Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Swix blir ny värd för Ungdomsvasan. Förhoppningen är att locka fler ungdomar från både Sverige och Norge till loppet: FOTO: Vasaloppet.
Swix blir ny värd för Ungdomsvasan. Förhoppningen är att locka fler ungdomar från både Sverige och Norge till loppet: FOTO: Vasaloppet.

Swix hjälper Vasaloppet i ungdomssatsning

Norska vallaföretaget Swix som i vinter för fjärde året är Vasaloppets officiella leverantör av valla och vallaservice går även in som ny värd för UngdomsVasan.
Förhoppningen är att locka både fler norska och svenska ungdomar till UngdomsVasan, som redan är en av Sveriges allra största ungdomstävlingar på längdskidskidor.

UngdomsVasan är Vasaloppets ungdomstävling som startade 2008 och som riktar sig till tjejer och killar i åldrarna 9–16 år. De fyra olika åldersklasserna åker 3, 5, 7 eller 9 kilometer med målgång under den klassiska målportalen i Mora. UngdomsVasan 2013 lockade 917 anmälda deltagare och anmälningstaket 2014 ligger på 1 600 deltagare. Just nu är det enda loppet i vinterveckan som har platser kvar.

– Tillsammans med Vasaloppet ska vi nuhjälpas åt att få UngdomsVasan att växa och sprida kännedom om loppet hos både svenska och norska ungdomar.Vi kommer dels att hjälpa till med vallning i starten vid Mora skidstadion, men också visa de unga åkarna hur man vallar skidor och hela den verksamhet som finns runt större tävlingar, säger Björn Håkenrud på Swix i Norge.

UngdomsVasan är en tävling, men målsättningen är också att locka ungdomar som inte tävlat så mycket att få chansen att prova på en stor skidtävling. Det olympiska mottot ”Det viktigaste är inte att vinna, utan att deltaga”, är ett uttryck som man definitivt skulle kunna applicera på UngdomsVasan – som faktiskt avgörs på samma dag som vinter-OS avslutas i Sotji, den 23 februari 2014.

– Det känns otroligt kul att ha Swix med på tåget och att de vill hjälpa oss i satsningen på ungdomar. Vår ambition är att främja nästa generations längdskidåkare och vi ska kommande år dels jobba för att på riktigt sätta loppet på kartan hos alla unga talanger, men också försöka få nybörjare att upptäcka vilken fantastisk sport längdskidåkningen är, säger Johan Eriksson, sportchef på Vasaloppet.

Om Swix Sport AS - Swix är ett norskt företag med produkter som skidvallor, stavar, sportkläder och andra tillbehör för skidsport. Swix grundades i Sverige och var den första tillverkaren av moderna skidvallor med en vetenskaplig inställning till utmaningen. Vallorna hade olika färg beroende på typ, något som sedan dess har anammats av hela branschen. Swix presenterades 1946. År 1964 hade all tillverkning flyttats till Norge och 1974 flyttades hela forskningssektionen för Swix från Astra i Södertälje till Norge. I dag har Swix huvudkontoret i Oslo och produktion i Lillehammer samt Litauen.

Swix vallatips med Gunde och Julia Svan:
http://www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/vasaloppet/start/deltagare/baninfo/vallatips

Anmäl dig till UngdomsVasan:
http://www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/vasaloppet/start/deltagare/vinter/ungdomsvasan

 

Siste nyheter

Charlotte Kalla är Sveriges mest omskrivna idrottare det senaste året. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Charlotte Kalla Sveriges mest omskrivna idrottare

För första gången på nio är är det tjej i topp på listan över Sveriges mest omskrivna idrottsprofiler. Det är Charlotte Kalla som brutit den manliga dominansen på listan. – Ett riktigt stort erkänna...
Piteå Elit, med fixstjärnan Charlotte Kalla, beskriver i ett pressmeddelande vad som ligger bakom föreningens position i skidsverige. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Så jobbar Piteå Elit

Piteå Elit har under lång tid varit framträdande inom svensk längdskidåkning med Charlotte Kalla som den stora stjärnan. Nyligen blev klubben rankad som nummer ett bland Sveriges skidklubbar av skids...
Johan Ekberg vann Gålörullen före Jonathan Hedbys och Robert Brundin. FOTO: Andreas Karlsson.

Världens bästa junior vann Gålörullen

För ett par veckor sedan avgjordes sista deltävlingen i Snö & Tö Rullskidstour - Gålörullen. Vinnare i finalen blev Johan Ekberg och Elin Mcallan. Totalvinnare av touren blev Jonathan Hedbys och Jenn...