Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Bruksvallarna - foto: Erik Nilsson Sports Management
Bruksvallarna - foto: Erik Nilsson Sports Management

Bruksvallarna storsatsar

Bruksvallarna har länge varit ett mecca för längdskidåkare och under de kommande tre åren görs stora investeringar för att bredda och utveckla området till att bli ännu bättre. Konstsnö, längre rullskidbana och en ny skidstadion är bara några av förändringarna.

Många är skidåkarna som genom åren har kommit till Bruksvallarna i Funäsdalsfjällen. Men för att stärka sin position i längdvärlden ytterligare satsas det 15 miljoner under tre år i omrdået. Bakom satsningen står BRA-gruppen, näringsidkare i Bruksvallarna och Ramundberget, samt länsstyrelsen. Utbyggnaden är uppdelad i tre etapper under tre år.

Etapp 1
Befintlig snökanonanläggning byggs ut i Bruksvallarna. El-ljusspåret och Mittåkläppsspåret upp till parkeringen och första vindskyddet kommer att täckas av permanenta rör och 35 snökanoner. Hela sträckan kommer att kunna snöläggas på 48 timmar vid gynnsam temperatur.
- På försäsongen brukar natursnön lägga sig från första vindskyddet och uppåt. Nu kopplar vi ihop boendet i byn med skidåkningen på Mittåkläppen, säger projektledare Mikael Jonasson till längd.se.

Parkeringen och första vindskyddet där konstsnön kommer att sluta - foto: Erik Nilsson Sports Management
Parkeringen och första vindskyddet där konstsnön kommer att sluta - foto: Erik Nilsson Sports Management

Spåret upp på Mittåkläppen kommer även att dras om och följa nuvarande skoterleder och stigar för att inte gå längs Mittåkläppsvägen under försäsongen.

Delar av nya spårdragningen upp på Mittåkläppen - foto: Erik Nilsson Sports Management
Delar av nya spårdragningen upp på Mittåkläppen - foto: Erik Nilsson Sports Management

Etapp 2
El-ljus byggs längs rullskidbanan mellan Bruksvallarna och Ramundberget som kopplar ihop de två byarnas egna el-ljusspår. Rullskidbanan kommer också att förlängas ända fram till Ramundberget. Skidskyttevallen i Ramundberget kommer att byggas ut och planer finns på en snökanonstation för en kortare slinga.
- Åker man fram och tillbaka på rullskidbanan samt el-ljusspåren i Bruksvallarna och Ramundberget blir det en totalt sträcka av 21 km. Det gör att utbudet breddas och det blir lättare att åka även kvällstid för motionärer och ungdomar som inte kräver lika tuff kupering, säger Mikael Jonasson till längd.se.

Etapp 3
Evenemangsarena; skidstadion i Bruksvallarna byggs om, campingplatsen flyttas och fasta byggnader med omklädningsrum och vallabodar sätts upp. Även planer på en permanent tävlingsbana som byggs ihop med den nya dragningen av skidspåret upp på Mittåkläppen.
- Med en bättre uppbyggd stadion och ett permanent tävlingsspår blir det lättare att arrangera egna tävlingar och vara reservort. Bruksvallarna är väldigt snösäkert och lämpar sig bra som tävlingsarena. Vi vill även kunna arrangera tävlingar under sommaren som till exempel orientering och cykel, säger Mikael Jonasson till längd.se.

Hemmasonen Magnus Myhr under ett tränignspass vid nuvarande skidstadion - foto: Erik Nilsson Sports Management
Hemmasonen Magnus Myhr under ett tränignspass vid nuvarande skidstadion - foto: Erik Nilsson Sports Management

Den 16:e juni tas de första spadtagen och om det bara blir kallt till hösten ska det gå att åka skidor från den första oktober. Med det nya tävlingsspåret och den nya arenan skulle Bruksvallarna kunna arrangera en världscup inom några år. Anders Södergren har en stuga 50 m från skidspåret och ser fram emot en eventuell världscuppremiär i Bruksvallarna:
- Det skulle vara fantastiskt, att få kör världscuppremiären i Bruksvallarna på hemmaplan. Bruksvallarna har en fin inramning med fjällen, mycket snö och motionsspår finns det hur mycket som helst av. Får man till en ordentlig tävlingsbana och kan säkra snötillgången även nere i byn i början av säsongen, blir man komplett som vinterort, säger Anders Södergren till längd.se.

Siste nyheter

Det är fina förhållanden vid Jarlstugan i Rättvik inför skicross-sprinten på lördag. FOTO: John Vikman.

Skicrossprint på nyrenoverad skidarena i Rättvik

IK Jarl Rättvik har inte arrangerat Jarlloppet på några år. Men nu kommer man tillbaka med Jarlloppet skicross på lördag. – Det är enkel sprinttävling i skejt med en prolog och sedan placeras man i A...
Emil Jönsson och Zebastian Modin jublar efter nattens VM-guld i sprint vid para-VM i Kanada. FOTO: Christer Skog.

VM-guld till Modin i par med Jönsson

Zebastian Modin försvarade sitt VM-guld i sprint när han i natt vann i kanadensiska Prince George tillsammans med ledsagaren Emil Jönsson.