www.langd.se

Anders Svanebo överraskade med att ta SM-guld på femmilen i Umeå. FOTO: Arrangören.
Anders Svanebo överraskade med att ta SM-guld på femmilen i Umeå. FOTO: Arrangören.

Anders Svanebo knep guldet på SM-femmilen

Stockviks Anders Svanebo höll distansen ut och knep sitt första SM-guld på SM-femmilen i Umeå.

Marcus Hellner, Gällivare Skidallians och Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF såg ut att göra upp om guldet men båda kroknade och de passerades på sista milen av Svanebo som vann tio sekunder före Hellner. Bronset gick till Martin Johansson, IFK Mora som också han passerade Rickardsson.

Anders Svanebo startade en minut före Daniel Rickardsson och var efter halva tävlingen omåkt av Hudiksvallsåkaren men på sista milen vände Svanebo på steken när han åkte ifrån Rickardsson och tills slut även passerade Hellner tidsmässigt.

 

Martin Johansson var uppåkte en minut av Hellner men åkte ifrån honom på slutet och passerade då Rickardsson i resultatlistan och tog bronset dryga halvminuten efter Hellner men 14 sekunder före Rickardsson.

 

Anders Södergren slutade femma bara några få sekunder bakom klubbkompisen Rickardsson. Södergren öppnade mycket optimistiskt och låg till en början tätt bakom Hellner tidsmässigt med målet att nå ett 18:e SM-guld. 

 

Åsarnas Jens Burman slutade sexa en och en halv minut bakom Svanebo. Sen var det ett stort hopp ner till sjunde plats och Björn Sandström, Piteå Elit som var nästa fem minuter bakom segraren.

 

Resultat

SM Umeå

Herrar 50 km fri stil

1. Anders Svanebo, Stockvik 2:10.18.3

2. Marcus Hellner, Gellivare Skidallians + 10.0

3. Martin Johansson, IFK Mora + 42.8

4. Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF + 56.8

5. Anders Södergren, Hudiksvalls IF + 1.00.6

6. Jens Burman, Åsarna IK + 1.31.2

 

Liveresultat finns här.

Siste nyheter

Anton Karlsson jobbar hårt i gymmet för att komma tillbaka till tävlingsspåret efter att ha drabbats av diskbråck. FOTO: Visma Ski Classics.

Anton Karlsson tränar på gymmet - när lagkompisarna tränar i Skåne

För förra vinterns vinnare av sprintvästen i Visma Ski Classics, Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, är det tuffa tider nu. För några veckor sedan konstaterades att han drabbats av diskbråck. När tea...
Ulricehamn och Falun (bilden) blir världscuporter i Sverige 2021. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Världscuptävlingar i Ulricehamn och Falun 2021

På Internationella skidförbundets höstmöte i Zürich den 1–5 oktober tilldelades Svenska skidförbundet två världscuphelger under säsongen 2020/2021. Svenska skidförbundets styrelse har på dagens styrel...
Anders Södergren och Marit Björgen är ambassadörer för Ski Tour 2020. Här med representanter för tåg- och bussbolaget Vy som är tourens huvudsamarbetspartner. FOTO: Mads Kristiansen, Vy.

Vy bidrar till minskat miljöavtryck från världseliten under Ski Tour 2020 

Hållbarhet i alla led är ambitionen för Ski Tour 2020. Under torsdagen presenterades tåg- och bussbolaget Vy som tourens huvudsamarbetspartner i samband med en medieträff i Oslo där även tourambassadö...