Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Längd.se:s redaktör vill inte så någon som skejtar på Marcialonga i morgon. Bilden från Marcialonga 2014. FOTO: Rauschedorfer/NordicFocus.
Längd.se:s redaktör vill inte så någon som skejtar på Marcialonga i morgon. Bilden från Marcialonga 2014. FOTO: Rauschedorfer/NordicFocus.

Krönika: Jag vill inte se någon skejt i Marcialonga

Att några åkare skaffar sig fördel av att skejta vid långlopp i klassisk stil har varit ett problem sedan längdåkningen delades in i två stilar.
I morgon är det dags för Marcialonga i Italien. Då vill inte jag se någon åkare skejta sig till en seger eller topplacering, inte till någon annan placering heller för den delen.

Är det klassisk stil som gäller så gäller det alla. Från förste till siste åkare i startfältet.

När undertecknad skrev om problemet i samband med La Diagonela i Schweiz så skapade det ganska stor diskussion, inte minst på Facebook, med många av elitåkarna själva med i diskussionen.

I fokus då var italienaren Bruno Debertolis som på en klipp loppets slutskede tydligt skejtade uppför en av backarna med några kilometer kvar av loppet. Enligt TD Thomas Granlund klarade sig italienaren den här gången på grund av att juryn hade ”lite körigt” i och med Bill Impolas felåkning.

Man hade inget filmklipp att gå på innan protesttiden var över. Men borde man inte ha en från juryn som hela tiden följer Swix Ski Classics egen sändning och kan göra en bedömning direkt på vad man ser ”live”.

Tänk om det var som i gång, att man kunde plocka bort tävlande under pågående lopp som uppenbart inte följt regelverket.

Hade man haft det så skulle till exempel inte norrmannen Vetle Thyli, Team United Bakeries, kunnat plocka sprintpoäng vid loppets andra spurtpris. Norrmannen tog flertalet skejtskär mitt i bild. Thyli var för övrigt nia i mål, placeringen bakom Debertolis.

Oskar Svärd, 18:e man i La Diagonela, har blivit intervjud av Ulricehamns Tidning i ämnet (Läs intervjun här) och säger där bland annat så här:

”Det är jäkligt trist att det har blivit så här. Ski classics har fått ett sånt uppsving med fler bra åkare och tv-sändningar av alla lopp. Det här är en plump i protokollet.”

Svärd berättar också om ett möte som elitåkarna ska ha idag, dagen före Marcialonga, där det själva ska diskutera problemet.

”Öystein Pettersen och Anders Aukland kontaktade mig via Facebook. Jag hoppas att vi kan se varandra i ögonen och komma överens om att följa reglerna”, berättar Svärd i intervjun.

I fjol vann Simen Östensen Marcialonga. Då gick snacket om hur Simen skejtat i kurvorna uppför sista backen till målet. Detta trots att man då varit mycket tydlig på lagledarmötet innan loppet att det inte var tillåtet med skridskoskär i kurvorna.

Nu måste arrangörer och jurys ta krafttag med det här problemet. Det krävs diskningar för regelöverträdelser, oavsett vem åkaren är.

Problemet finns inte bara bland elitåkarna. När jag själv åkte Marcialonga i fjol, med startpostion i slutet av fältet, var det chockerande att se det ”öppna skejtandet” i motluten bland motionärer.

När man knegande på med dåligt fäste i slutet på loppet kom åkare på åkare som gladeligen skejtade förbi helt obekymrat.

Ska klassisk skidåkning leva vidare så måste krafttag till - annars kan vi lika gärna släppa stilen och bara köra fristilslopp - men det är väl inte vad Ski Classics tänkt sig. I så fall får man börja med att byta namn på tävlingsserien.

Siste nyheter

Viktor Thorn har fått en nytt diskbråck och måste genomföra en ny ryggoperation. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Tung motgång för Thorn - ny ryggoperation väntar

Vi intervjuade Viktor Thorn tidigare i sommar kring hans väg tillbaka från vårens ryggoperation. Nu har dessvärre Viktor får ett nytt diskbråck på samma ställe. Så här skriver Viktor själv på Instag...
Längd.se besökte Team XC Gold:s läger i Östersund i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Team XC Gold ger inspiration och utveckling

Vi har några gånger skrivit om Jerry Ahrlins projekt Team XC Gold där man som medlem får chansen och möjligheten till stöd och hjälp både vad gäller träning, inspiration och material. I helgen hängde...