Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Anders Svanebo överraskade med att ta SM-guld på femmilen i Umeå. FOTO: Arrangören.
Anders Svanebo överraskade med att ta SM-guld på femmilen i Umeå. FOTO: Arrangören.

Anders Svanebo knep guldet på SM-femmilen

Stockviks Anders Svanebo höll distansen ut och knep sitt första SM-guld på SM-femmilen i Umeå.

Marcus Hellner, Gällivare Skidallians och Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF såg ut att göra upp om guldet men båda kroknade och de passerades på sista milen av Svanebo som vann tio sekunder före Hellner. Bronset gick till Martin Johansson, IFK Mora som också han passerade Rickardsson.

Anders Svanebo startade en minut före Daniel Rickardsson och var efter halva tävlingen omåkt av Hudiksvallsåkaren men på sista milen vände Svanebo på steken när han åkte ifrån Rickardsson och tills slut även passerade Hellner tidsmässigt.

 

Martin Johansson var uppåkte en minut av Hellner men åkte ifrån honom på slutet och passerade då Rickardsson i resultatlistan och tog bronset dryga halvminuten efter Hellner men 14 sekunder före Rickardsson.

 

Anders Södergren slutade femma bara några få sekunder bakom klubbkompisen Rickardsson. Södergren öppnade mycket optimistiskt och låg till en början tätt bakom Hellner tidsmässigt med målet att nå ett 18:e SM-guld. 

 

Åsarnas Jens Burman slutade sexa en och en halv minut bakom Svanebo. Sen var det ett stort hopp ner till sjunde plats och Björn Sandström, Piteå Elit som var nästa fem minuter bakom segraren.

 

Resultat

SM Umeå

Herrar 50 km fri stil

1. Anders Svanebo, Stockvik 2:10.18.3

2. Marcus Hellner, Gellivare Skidallians + 10.0

3. Martin Johansson, IFK Mora + 42.8

4. Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF + 56.8

5. Anders Södergren, Hudiksvalls IF + 1.00.6

6. Jens Burman, Åsarna IK + 1.31.2

 

Liveresultat finns här.

Siste nyheter

Är Stina Nilsson redo för en guldkamp på VM-sprinten? I morgon vet vi. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.


Sylvasst svenskt damlag till VM-sprinten

När VM-tävlingarna i Seefeld drar igång på allvar i morgon torsdag ställer Sverige upp med ett sylvasst lag på damsidan. De svenska herrarna får slå ur underläge.
Jan Erik Länta, Jokkmokk och Teemu Virtanen kommer att åka Sälen-Mora tur och retur. FOTO: Adam Klingeteg, Red Bull Content Pool.

Duon som åker Mora-Sälen tur och retur

För Jan Erik Länta, Jokkmokk och Teemu Virtanen, Finland, känner båda att de vill ha en större utmaning än att bara åka Sälen-Mora enkel väg. Därför ska de använda den klassiska målportalen i Mora tv...