i Jokkmokk bjuder på en betydligt mer omväxlande och naturskön bana än vi hade vid 24-timmars loppet, säger Erik Wickström som ser fram mot tävlingen i Jokkmokk.

– Jag har aldrig tidigare tävlat så långt i en mer traditionell tävling. När vi åkt långt har det varit i typ 24 timmars-lopp.

Guinniess rekordbok har ännu inte godkänt Erik Wickströms resultat. Därför har finländaren Teemu Virtanen kvar det officiella världsrekordet i långdistansskidåkning med 433,2 kilometer.

– Jag ser fram mot tävlingen i Jokkmokk. Jag är så glad att vi äntligen får ultralånga skidtävlingar, tävlingar längre än 100 kilometer. Det finns ett intresse för sådana lopp, säger Teemu Virtanen.

Att tävla på skidor över en riktigt lång distans är naturligtvis speciellt. Det krävs träning och förberedelser.

– Visst behöver man träna en del. Men jag själv tränar inte så mycket, snittar en timme om dagen. På ett år blir det ungefär 390 timmar.

– Att åka skidor i 220 kilometer klarar många duktiga motionärer. Konsten att orka åka länge och långt är att anpassa farten och inte åka för fort de första milen. Kroppen orkar längre än vad vi själva tror, säger Erik Wickström som bor i Borås och inte alltid har de bästa snöförutsättningarna.

Teemu Virtanen lyfter fram energins betydelse för att orka åka 220 kilometer på skidor.

– Man måste ha tillräckligt med energi i kroppen och tanka både före och under loppet. Det gäller att äta rätt och bra kost före loppet och ta sig tid och tanka energi på de matkontroller som finns under loppet.

Delar av världseliten från de traditionell långloppen kommer också till start. Redan tidigare hade två av de bästa norska åkarna lämnat klartecken för Red Bull Nordenskiöldsloppet; John Kristian Dahl och Anders Aukland.

Nu har också tre av de bästa svenska åkarna; Bob Impola, Bill Impola och Jörgen Brink sagt att dem kommer till start.

John Kristian Dahl vann Red Bull Nordenskiöldsloppet ifjol efter en spurtstrid med Anders Aukland.

– Jag kommer tillbaka, jag vill verkligen åka loppet en gång till. Det var en rejäl utmaning, säger John Kristian Dahl.

Red Bull Nordenskiöldsloppet genomförs den 15 april. Loppets start och mål är i Jokkmokk. Banan slingrar sig genom den storslagna lappländska fjällvärlden i klassisk skidterräng. Loppet arrangerades första gången redan år 1884. Segraren hette Paava Lasse Nilsson Tuorda, han åkte loppet på 21 timmar och 22 minuter.

Ifjol, när loppet nystartades efter 132 års bortavaro, vann John Kristian Dahl på 8 timmar och 35 minuter.

Elitåkarna i all ära – det är bland de kvinnliga och manliga motionärerna som de riktigt stora hjältedåden görs. De kommer att åka skidor i 12-21 timmar.

– Förra året kom drygt 300 åkare till start. Vi räknar med fler startande i år eftersom många skidåkare tycker det vore en rejäl utmaning att åka världens längsta skidtävling, säger Wolfgang Mehl.


Tävlingar och Evenemang

 20/10/2018KarlskronarullenRullskidor
 25/10/2018Vasaloppsläger i toppklass Torsby skidtunnelLängdåkning
 30/11/2018Skidläger på Ormberget, LuleåLängdåkning
 05/01/2019Bruksvallarna Nordic Ski MarathonLängdåkning
 23/01/2019Resa till Marcialonga med GSToursLängdåkning
 24/01/2019Marcialonga 2019Längdåkning
 08/02/2019Tjejhelg på snö i FalunLängdåkning
 17/02/2019Haldo Hanssons minneLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör