Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Marit Björgen och Perry Olsson - foto: Jesper Johnsson
Marit Björgen och Perry Olsson - foto: Jesper Johnsson

Björgens segervapen - en svensk!

Svensk spjutspetskompetens är en del av hemligheten bakom den norska skiddrottningen Marit Björgens framgångar.
Vallningsprofessorn Perry Olsson från Söderhamn gör det mesta rätt:
- Perry är oerhört betydelsefull för mig, han är jätteduktig, berömmer världscupledarinnan från Rognes med ett brett solskensleende.
När Marit Björgen tävlat klart i norska Beitostölen och är på väg till vallaboden lyser hon av glädje och tillfredställelse.
- Det känns kjempebra, kvittrar hon!
Och tacka för det.
På två veckor har Marit kört fem tävlingar och vunnit alla – överlägset! Vid samtliga tillfällen är det den före detta linjearbetaren Perry Olsson, från Höljebro i södra Hälsingland, som vallat Marit Björgens skidor.

Perry Olsson, själv duktig skidåkare på 1980-talet med bland annat en 11:e plats i Vasaloppet på meritlistan, lever med Team Björgen 160-180 dagar om året och vårdar skidorna åt Björgen lika omsorgsfullt som sina fyra barn.
- Det är ett mycket spännande jobb, och att ha med Marit att göra är ett stort nöje. Hon är professionell, ödmjuk och engagerad,  säger den svenske vallningskonstnären som tillhört det norska laget sedan maj 2003 då han slutade som vallningstekniker och materialchef för det svenska landslaget.

Foto: Jespen Johnsson

Kontakt med Håkensmoen
- Jag trivdes inte bra inte så bra i Sverige och kände att jag ville prova något nytt. Efter att ha fått kontakt med Björnar Håkensmoen, dåvarande landslagschefen,  så beslutade jag mig för att göra mitt bästa för Norge, berättar Perry Olsson.
Marit Björgen blev direkt en av Perrys åkare. Kemin stämde perfekt mellan de båda och samarbetet har lett till enorma framgångar.
VM-guldet på 30 km i Oberstdorf är ett av Perrys gladaste Björgen-minnen.

- Vi missade helt i sprinten och ingen trodde att Marit skulle ha en chans på tremilen. Men vi fick till perfekta skidor och så gjorde Marit ett strålande guldlopp. Det var en riktig höjdare, och då kände jag mig också lite delaktig i framgången, säger Perry lite försynt.
Nej, Perry Olsson är inte den som snackar så mycket. För honom är det mest verkstad, hårt och tålmodigt arbete som gäller.

Tung meritlista
Men langd.se kan berätta att Perry vallat hem 27 av Marit Björgens totalt 29 delsegrar i världscupen. Plus 3 VM-guld, ett VM-silver, ett VM-brons och ett OS-silver. Det är sanslöst bra! Och ännu har firma Björgen/Olsson mycket ogjort.

Björgens skidpark består av  cirka 15 klassiska och 15 par skejtskidor. Av dessa använder hon som regel  fem par av varje i tävlingssammanhang. Övriga skidor finns med som beredskap. Varje par är numrerade och framtestade på ett speciellt före, med en unik slipning och struktur.

Perry har delat in Marits skidpark i fyra olika kategorier:
1) Grönt – 10 och kallare
2) Blått – 3-9 grader kallt
3) Gult - +2 till – 2 grader
4) Rött + 3 grader och varmare

- Utifrån kategorierna sorterar jag även skidorna enligt olika snötyper, torr snö, grovkornig snö och så vidare.  Tillsammans med Marit har jag testat samtliga par flera gånger. Vi känner att vi kan skidornas olika egenskaper och vet när de ska användas.

Specialtillverkade
Björgens skidor är specialtillverkade på Fischers fabrik i Österrike, skräddarsydda efter hennes vikt och åkstil. Perry Olsson har mätt ut varje par och på millimetern fastställt vart den exakta tryckpunkten sitter i spannet. Ett tidsödande precisionsjobb som kräver en särskild spjutspetskompetens.

Foto: Jespen Johnsson

Hur mycket är Marit insatt i skidorna och vallningen?
- När vi började jobba i lag fokuserade hon mest på att åka fort. Allt eftersom har hon tagit mer aktiv del i mitt arbete. Hon testar noggrant och kan själv känna små, små skillnader, vilket naturligtvis är mycket värdefullt. Vi testar skidorna tillsammans innan start och går till ett gemensamt beslut om vilket par hon ska tävla på.

Marit Björgen är närmast lyrisk när Perry Olssons namn förs på tal av langd.se utsände i Beitostölen:
- Perry är lugn, stabil och duktig. Han stressar aldrig. Jag kan lita på även när det är vanskliga förhållanden och ont om tid till start. Han är en dessutom en bra människa, vi arbetar bra ihop och kommunicerar oss fram till det bästa!

Hur mycket är du med honom i vallaboden?
- Jag brukar hälsa på grabbarna  i vallaboden ibland, det är spännande. Men jag överlåter vallningen och skidvalen åt Perry. Han är ju bäst på det!

Du umgås nästan lika mycket med Perry som med din familj, mer än halva året. Hur fungerar ni utanför skidspåret och vallaboden?
- Bra, vi är ett team som har trevligt tillsammans. Men vallarna jobbar mest. Sena kvällar och tidiga mornar. Stämningen är i alla fall mycket god, och Perry är som sagt lugnet själv. En respekterad och mycket kunnig person.
Ödmjukt säger Perry Olsson att idrotten innebär både glädje och besvikelse, att han och Marit och det övriga i teamet peppar varandra i med och motgång:

- Det värsta jag varit med om var herrarnas  15 km klassiskt vid VM i Sapporo. Då höll inte prognosen om ett övergående snöfall och vi vallade bort hela gänget, tungt. Det är små marginaler i den här sporten, det måste man vara medveten om.

Till Kuusamo drog Perry Olsson 05,05 på torsdagsmorgonen med tåg till Stockholm för att sedan flyga till Rovaniemi och bila till den sista biten fram till den finska världscuporten. Med sig hade han ett fodral med Marit Björgen-skidor.
I helgen jobbar han nästan dygnet runt. Först är det sprint för Marit på lördag och sedan 10 km klassiskt på söndag.

Återstår att se om triumftåget fortsätter. I Beitostölen vallade Perry hem segern till Björgen och andraplatsen till Vibeke Skofterud i damernas millopp. Lägg därtill seger för hans två tjejer i stafetten och ytterligare en stafettseger för Jens Arne Svartedal som också ingår i vallningsprofessor Olssons norska stall.


Foto: Jespen Johnsson

Siste nyheter

Kläbo som väntat vinnare före Chanavat, till vänster, och Taugböl. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Patrick Steiner.

Kläbo vann precis för Chanavat - Häggström nia

Herrarnas sprintfinal i Davos slutade med en ny triumf för Johannes Hösflot Kläbo. Men norrmannen utmanades hårt av fransmannen Lucas Chanavat som var fem hundradelar efter. Tredjeplats och sin första...
Linn Svahn på pallen tillsammans med Maiken Caspersen Falla, till vänster, och Sophie Caldwell efter succésegern i Davos. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/PAtrick Steiner.

Svahn flög till succéseger!

20-åriga Linn Svahn slog hela världseliten när hon på ett mycket imponerande sätt åkte hem sprintfinalen i Davos. – Helt fantastiskt. Jag kommer att le hela dagen, sa Linn i segerintervjun.
Johan Häggström kvalade med nionde tid på sprinten i Davos. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

Fem av sex svenska herrar vidare i Davos

Fem svenska herrar klarade sprintkvalet i Davos. Snabbast av dem var Johan Häggström med nionde kvaltid precis före Anton Persson med tionde tid. Snabbast i kvalet var fransmannen Lucas Chanavat.