Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Vasaloppet och Swix ger en hel skolklass chans till start i Ungdomsvasan 2018. FOTO: Vasaloppet/Swix.
Vasaloppet och Swix ger en hel skolklass chans till start i Ungdomsvasan 2018. FOTO: Vasaloppet/Swix.

Idrottslärare kan gå i mål med klassen i februari

Nu har idrottslärare i hela Sverige chansen att vinna splitterny komplett skidutrustning, valla, coachning, resa och övernattning i Mora samt startplatser till hela klassen i Ungdomsvasan 2018 till ett totalt värde av 50 000 kronor.
– Vårt mål är att få fler ungdomar att röra sig och komma ut i skidspåret, säger Björn Håkenrud, chef för Swix sport Skandinavien.

I samarbetsavtalet mellan Swix och Vasaloppet är överenskommelsen att en viss summa av försäljningen av den officiella Vasaloppsstaven går till att få fler ungdomar ut i skidspåret. Efter tre år har summan nu vuxit och resulterat i ett gemensamt projekt där idrottslärare får chansen att träna och genomföra Ungdomsvasan tillsammans med en av sina klasser (årskurs 4–9, 11–16 år) under 2018.

I mitten av augusti skickade Vasaloppet ut över 4000 vykort till skolor, mellanstadie- och högstadieklasser, där idrottslärarna uppmanas att ansöka om att bli den utvalda klassen med en motivering och, om man vill, en bild som visar hur taggade klassen och skolan är på att få ta del av äventyret i fäders spår.

– Det ska vara enkelt att ansöka och vi hoppas att så många som möjligt tar chansen att vara med och låta fler ungdomar få uppleva skidglädje, säger Lena Hermansson, sponsorchef på Vasaloppet.

Tillsammans med en av de officiella Vasaloppscoacherna utformar vinnaren sedan ett utbildningsprogram som blir en del av den ordinarie idrottsundervisningen i klassen. Vasaloppet kommer även att följa och dokumentera klassens utveckling för att inspirera andra ungdomar som vill lyckas med sin träning och skidåkning. All utrustning som klassen använder under Ungdomsvasan stannar sedan kvar i skolans ägo för att ge ännu fler ungdomar möjligheten att uppleva skidglädje i framtiden.

– Vår förhoppning är att det kommer att bli ett årligen återkommande projekt så att flera klasser från hela Sverige får möjlighet att komma till Mora och ta del av folkfesten under Vasaloppets vintervecka och inspireras att röra på sig, säger Lena Hermansson.

I maj förlängde Swix och Vasaloppet sitt avtal och nu står det klart att samarbetet kommer att fortsätta fram till och med 2022, Vasaloppets 100 års-jubileum.

Ansökan till uppladdning inför och deltagande i Ungdomsvasan görs direkt på Vasaloppets hemsida senast den 30 september.
http://www.vasaloppet.se/ungdomsvasan

Vinnarna meddelas senast den 31 oktober.

 

Siste nyheter

Charlotte Kalla är Sveriges mest omskrivna idrottare det senaste året. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Charlotte Kalla Sveriges mest omskrivna idrottare

För första gången på nio är är det tjej i topp på listan över Sveriges mest omskrivna idrottsprofiler. Det är Charlotte Kalla som brutit den manliga dominansen på listan. – Ett riktigt stort erkänna...
Piteå Elit, med fixstjärnan Charlotte Kalla, beskriver i ett pressmeddelande vad som ligger bakom föreningens position i skidsverige. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Så jobbar Piteå Elit

Piteå Elit har under lång tid varit framträdande inom svensk längdskidåkning med Charlotte Kalla som den stora stjärnan. Nyligen blev klubben rankad som nummer ett bland Sveriges skidklubbar av skids...
Johan Ekberg vann Gålörullen före Jonathan Hedbys och Robert Brundin. FOTO: Andreas Karlsson.

Världens bästa junior vann Gålörullen

För ett par veckor sedan avgjordes sista deltävlingen i Snö & Tö Rullskidstour - Gålörullen. Vinnare i finalen blev Johan Ekberg och Elin Mcallan. Totalvinnare av touren blev Jonathan Hedbys och Jenn...