Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Anders Svanebo överraskade med att ta SM-guld på femmilen i Umeå. FOTO: Arrangören.
Anders Svanebo överraskade med att ta SM-guld på femmilen i Umeå. FOTO: Arrangören.

Anders Svanebo knep guldet på SM-femmilen

Stockviks Anders Svanebo höll distansen ut och knep sitt första SM-guld på SM-femmilen i Umeå.

Marcus Hellner, Gällivare Skidallians och Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF såg ut att göra upp om guldet men båda kroknade och de passerades på sista milen av Svanebo som vann tio sekunder före Hellner. Bronset gick till Martin Johansson, IFK Mora som också han passerade Rickardsson.

Anders Svanebo startade en minut före Daniel Rickardsson och var efter halva tävlingen omåkt av Hudiksvallsåkaren men på sista milen vände Svanebo på steken när han åkte ifrån Rickardsson och tills slut även passerade Hellner tidsmässigt.

 

Martin Johansson var uppåkte en minut av Hellner men åkte ifrån honom på slutet och passerade då Rickardsson i resultatlistan och tog bronset dryga halvminuten efter Hellner men 14 sekunder före Rickardsson.

 

Anders Södergren slutade femma bara några få sekunder bakom klubbkompisen Rickardsson. Södergren öppnade mycket optimistiskt och låg till en början tätt bakom Hellner tidsmässigt med målet att nå ett 18:e SM-guld. 

 

Åsarnas Jens Burman slutade sexa en och en halv minut bakom Svanebo. Sen var det ett stort hopp ner till sjunde plats och Björn Sandström, Piteå Elit som var nästa fem minuter bakom segraren.

 

Resultat

SM Umeå

Herrar 50 km fri stil

1. Anders Svanebo, Stockvik 2:10.18.3

2. Marcus Hellner, Gellivare Skidallians + 10.0

3. Martin Johansson, IFK Mora + 42.8

4. Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF + 56.8

5. Anders Södergren, Hudiksvalls IF + 1.00.6

6. Jens Burman, Åsarna IK + 1.31.2

 

Liveresultat finns här.

Siste nyheter

Emil Persson och Andreas Holmberg dominerade Skoklosterrullen. Till slut var Holmberg starkast och vann med dryga minuten. FOTO: T-W Media.

Lager 157 Ski Team dominerade på Skoklosterrullen

I soligt men blåsigt väder avgjordes Skoklosterrullen på söndagen. Som väntat blev det dominans av trion Andreas Holmberg, Emil Persson och Britta Johansson Norgren från Lager 157 Ski Team. Andreas v...
anna_johan_vlcoacher

Anna och Johan Olsson nya officiella Vasaloppscoacher

Vasaloppet har sedan 2014 utnämnt certifierade coacher för att erbjuda kvalitetssäkrad träningsrådgivning. Det är en skara med gedigen kunskap som nu förstärks ytterligare när Anna och Johan Olsson ti...