www.langd.se

Alexander Bolshunov jublar sedan han spurtat förbi Calle Halfvarsson på upploppet i Falun. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.
Alexander Bolshunov jublar sedan han spurtat förbi Calle Halfvarsson på upploppet i Falun. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Bolshunov tog Halfvarsson på upploppet

Calle Halfvarsson gjorde ett superryck i sista sprintbacken på masstarten i Falun. Ryssen Alexander Bolshunov kunde nästan följa och kunde sen närma sig in mot upploppet och där passera en trött Halfvarsson.
– Jag hade förbrukat mitt i sprintbackarna och hade inte det sista som behövdes, sa Calle till SVT Sport.

Segern såg ut att vara i hamn när Halfvarsson åkte genom hästskon ner mot upploppet. Men in på upploppet tappa hade balansen lite och tog något felsteg. Det var tydligt att Calle var riktigt sliten där.

– Jag hade förbrukat mitt i sprintbackarna och hade inte det sista som behövdes, berättade Calle för SVT.

Andraplatsen var förstås ändå en härlig framgång för Halfvarsson, som för övrigt fyller 29 år idag. Inte minst efter OS som inte gick som önskat.

Det var en stor klunga under hela loppet och svårt att hela tiden han en bra position.

– Jag låg hyfsat lång fram hela tiden. Jag trodde det skulle går hårdare i mördarbacken sista gången men det gick ganska lugnt, berättade Calle och fortsatte;

– Jag var lite sugen på sticka i mördarbacken men det var nog bättre att göra så här.

När klungan nådde delen med sprintbackarna sista gången slog Calle till.

– Jag tänkte att om jag ska ha något göra mot slutet så gällde det att ligga långt fram. Jag sprang om i första sprintbacken, sa Calle.

Och som han sprang. Det var bara Bolshunov som någorlunda kunde följa. Och ryssen hade krafter kvar och kunde passera en trött Halfvarsson över upploppet.

Calle Halfvarsson på pallen tillsammans med segraren Alexander Bolshunov och trean Francesco de Fabiani. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.
Calle Halfvarsson på pallen tillsammans med segraren Alexander Bolshunov och trean Francesco de Fabiani. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Så sent som i går sa Calle att han inte hade någon energi i kroppen. Något som han också upplevde under OS-tävlingar. Idag såg vi något annat från Sågmyrasonen när han tävlande inför jublande åskådare.

– Det var grym stämning där ute och kul att komma på pallen på hemmaplan.

– Jag hoppas ta med den här känslan till i morgon. Det var en ljusglimt i energi idag.

En annan svensk åkare som såg stark ut idag var Daniel Rickardsson. Daniel gick i tät uppför mördarbacken sista gången.

– Det var en kamp från start för att hitta position, sa Daniel som startade med högt startnummer.

– Jag fick offra mig på andra varet i mördarbacken och springa om många. Det var enda chans ta  sig fram.

När man gick in i första sprintbacken på slutvarvet hade Daniel en bra position precis innan Calle gjorde sitt ryck. Då blev han dock stängd av Martin Johnsrud Sundby som klev in precis framför honom. Där tappade Rickardsson både fart och position.

– Jag blev tvärstängd av Sundby. Det är många som inte visar respekt i banan. Nån sorts respekt ska man ha för andra åkare, sa Daniel som dock meddelade att Sundby bett om ursäkt efter målgång.

Nu blev Daniel 16:e man i mål 7,8 sekunder bakom segraren som tredje svensk. Andre svensk blev sprintfyran Oskar Svensson som 13:e strax före Daniel.

Bolshunov leder nu i sammandraget 38 sekunder före Kläbo och ytterligare en sekund före Halfvarsson inför söndagens jaktstart i fri stil.

Resultat

Läget inför jaktstarten

 

Siste nyheter

Viktor Thorn har fått en nytt diskbråck och måste genomföra en ny ryggoperation. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Tung motgång för Thorn - ny ryggoperation väntar

Vi intervjuade Viktor Thorn tidigare i sommar kring hans väg tillbaka från vårens ryggoperation. Nu har dessvärre Viktor får ett nytt diskbråck på samma ställe. Så här skriver Viktor själv på Instag...
Längd.se besökte Team XC Gold:s läger i Östersund i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Team XC Gold ger inspiration och utveckling

Vi har några gånger skrivit om Jerry Ahrlins projekt Team XC Gold där man som medlem får chansen och möjligheten till stöd och hjälp både vad gäller träning, inspiration och material. I helgen hängde...
Här rullar Fredrik Erixon genom Tomelilla under sista dagen på sin 28 dagars rullskidresa genom Sverige.

Fredrik gjorde det han drömde om - en månad på rullskidor genom Sverige

28 dagar tog det för Fredrik Erixon att åka rullskidor från Karesuando till Smygehuk. – Jag var orolig för att kroppen inte skulle palla. Men faktum är att jag är starkare nu och det var egentligen a...