Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

Anna Haag och Marit Björgen slipper söka dispens för astmamedicin. Foto: NordicFocus

Anna Haag och Marit Björgen slipper söka dispens för astmamedicin. Foto: NordicFocus

Björgens astmamedicin tas bort från dopningslistan

Tidigare år, och nu senast under VM i Oslo rasade debatten om åkare med astma, så som till exempel Marit Björgen och Anna Haag verkligen kunde betraktas som "rena" då de använde dopningsklassad medicin med läkardispens.

När åkare såsom Marit Björgen och Anna Haag berättade att de, liksom flera andra åkare i den absoluta världstoppen berättade att de använde astmamedicin för att kunna prestera höjdes många kritiska röster. Bland annat menade Justyna Kowalczyk, (som för övrigt själv varit avstängd för ett smärtstillande förbjudet preparat i 10 månader) att Björgen var en fuskare. Ett argument då var att Kowalczyk vann tävlingar "i träningsspåret och inte på apoteket".

 Som det är nu måste alla astmatiker som vill använda medicinen söka dispens med läkarintyg på att man har astma för att kunna använda medicinen. 

Nu har emellertid internationella dopningsorganet WADA ändrat sig och till nästa år kommer den aktuella medicinen Symbicort att tas bort från listan över förbjudna preparat.

– Reglerna lättas upp allt eftersom forskningen visar på att dessa mediciner inte har någon direkt prestationshöjande effekt, säger Peter Mathiasson, informatör på Riksidrottsförbundet till Vinterkanalen och fortsätter:

– Men självklart måste utövarna ha astma från början.

Kort sagt är forskarna nu i stort sett eniga om att medicinen kan jämställas med insulin som diabetiker måste använda för att fungera normalt. Visserligen kan en frisk person få något prestationshöjande effekt, men forskarna bedömer ändå den chansen som liten då det rör sig om små doser. Då någon frisk person använder medicinen i de små doser man får i sig vid inhalation händer i princip ingenting, men är nödvändigt för att en astmatiker ska kunna prestera på sin normala nivå.

Det kommer vara upp till 36 microgram av ämnet Formoterol, den verksamma substansen i till exempel Symbicort som är tillåten att ha i kroppen för att klara sig utan dispens. I en dos får man i sig ungefär 6 microgram och en normal astmatiker har nytta av högst 2-3 doser per dygn.

WADAs nya dopningslista kommer gälla från och med den 1 januari 2012.

Länk till WADA


Tävlingar och Evenemang

 05/08/2017Analysdag på rullskidor med Tynell ActivityRullskidor
 31/08/2017Fight for VasanRullskidor
 02/09/2017Isaberg Final ClimbRullskidor
 02/09/20177-mila rullenRullskidor
 16/09/2017BessemerrullenRullskidor
 19/10/2017Vasaloppsläger i toppklassLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör