Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Emma Ravakko från Sävedalens AIK Skidor är med och gör en film om hur det är att vara skidjunior i Göteborg. FOTO: Sävedalens AIK Skidor.
Emma Ravakko från Sävedalens AIK Skidor är med och gör en film om hur det är att vara skidjunior i Göteborg. FOTO: Sävedalens AIK Skidor.

Att vara skidjunior i Göteborg

Göteborg är ett aktivt skiddistrikt i Sverige. I Sävedalens AIK Skidor är det till exempel runt 20 aktiva juniorer. De gör nu en film om hur det är att vara juniorskidåkare i Göteborg. Det blir en film av juniorer - för ungdomar och juniorer.
Filmen beräknas vara klar till sommaren 2018, men redan nu finns en trailer på Youtube.
En av filmmakarna är 17-åriga Emma Ravakko som går medialinjen på gymnasiet.

Hej där, Emma Ravakko, juniorskidåkare i Sävedalens AIK, Skidor. Det ryktas att ni håller på att göra en film om era juniorer?
– Ja, det stämmer. Vi har sedan några månader tillbaka börjat filma lite från våra träningar och läger. Vi har även samlat ihop en massa filmklipp runt aktiviteter i klubben från när vi juniorer var yngre, säger 17-åriga Emma som går medialinjen på gymnasiet.

Vad är målsättningen med denna film?
– Förhoppningen är att filmen skall kunna inspirera andra ungdomar och juniorer att börja eller fortsätta med den fina sporten längdskidåkning både på elitnivå, men även som träningsform eller motionsform.

Vad krävs det för utrustning för att göra filmen?
– Vi har filmat vissa delar med våra telefoner, i första hand iPhones (med extern mikrofon), men det mesta har vi filmat med en Canon EOS100D kamera med en extern mikrofon av märket Röde. Min bror och jag har precis köpt en GoPro5 som vi har börjat filma med och klubben fick ett bidrag från Skidförbundet på 3 000 kronor så vi har precis köpt en Phantom3, en drönare med kamera för cirka 4 000 kronor.

Men Emma, de flesta klubbar tappar ofta rätt många av sina ungdomar när de kommer upp i junioråldern. Hur många juniorer är ni egentligen i SAIK Skidor?
– I SAIK Skidor är vi faktiskt cirka 20 juniorer om vi räknar med våra 02:or (som ju får åka JSM stafett till vintern).

– Klubben har två junioråkare som går på skidgymnasium, Lisa Jonsson i Torsby och Rebecca Lekberg i Falun. En av våra åkare, Birta Einarsdottir bor för närvarande på Island, övriga åkare bor och tränar i Göteborgsområdet, främst i Partille.

Hur har ni lyckats behålla så många juniorer i klubben?
– Vi har en ganska stor variation i våra träningar. På våren kör vi barmarksträning i skogen med bland annat styrketräning i naturen och mosshandboll. Under perioden augusti – oktober kör vi rullskidträning och i november och december kör vi skidträning inne i Skidome. Utöver detta kör vi skidor utomhus på vintern om det går, oftast på konstsnö i Landvetter eller Hindås. Men allra helst kör vi på natursnö på golfbanan i Öjersjö. Vi brukar vara 8-10 juniorer på varje träning så det är kul att träna och träffa kompisarna.

– Vi har även sedan tre år tillbaka arrangerat en sommarskidskola för åldrarna 8-12 år som vi juniorer har ansvarat för till 100 procent. Sommarskidskolan arrangeras i juni, men vi börjar planeringen redan i januari. Vi har marknadsfört arrangemanget via Instagram och efteråt gör vi en film som vi lägger ut på Youtube, säger Emma som även har gått Skidförbundets barnledarutbildning.

Åter till filmen. När räknar ni med att den är klar?
– Tanken är ju att filma vår verksamhet under nästan ett år, så vi planerar att avsluta filmningen till våren/försommaren. Sedan skall vi klippa ihop materialet och skapa en bra handling i filmen. Filmen är tidigast klar under sommaren 2018, men vi har gjort en trailer som ligger ute på Youtube:

En sista fråga, Emma. Vilka skidmeriter har du själv?
– Jag har åkt Kortvasan några gånger, samt några lokala tävlingar här i Göteborgsområdet. Jag blev fyra i D15-16 på SM rullskidor på Gotland förra året, men du får inte fråga hur många som var med, säger Emma med ett skratt, slänger kameraväskan över axeln och vinkar ett glatt hejdå.

 

Siste nyheter

Efter en lång och framgångsrik skidkarriär har nu Maria Rydqvist ett arbete när skidåkningen på Idre Fjäll. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Maria Rydqvist får nya utmaningar på Idre Fjäll

Sedan mitten av september jobbar förre landslagsåkaren Maria Rydqvist på Idre Fjäll. Tjejen som slutade sin aktiva karriär två gånger om trivs nu med ett att ha ett jobb så nära skidmiljön. – Det kä...
Natalia Nepryaeva vann 10 kilometer skejt i finska Olos på söndagen. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.

Nepryaeva och Melnichenko vinnare i Olos

Det blev två ryska segrare vid söndagens fristilslopp i finska Olos. Natalia Nepryaeva vann närmast före Victoria Carl, Tyskland och Andrey Melnichenko vann före landsmannen Alexander Bolshunov.