www.langd.se

Jörgen Brink och kranskullan Louise Lindström efter Brinks seger i Bessemerloppet. FOTO: Elvira Eriksson.
Jörgen Brink och kranskullan Louise Lindström efter Brinks seger i Bessemerloppet. FOTO: Elvira Eriksson.

Jörgen och Britta vinnare i Högbo

I strålande sol, hårda spår, starkt startfält och en skidstadion fylld med publik avgjordes Bessemerloppet 2015. Runt 800 startande i årets upplaga.
Fjolårsvinnaren Jörgen Brink upprepade segern och vann före Fredrik Byström. Britta Johansson segrade före Annika Löfström.

Startskottet gick och ut från skidstadion i Högbo strömmade det ut skidåkare som startade sin resa på 52 kilometer, några i motionsklasserna 17,3 kilometer. I damklassen var Annika Löfström, Årsunda IF, raskt iväg och tog ledningen.

Men ledningen behöll hon inte så länge, Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor, tog över ledningen, fick stor lucka ner till Annika och behöll ledningen genom hela loppet och kunde korsa mållinjen som segrarinna i Bessemerloppet och fick segerkransen häng runt halsen av Olle Björk.

– Jag fick en lucka fram till Annika då det var en som ramlade framför mig i första backen, men efter en mil var jag ikapp och då släppte hon ganska snabbt. Sen kom jag i en bra klunga med killarna och då var det bara att hänga med dem så länge man kunde och då gick det bra fram tills det var fyra kilometer kvar och backarna där, då fick jag lite tungt och fick släppa de lite grann, sade Britta efter målgång och fortsatte:

– Jag var lite osäker inför idag, men jag är nöjd. Om det passar i tävlingsupplägget kommer jag säkert tillbaka nästa år, det är en jättefin tävling och det är en bra bana för det är en stakbana och jag tycker om att staka. Sen är det roligt att vara tillbaka för jag tävlade mycket här när jag var yngre, men det är säkert 15 år sedan jag var här sist.

Annika gjorde även hon ett fint lopp och behöll sin andraplats genom loppets gång, Maria Gräfnings, Falun-Borlänge SK, gjorde ett tappert försök att hämta in avståndet upp till Annika men idag räckte det inte till och hon slutade trea efter Annika.

britta_bessmer15.jpg
Kransmasen Olle Björk och Britta Johansson Norgren. FOTO: Elvira Eriksson.

På herrsidan blev det en klunga på 20 man som åkte stora delar av loppet ihop, där bland andra bröderna Tynell, Jörgen Brink och Fredrik Byström låg med. Hela klungan körde utan fäste förutom Jörgen som valde att köra med fäste, något som skulle visa sig vara ett smart val.

När det var herrarna gav sig ut på deras fyra sista kilometrar var det fortfarande en klunga på tio åkare som höll ihop, men när det var dags för målgång var det en åkare som fått en lucka. Det var inte vem som helst, utan fjolårssegraren Jörgen Brink som i eget majestät åkte i mål som segrare och fick kransen hängd över halsen av Louise Lindström.

– Formen har varit stigande den senaste månaden, så jag trodde att jag skulle ha en bra chans även i år. Det var lite avvaktande idag, det gick inte jättesakta men inte sådär jättefort heller, sen var det lite ryck och sådär och jag försökte köra i backarna som är i slutet på varje varv och jag var ju ensam som hade fäste så min taktik var att göra ett ryck i de här backarna på sista varvet och utnyttja det och jag fick ju 10-15 meter på en gång, så det var avgörande idag, berättade Jörgen Brink efter att han gått i mål.

– Det här var en bra genomkörare inför vasaloppet, Bessemerloppet är kul, det är ett lite längre lopp än de traditionella maratonloppen och det gillar jag och sen är det lite vasaloppsterräng, det är ett bra arrangemang och idag gör inte vädret det sämre heller, fortsätter Brink.

– Med tanke på förutsättningarna att det har varit väldigt milt så är det väldigt bra spår, men Högbo verkar vara en stab som är duktiga på att jobba och det ska de ha all eloge för, det är en trevlig och bra tävling på alla sätt. Det är mycket möjligt att jag kommer tillbaka hit nästa år.

Tvåa blev Fredrik Byström, Orsa SK, före Daniel Tynell, Grycksbo IF som åkte in som trea några meter bakom.

Även segrarna i Tiger Balsam Ski Tour skulle koras då Bessemerloppet var sista tävlingen i touren, även där segrade Jörgen Brink på herrsidan och kammade hem 25000 kronor, på damsidan var det Karin Vemhäll, Rembo IK, som även hon fick med sig 25000 kronor hem.

brink_vemhäll_tiger15.jpg
Totalsegrarna i Tiger Balsam Ski Tour Jörgen Brink och Karin Vemhäll. FOTO: Elvira Eriksson.

Siste nyheter

Linn Persson, Elvira Öberg, Mona Brorsson och Hanna Öberg efter tredjeplatsen på världscupstafetten i Östersund. FOTO: Bildbyrån/Johanna Lundberg.

Hanna Öberg tappade ledningen - Sverige trea

Hanna Öberg gick ut i ledning på sista sträckan vid världscupstafetten i Östersund. Med tre bom i liggande var hon plötsligt på fjärde plats. Med fem snabba träff i stående var hon tillbaka i matchen ...
Moa Olsson vann fristilsloppet i Volkswagen cup på Idre Fjäll närmast före Linn Sömskar. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Westberg och Olsson fristilsvinnare på Idre Fjäll

Idag stod distanslopp i fri stil på programmet vid Volkswagen cup på Idre Fjäll. Segrare blev Karl-Johan Westberg, Borås SK och Moa Olsson, Falun Borlänge SK.
Axel Ekström avslutade för Sverige som slutade sexa. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Dubbelt Ryssland - Sverige sexa

Ryssland dominerade en svängig herrstafett i Lillehammer och andralaget med Sergey Ustiugov på slutsträckan vann före förstalaget. Norges båda lag blev trea och fyra. Sverige med ett B-lag på benen åk...