www.langd.se

Marcus Hellner och Maja Majbäck tog hem 22 kilometer långa Dundret Extreme Running på lördagen. FOTO: Dundret Extreme Running.
Marcus Hellner och Maja Majbäck tog hem 22 kilometer långa Dundret Extreme Running på lördagen. FOTO: Dundret Extreme Running.

Marcus Hellner och Maja Majbäck starkast på Dundret Extreme Running

Marcus Hellner och Maja Majbäck vann herr- respektive damklassen i den sjätte upplagan av DXR-Dundret Extreme Running som avgjordes på lördagen.
Det 22 kilometer långa terrängloppet över Dundrets toppar är en rejäl utmaning i vanliga fall och lördagens väder gjorde inte utmaningen mindre.

Dundret Extreme Running har blivit en årlig tradition och en rejäl utmaning för terränglöparna i Norrbotten. En kraftmätning på 22 kilometer med 700 höjdmeters stigning över Dundrets toppar. Som om det inte vore nog hade löparna även vädret emot sig i helgens lopp. Några få plusgrader och kraftiga vindar mötte de 100 löparna när de gav sig iväg upp på Dundret.

Vid bergspriset efter tre kilometer hade Marcus Hellner tagit ledningen i herrklassen, en ledning som han höll hela vägen in i mål. Segrartiden blev 1:36:24. Anton Nilsson från IF Göta Karlstad gav dock Marcus en kamp hela vägen in och gick i mål som tvåa 1:46 efter Marcus. Eelis Murto, OK Sarven kom in på tredje plats.

– Det var tuffa förhållanden idag, det blåste riktigt rejält på fjället sa Marcus efter målgången. Jag kände att Anton var ganska nära men lyckades skapa en liten lucka på slutet.

I damklassen tog fjolårsvinnaren Maja Majbäck i likhet med Marcus kommandot direkt från start. Vid bergspriset var hon bara 30 sekunder från Charlotte Kallas rekordtid från 2013.

Det dåliga vädret gav dock inte rättvisa förutsättningar för en utmaning av Charlottes banrekord. Det vanskliga underlaget höll också på att bli förödande.

– Jag snubblade och ramlade två gånger uppe på fjället, benen stumnade rejält efter fallen berättade Maja när hon plåstrades om av tävlingsläkaren efter målgång.

Majas tid på 1:45:20 är den näst bästa i loppets historia och det lovar gott för kommande skidsäsong. Tvåa i damloppet blev Charlotte Mäki, Luleåkamraterna, följd av Hanna Forsberg.

Banrekorden för DXR innehas av Marcus Hellner (1:32:30) och Charlotte Kalla (1:40:37), satta en solig augustilördag 2013.

Resultat finns här.

Siste nyheter

7mila_logo

7-mila lottar ut 50 000 kr till en vinnare

Långloppet 7-mila är i vinter mer än ett skidlopp. I år är det även ett lotteri där en åkare kan vinna hela 50 000 kronor. – Det är 50:e gången som 7-mila körs. Därför vill vi bjuda till och sätta kn...
Linn Svahn ligger tvåa i den totala sprintvärldscupen och på söndag är det dags för en sprinttävling i Oberstdorf, Tyskland. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Patrick Steiner.

Sveriges trupp till världscupen i Oberstdorf

Svenska Skidförbundet har tagit ut tio damer och nio herrar som ska representera längdlandslaget vid världscuptävlingarna i Oberstdorf den 25–26 januari. Kommande helg fortsätter världscupen i Oberst...
logo_skidspar

Svensk-norskt samarbete i skidspåren

Skidspår.se har slutit avtal med norska FMS Nordic om samarbete kring rapportering av spårstatus i svenska längdskidanläggningar. Det innebär att FMS Nordic levererar information insamlad med GPS till...