Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Britta Johansson Norgren är storfavorit till segern på UVK-rullen i Uppsala på lördag. FOTO: Lager 157 Ski Team.
Britta Johansson Norgren är storfavorit till segern på UVK-rullen i Uppsala på lördag. FOTO: Lager 157 Ski Team.

Britta Johansson Norgren storfavorit i UVK-rullen

På lördag den 9 september kommer cirka 200 deltagare till start i UVK-rullen. 
Loppet går i Uppsala med start vid Vaksala Kyrka. Uppsala VasaloppsKlubb arrangerar tävlingen med en ambition att alla åkare ska få en fin upplevelse.
– Vi har gjort en trevlig bansträckning som går i det uppländska kulturlandskapet. Med bra underlag och utan några farliga utförsbackar, har banan fått toppbetyg av många åkare, säger Samuel Forslund.

– Vi hoppas på stor publik som nu får möjlighet att se flera av Sveriges elitåkare på längdskidor, tävla i Uppsala, fortsätter Forslund.
Loppet har återigen ett mycket bra startfält. Tävlingsledaren Andreas Bertilsköld är speciellt nöjd med att Britta Johansson Norgren, världens bästa kvinnliga långloppsåkare förra säsongen, kommer till start.

Brita, som åker för Sollefteå SK och långloppslaget Lager 157 Ski Team, är från Uppsala och kommer nu hem som en stor favorit i damklassen men motståndet blir hårt. Till start kommer bland annat fjolårets vinnare Annika Löfström, Årsunda IK samt duktiga, unga Julia Angelsiöö från Storvreta IK.

Både Annika och Julia är väldigt duktiga rullskidåkare. Julia Angelsiöö gjorde fina resultat på årets SM och har representerat rullskidlandslaget. Från Stockholms Rullskidklubb kommer också några formstarka rullskidåkare, dessutom kommer duktiga skidskyttetjejen Tilda Johansson, Skorpeds SK, att vara med och kriga om bra placeringar. Det ska bli mycket spännande att följa damernas lopp.

– För att det skall kunna bli en så sportslig och bra tävling som möjligt kommer damerna att starta 15 minuter före herrarna, berättar Forslund.

I herrarnas lopp blir det lite öst mot väst. Stor favorit är en av Sveriges mest lovande unga åkare, Alfred Buskqvist som är från Tjörn och åker för Göteborgsklubben IK Stern. Alfred har även representerat svenska rullskidlandlaget och verkar vara i praktslag. Han var med och spurtade i den trånga spurten på Alliansloppet 26 augusti i år. Där kom Alfred tolva och slog bland annat Petter Northug samt många andra kända landslags- och långloppsåkare.

– Han kommer att bli killen att slå för de övriga, säger Samuel.

Från Göteborg kommer också Adam Blomberg, Göteborgs SK. Han har en mängd SM-medaljer och fina resultat framför allt på rullskidor.

– Här från västsidan så är det väl mest en mittkille som kanske kan utmana och vara med att slåss om pallplaceringar, Ronny Wedin Norbergs SK gör sin första start i UVK-rullen och även han har i år visat väldigt bra form, säger Samuel Forslund.

– Övriga på västsidan som vi tror kan följa med är Fredrik Wallström från Gävle och Jonas Böhlmark, en spurtkanon från Nacka Värmdö SK. Andra starka åkare från Stockholm är Jakob Söderqvist Brovallens IF, Göran Hammarsson och Tommie Lindblom Stockholms RK.

På de flesta rullskidtävlingarna så åker man på rullskidor som har hjul med motstånd 2. Det motsvarar ungefär ett snabbt vinterföre på vanliga skidor. UVK-rullen har tidigare genomfört tävlingen med låneskidor men efter mycket analyserande så har klubben tagit beslut om att tävlingarna blir bäst och mest rättvisa när åkarna åker på eget material.

– Det skulle vara bra om Svenska skidförbundet eller ännu hellre Internationella skidförbundet kunde ge oss en lista på godkända hjul. En del i att det är viktigt med eget material är också möjligheten för åkare att få sponsorer. Rullskidsporten blir också rättvis då även motionären kan få tillgång till lika bra eller bättre material än elitåkarna, avslutar Forslund.

Länk till UVK-rullens hemsida:
http://uvk-race.se/
Mer aktuell information finns på Facebook:
https://www.facebook.com/uppsalavasaloppsklubbrullskidslopp/

Siste nyheter

I Fantasy Biathlon kan du starta ditt eget skidskytte-team med 15 åkare och öka spänningen än mer när du följer skidskyttetävlingarna från Nove Mesto.

Fantasy World Cup Nove Mesto: Minst 150 euro i priser!

I samband med världscupen i skidskytte i Nove Mesto så har du nu möjlighet att skapa ditt eget skidskytte-team och få än mer spänning när du följer tävlingarna. Sponsrat inlägg från Zweeler Fantasy S...
Moa Molander Kristiansen ledar Volkswagen cup en poäng före Maria Nordström. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Moa och Gustaf leder Volkswagen cup

Efter helgens tävlingar i Östersund, som både var deltävling i Skandinavisk cup och Volkswagen cup, så leder Moa Molander Kristiansen, Falun Borlänge SK och Gustaf Berglund, IFK Mora SK den svenska se...
Sebastian Samuelsson förde Sverige till seger vid världscupstafetten i Hochfilzen. FOTO: GEPA pictures/ Hans Osterauer.

Sverige världscupvinnare - med reservlag

Sebastian Samuelsson förde Sverige till seger på världscupstafetten i Hochfilzen. Det blev spännande när Sebastian fick använda ett extraskott i sista skjutningen. Men Samuelsson åkte ifrån Norges Ch...