Annonsör
AnnonsörAnnonser
Reportage

Nya Team Serneke gör idag tävlingsdebut under Alliansloppet i Trollhättan. Från vänster: Julia Svan, Sara Lindborg, Bob Impola, Oskar Kardin, Erik Melin Söderström, Anton Lindblad och Rasmus Blom. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nya Team Serneke gör idag tävlingsdebut under Alliansloppet i Trollhättan. Från vänster: Julia Svan, Sara Lindborg, Bob Impola, Oskar Kardin, Erik Melin Söderström, Anton Lindblad och Rasmus Blom. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Både långlopp och traditionellt för Team Serneke

Under fredagen presenterade nya Ski Classics-laget Team Serneke sin trupp inför vintern.
En spännande trupp där inte bara långlopp finns i fokus.

Truppen består av Julia Svan, trea i Tjejvasan i vintras, Sara Lindborg, totalfyra i Ski Classics, Vasaloppstian Oskar Kardin, Erik Melin Söderström 13:man totalt i Ski Classics, Rasmus Blom elva på Alliansloppet i fjol, Bob Impola med en seger i kinesiska Vasaloppet och flera svenska långloppsegrar på meritlistan samt Anton Lindblad med flera landslagsuppdrag samt vinnare av den svenska cupen samt SM-touren i vintras.

Martin Holmstrand är verksamhetsansvarig och han kommer att assisteras av Johan Kask.

– Vår satsning är främst inriktad mot långlopp men Julia och Anton kommer ha fokus på traditionell skidåkning och sikte mot världscupen, berättar Holmstrand som själv tävlat i Ski Classics fram till och med gånga vinter.

Även Oskar Kardin flaggar för att han vill prestera i traditionell skidåkning.

Längd.se tog ett snack med tre av åkarna i det nya teamet för att höra vad den här satsningen betyder för dem.

Först ut Oskar Kardin som gjorde en mycket bra säsong i vintras. När han blev tionde man på Vasaloppet två sekunder efter segraren John Kristian Dahl så var han också bäst placerade åkare som inte tillhörde ett långloppsteam.

Vad betyder det här för dig Oskar?
– Det känns kul! Bra att få lite mer sparring och bättre resurser. Att få komma ut och köra lite lopp i Europa.

Blir det bara fokus på långlopp?
– Jag kommer åka traditionellt också och satsa på att få åka världscup, berättar Oskar som därmed har säsongspremiären i Bruksvallarna som ett viktigt mål.

På långloppen då. Hur viktigt är det att vara i ett team?
– Det är väldigt positivt. Ledarstaben är erfaren och det känns tryckt med vallning och langning och material.

Hur har träningen i sommar gått?
– Det har rullat på bra. Jag har kunnat träna på som jag tänkt, förutom att jag har haft lite problem med en vad i början av sommaren. Jag har tränat mer än jag gjort förut.

För Julia Svan är det mycket nytt inför den här vintern. Först klubbyte från  moderklubben Vansbro AIK till Falun Borlänge och så nu en plats i Team Serneke.

– Ja det är mycket förändringar men som jag tror bara kommer att göra det bättre med mer service runt omkring, säger Julia och fortsätter:

– Med teamet känner jag framförallt att det blir bra att få åka på läger samt inför Tjejvasan att jag kommer få mer stöd. Jag hoppas att det kan göra att jag kan ta de två sista stegen också. Tjejvasan har alltid varit ett favoritlopp för mig.

Även om fokus för Julia blir traditionella lopp i vinter så ser hon en framtid i långloppscirkusen.

– Jag vill ge det traditionella en chans till. Det är första året jag kunnat träna enligt plan hela sommaren. Så jag ger det en ärlig chans nu men sen tror jag att jag vill åka långlopp.

Anton Lindblad har tillhört landslaget träningsgrupper de senaste åren men står nu utanför.

– Det betyder jättemycket för mig med det här teamet nu när det inte blev någon plats i någon landslagstrupp. Det är ju så att man behöver resurser för att kunna satsa vidare. Mitt mål är ju att sikta mot världscup och framförallt mot VM i Lahtis. Då dök det här upp som en bra möjlighet för mig, säger Anton och fortsätter:

– Både Serneke och Staxered Invest som är huvudsponsorerna har varit sponsorer till mig tidigare. Så då passar det bra för mig att få möjlighet att vara med i det här teamet

Känner du revanschlust att ta dig in i landslaget igen?
– Nej, det är inte så. Det är mest för min egen skull. Jag har åkt en del världscup och varit med i både A- och U-lag men inte presterat så pass bra att jag fått åka ett stort mästerskap. Det är det jag vill göra. Jag hade en bra fjolårssäsong där jag vann både Sverigecup och SM-touren men fick inte till det på världscupen.

I slutet på säsongen kan vi få se Anton i långlopp också beroende på vad som händer i övriga tävlingar.

– Vi får se hur det passar och hur det har gått.

– Det är en möjlighet att kunna vara med och hjälpa teamet. Jag tror på sikt att långloppsteamen är viktiga för att skidåkningen ska bli större. Det funkar inte att det bara är tio stycken landslagsåkare som kan åka på heltid. Det här är en jättebra möjlighet för att kunna satsa.

Team Serneke blir härmed en viktig faktor för utvecklingen av svensk längdåkning. Att det etableras fler svenska långloppslag är betydelsefullt men också att man stöttar åkare som siktar mot att få representera Sverige i världscup och internationella mästerskap.

Idag på Alliansloppet gör teamet sin första tävling tillsammans.

Team Serneke 2016-2017
Rasmus Blom, SK Bore
Bob Impola, SK Bore
Oskar Kardin, Östersunds SK
Anton Lindblad, Hudiksvalls IF
Sara Lindborg, Östersunds SK
Erik Melin Söderström, Östersunds SK
Julia Svan, Falun Borlänge SK

 


Tävlingar och Evenemang

 18/02/20187-milaLängdåkning
 18/02/20187-milaLängdåkning
 18/02/20187-milaLängdåkning
 18/02/20187-milaLängdåkning
 18/02/2018Haldos Hanssons MinneLängdåkning
 18/02/2018BessemerloppetLängdåkning
 09/03/2018Resa till Engadin Skimarathon med GSToursLängdåkning
 24/03/2018TornedalsloppetLängdåkning
 14/04/2018Fjälltopploppet motionsklass
 25/04/2018Resa till Svalbard Skimaraton med Global Sports Tours (GStours)Längdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör