Annonsör
AnnonsörAnnonser
Bill i täten på La Diagonela när han hade passerad damtäten i ensamt majestät. Sen kom den olyckliga felåkningen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Bill i täten på La Diagonela när han hade passerad damtäten i ensamt majestät. Sen kom den olyckliga felåkningen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Bill Impola vill tillbaka till La Diagonela

Bill Impola - Team Exspirit och SK Bore-åkaren - var på väg mot en sensationell soloseger i La Diagonela i Schweiz förra vintern.
Men istället blev Bill känd för sin felåkning strax innan mål. Men 26-åringen ser ändå fram emot att komma tillbaka tävlingen i vinter.
– Jag tar bara med mig det positiva och jag trivs på hög höjd, berättar Bill för Längd.se.

Vi träffade Bill tillsammans med några av hans teamkompisar och några konkurrenter på Vismas huvudkontor i Stockholm för några veckor sedan. Teamet var precis hemkommet från två fina träningsveckor i Ramsau med mycket glaciäråkning.

Hur är läget när vi närmar oss säsongsstarten?
– Jag har haft en väldigt bra vår och sommar. En del av hösten har jag haft lite problem med ryggen. Träningen var lite drabbad ett tag men sen rullade det på bra igen, berättar Bill.

Jämfört med samma tid i fjol?
– Jag ligger bra med känner jag. Efter när vi kom hem från Ramsau har det känts väldigt bra. Det handlar om att fortsätta göra ett stabilt arbete. Klart jag vill åka bra i Bruksvallarna men det är inte det som är A och O den här säsongen. Jag vill vara i hyfsat slag i Livigno (starten på Vimsa Ski Classics) i början på december. Sen gäller det att vara verkligen vara i slag när det drar igång med Jizerska i januari. Därefter rullar det på med fem tävlingar på sex helger.

Hur hanterar du det?
– Det är mycket det vi tränar för nu. Jag tror man måste våga hålla i träningen ganska länge nu men sen måste man ha lite överskott också. Men man måste fundera på när man vill leverera. Jag kommer nog träna på bra fram mot jul och nyår. Sen leta formen och hitta energi. Det blir en spännande säsong, säger en förhoppningsvis Bill.

exspirit_visma_pk.jpg
Bill tillsammans med några av lagkompisarna i Team Expirit i samband med upptakten för Vimsa Ski Classics för några veckor sedan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Om vi backar tillbaka till 17 januari i vintras så var Bill på väg mot karriärens största framgång. Det här var dagen när Bill skulle ta sin första seger i Swix Ski Classics. Han gick ifrån klungan och så otroligt stark ut. Med över minuten i ledning så åkte Bill fel när han skulle svänga upp mot målet. (Läs mer om händelsen här).

Hur kommer det kännas när du kommer tillbaka till Schweiz och La Diagonela?
– Jag tar bara med mig det positiva. Det har funkat bra för mig att tävla på hög höjd överlag. Så jag är glad så länge det är höghöjdstävlingar. Jag kommer köra precis samma upplägg som i fjol och hoppas det blir ordinarie banan som är 65 kilometer.

Bill blev 15:e man totalt i Ski Classics i fjol efter flera bra lopp. Bland annat blev han åtta på König Ludvig Lauf och nia och bäste svensk på Jizerska. När det drar ihop sig till La Diagonela i vinter och Bill kommer att åka ner till St Moritz-trakten så är det med en bra känsla och konkurenterna borde veta att i de schweiziska spåren på hög höjd är Bill stark.

– Alla vi åkare respekterar varandra men jag är inte rädd för någon. Alla gör ett hårt slit hela sommaren och hösten och sen handlar det om att få fram det sista när det gäller i vinter, konstaterar Impola.

Hur har det varit att få med Christer Skoog som tränare och coach för laget?
– En bättre helhetskänsla för laget, avslutar Bill.

 


Tävlingar och Evenemang

 03/08/2018KlarälvsrullenRullskidor
 18/08/2018SockenrullenRullskidor
 21/08/2018VärnamorullenRullskidor
 30/08/2018Fight for Vasan 2019Rullskidor
 15/09/2018BessemerrullenRullskidor
 25/10/2018Vasaloppsläger i toppklass Torsby skidtunnelLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör