Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Johan Olsson under fredagens träning i välrldscupspåren i Ulricehamn. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.
Johan Olsson under fredagens träning i välrldscupspåren i Ulricehamn. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Johan Olsson ser fram emot publikstödet i Ulricehamn

50 000 biljetter är sålda till världscupen i Ulricehamn.
Publikstödet och trycket längs banan kommer trigga Johan Olsson att verkligen ge allt inför alla svenska supporters.
– Med den här stora publiken kommer man kriga till man absolut inte orkar något mer, säger Olsson.

Det är en månad kvar till VM i Lahtis. Inför de senaste mästerskapen har vi varit vana vid att det varit krisläge för Johan Olsson med skador och sjukdomar. Nu är det på ett helt annat sätt.

Johan är på sprudlande humör vid fredagens presskonferens på Lassalyckan i Ulricehamn inför lördagens 15 kilometer skejt.

– Jag ska genomföra ett bra lopp men jag har nog för mycket träning i benen för att det ska gå riktigt bra. Samtidigt trodde jag nog det i Kuusamo och Bruksvallarna också. Det är nyckfullt, som i november igen, säger Johan och fortsätter;

– Jag har hittills fått förbereda mig som jag vill. Det betyder mycket. Fortsätter det så här så kan jag nog känna på VM att jag fått göra det jobb som jag vill . Räcker det inte så räcker det inte. Då är jag inte bättre än så fall-

Johan kommer med stor träningsmängd bakom sig den senaste tiden och bröt träningen lite grann i onsdags inför resan till Ulricehamn.

– Jag brukar inte respondera så väl direkt på en hård träningsperiod. Samtidigt är det det så att formen kan svänga mycket när man tränat så mycket som jag gjort.

Jämför känslan nu med den inför OS i Sotji och inför VM i Falun!
– Känslan är att räcker inte det här, då kommer det aldrig att räcka. Jag fått lägga ner så mycket jobb, det är nog den bästa känslan. Men det är hittills. Sen ska allt funka fram till VM också. Det är en månad kvar.

Johan lägger ut texten kring sin träning och det märks att han brinner för sin träning och att utvecklas.

olsson_pressk_ulr.jpg
Johan lägger ut texten om sina goda förberedelser inför VM i Lahtis för den samlade pressen i Ulricehamn. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

– Jag har kunnat träna kontinuerligt hela tiden sedan i somras och inte haft några avbrott. Jag stod över Lillehammer-touren som planerat och var sjuk tre dagar vid den tiden. Sen har jag haft någon överansträngd handled, lite i en fot. Men det har varit saker som jag ändå kunnat hantera. När man tränar på den här nivån så kommer man alltid att stöta på problem eftersom man ligger på gränsen. Stöter man aldrig på nånting så är man för långt ifrån gränsen. Så är det i alla fall för mig.

– Nu när jag haft en period från juni som varit bra kan jag känna trygghet i det jag gjort. Då har man också trygghet att kunna backa i de situationer när dyker upp något. Annars har man kanske varit tvungen att chansa i ett sådant läge.

Vad krävs det föra att åka fort på den här banan i Ulricehamn?
– Det gäller att hålla fart. Det känns lite grann som den där banan jag vann på i Sjusjön hösten 2011. Den är väldigt lik den banan. En böljande bana, en superhärlig bana verkligen. Det är inte ofta man åker på såna här banor.

– Man kan säga att den här banan är ganska lätt om man tittar på profilen. Men samtidigt får man aldrig någon vila. Överskattar man sin kapacitet och går för hårt kan man gå på pumpen rejält.

– Det paradoxala är att på såna här banor så kan det bli stora differenser.

– Som alltid blir vallateamet viktigt. Speciellt när det är lite plusgrader.

På fredagen var det närmare tio grader varmt i Ulricehamn.

Vad säger du om underlaget och snön?
– Idag var det ju varmt och det märktes på snön. Det märks mest för stavarna. Men så är det när det är varmt, det får man bara tolerera. Man får planera i morrn att ha två par stavar med sig med olika stora trugor.

Johan pratade om att han är ute efter en bra prestation i morgon och utvecklade det så här:

– Skulle jag känna att jag gett allt själv och slutar 37:a. Då är ju inte det bra. Men jag försöker tänka prestationsmässigt. Att jag går in i mig själv före start och går igenom vad jag ska göra för att få ut det mesta av det här loppet. Analyserar banan. Det är mera såna strategier jag måste gå in i inför VM. Att komma in i rätt tankemönster.

– Men jag har hundra timmar i benen på en månad och då brukar jag vara ganska seg.

Vad kommer publikstödet att betyda och göra för prestationen?
– Det kanske precis vad jag behöver i det här läget. När man varit borta från tävling ett tag men kommer tillbaka när det blir perfekta yttre förhållanden för att man verkligen ska kunna trycka ur de sista procenten ur kroppen. Nu med den här stora publiken kommer man kriga till man absolut inte orkar något mer oavsett vad. För att man vill visa sig från sin allra bästa sida. Det är precis vad jag behöver i det här läget.

Runt resorna och tävlingar de kommande veckorna släpper Johan lite på träningen för att inte riskera att bli sjuk men annars kommer det vara fullt tryck i träningen de kommande veckorna.

Att träningen nu har gått bra en så lång period har Johan inte varit med om tidigare i karriären.

– Jag kommer slå mitt rekord i träningstimmar med råge i år. Jag sammanställde från juni till nyår och jag har tränat över 600 timmar. Det är otroligt mycket för mig med fem månader kvar på träningsåret.

Vad beror det på att du kunnat hålla dig frisk till skillnad mot förut?
– Den största skillnaden jag gjort är att jag dragit ner mycket på intensiteten på de allra hårdaste passen. Det har gjort att jag haft mer energi. Jag har bytt ut till exempel 30 minuter max mot 80 minuter på 90 procent. Jag har kört mycket mer tröskelträning och mindre anaerobt.

– På ett sett har det varit frustrerande när man är van vid att hela tiden checka av vart man står. När man inte testar sig mot max.

– Vi får se vilket resultat det här ger när jag släpper upp träningen in mot VM, säger Olsson.

Siste nyheter

Topp tre på prologen för Snö & Tö Rullskidstour: Fr.v. trean Jonas Böhlmark samt Jonathan Hedbys och Marcus Look som delade segern. FOTO: David Holmström.

Sekundstrid på Snö & Tö Rullskidstours prolog

Snö & Tö Rullskidstour är igång. Touren tjuvstartade häromveckan med en prolog på 10 kilometer i Täby Kyrkby strax utanför Stockholm. Totalt kom 73 åkare till start vilket är en fördubbling av antal ...