www.langd.se

Oskar Svärd och Optima Ski genomför Vasaloppsläger i Ulricehamn. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Oskar Svärd och Optima Ski genomför Vasaloppsläger i Ulricehamn. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Vasaloppsläger i Ulricehamn med Oskar Svärd

Till helgen blir det som bekant världscuptävlingar i Ulricehamn.
En och en halv vecka senare utnyttjar Oskar Svärd och Optima Ski världscupsnön och kör Vasaloppsläger i Ulricehamn.
– Det skall bli väldigt roligt att genomföra ett skidläger i södra Sverige, säger Oskar.

– 2-5 februari genomför vi träningsläger i Ulricehamn med fokus på teknik och utbildning. Vi har genom många års erfarenhet sett att förbättrad teknik är det ”enklaste” sättet att åka fortare, fortsätter Oskar.

När Oskar nu efter sin aktiva tid varit ute och tränat på olika platser i Sverige har han haft tid att studera många tränande motionärer i spåren.

– Jag konstaterar att många av dem har mycket tid att tjäna på ett långlopp om de lär sig åka med rätt teknik.

Boendet under lägret är på Hotell Lassalyckan som ligger precis vid skidspåret.

– Så det är bara att ta på sig skidorna utanför dörren och åka vilket innebär mer tid till träning, utbildning och samkväm, säger Oskar.
 
Förutom teknikpass: diagonalåkning, stakning med den moderna staktekniken så blir det föreläsningar och utbildning i vallning, träningslära, träningsupplägg, kost och mental träning.

– Vi filmar under lägret och går igenom med alla deltagare. Vi delar upp i grupper och nivåanpassar utbildningen vilket gör att alla kan vara med på detta läger oavsett tidigare erfarenheter av skidåkning, fastslår Svärd.
 
– Nytt för i år är att vi på våra läger har en grupp som endast kör stakning under lägret. Det är för de som tänkt staka långloppen i vinter.
 
Oskar Svärd, trefaldig Vasaloppsvinnare och en av tidernas bästa långloppsåkare är bara en av ledarna på lägret. Utöver Oskar är ytterligare två erfarna och välutbildade ledare med.

Det är Kari Eie som varit med i norska landslaget i skidskytte och tävlat i världscupen under många år. Kari har även 5-årig utbildning i idrott och hälsa och har jobbat på skid- och skidskyttegymnasiet/skiduniversitetet i norska Meråker.

Med är också Per-Öyvind Torvik från Meråker. Han har jobbat som tränare för flera olika landslag genom åren (bland annat de norska sprintkillarna och det slovenska laget).  Han har varit och är personlig tränare till flera av de bästa norska skidåkarna vi ser idag i världscupen. Per-Öyvind har en gedigen idrottsutbildning och jobbar även han på skiduniversitetet i Meråker.
 
För Oskars del blir det speciellt att genomföra ett läger i Ulricehamn då han gått på skidgymnasiet där och är uppvuxen i byn Tvärred endast 15 kilometer från Ulricehamn. Oskar har även tävlat för Ulricehamns IF och bland annat vunnit två Vasalopp i klubbens färger.
 
– För den som vill är det möjligt att avsluta lägret med att köra Ulricehamnsloppet som går på söndagen den 5 februari. En fint seedningslopp inför Vasaloppet! Dit anmäler man sig själv, avslutar Oskar.

Är man intresserad att delta på lägret så finns platser kvar. Anmälan görs via denna länk.

 

Siste nyheter

Viktor Thorn har fått en nytt diskbråck och måste genomföra en ny ryggoperation. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Tung motgång för Thorn - ny ryggoperation väntar

Vi intervjuade Viktor Thorn tidigare i sommar kring hans väg tillbaka från vårens ryggoperation. Nu har dessvärre Viktor får ett nytt diskbråck på samma ställe. Så här skriver Viktor själv på Instag...
Längd.se besökte Team XC Gold:s läger i Östersund i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Team XC Gold ger inspiration och utveckling

Vi har några gånger skrivit om Jerry Ahrlins projekt Team XC Gold där man som medlem får chansen och möjligheten till stöd och hjälp både vad gäller träning, inspiration och material. I helgen hängde...
Här rullar Fredrik Erixon genom Tomelilla under sista dagen på sin 28 dagars rullskidresa genom Sverige.

Fredrik gjorde det han drömde om - en månad på rullskidor genom Sverige

28 dagar tog det för Fredrik Erixon att åka rullskidor från Karesuando till Smygehuk. – Jag var orolig för att kroppen inte skulle palla. Men faktum är att jag är starkare nu och det var egentligen a...