www.langd.se

En riktig femmil avgörs i Sörskogsterrängen norr om Falun den 17 mars.
En riktig femmil avgörs i Sörskogsterrängen norr om Falun den 17 mars.

Stort intresse för En riktig femmil

Vi skrev tidigare i höst om ett nytt skidlopp - En riktig femmil. Planen var att arrangera loppet någonstans i Roslagen den 17 mars.
Men tack vare stort intresse har man redan nu valt att flytta och etablera arrangemanget i Dalarna. Närmare bestämt i Sörskog, Bjursås, istället för mer ”snö-osäkra” Roslagen.  
– Intresset blev så pass stort att vi ganska snabbt blev tvungna att flytta tävlingen till en ort där vi kan garantera tävlingens genomförande, säger tävlingsledaren David Holmström.

Roslagsbro IF, OK Roslagen och Häverödals SK är arrangörsklubbar med David Holmström som spindeln i nätet.

Så här säger David om loppet som redan blivit en snackis i skidsverige.

– Först var det mest en rolig säsongsavslutning och en tyst protest från bakåtsträvande rospiggar, säger Holmström och fortsätter:

– Men intresset blev så pass stort att vi ganska snabbt blev tvungna att flytta tävlingen till en ort där vi kan garantera tävlingens genomförande. Det kändes som det viktigaste – att det blir av.

Loppet och dess idé, med ett enkelt arrangemang med utmanande skidåkning, lockar. Redan nu i början på december är 34 åkare anmälda. Bland dessa finns också en del spännande namn i anmälningslistan. Eller var sägs om Anders Bergström, Domnarvet.

I den svenska landslagsdressen vann ”Bersa” världscupen i Falun 1999. Han var VM-åkare 1995, 1997 och 1999. En fin SM-merit är för övrigt segern på femmilen 1995.

En punkrörelse
– Nu har det nästan blivit som en punkrörelse inom skidåkningen. Vi som arrangörer och de åkare som anmält sig, är väl kanske inte helt nöjda med utvecklingen av längdskidåkning, påpekar David Holmström.

– Jag vill gärna citera Janne Pettersson, Häverödal, som också är tävlingsledare: ”Förr åkte man rullskidor för det var den mest grennära träningen. Nu anpassar vi skidåkningen för att vara så lik rullskidor som möjligt.”

– Något har blivit fel.

En riktig femmil kommer att genomföras på en tre varv på en 17 kilometers slinga.

– Det blir vätska vid varvningen. Vätskebälte och annan medhavd energi är förbjudet...

– … däremot får man gärna ha egen drickalangning längs banan, berättar David.

Här är platsen för En riktig femmil. Sörskog, i skogarna mellan Falun och Rättvik.
Här är platsen för En riktig femmil. Sörskog, i skogarna mellan Falun och Rättvik.

– Förhoppningsvis kan vi få ut lite mer folk i skogen som hejar på atleterna, på det sättet. Sen är det ju lite roligt om någon skulle braka ordentligt in i väggen…, skojar Holmström.

Från arrangörshåll vill man gärna poängtera att tävlingen arrangeras av kärleken till sportens ursprung – inte pengar. Arrangörerna har satt ett tak på 250 deltagare och alla dessa kommer åka gratis. Först till kvarn gäller. Det är som sagt redan nu 34 åkare anmälda.

”Hållbar skidåkning” är också något man värnar om. Det är förbjudet att använda högfluorvalla och man uppmanar till samåkning när man reser till arrangemanget.

En annan aspekt som vägde tungt vid flytten av tävlingen var det faktum att världscupen har avslutning i Falun samma helg;

– Vi hjälps åt att heja fram våra starkaste, avslutar Holmström.

Inbjudan till En riktig femmil finns här.

Siste nyheter

Viktor Thorn har fått en nytt diskbråck och måste genomföra en ny ryggoperation. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Tung motgång för Thorn - ny ryggoperation väntar

Vi intervjuade Viktor Thorn tidigare i sommar kring hans väg tillbaka från vårens ryggoperation. Nu har dessvärre Viktor får ett nytt diskbråck på samma ställe. Så här skriver Viktor själv på Instag...
Längd.se besökte Team XC Gold:s läger i Östersund i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Team XC Gold ger inspiration och utveckling

Vi har några gånger skrivit om Jerry Ahrlins projekt Team XC Gold där man som medlem får chansen och möjligheten till stöd och hjälp både vad gäller träning, inspiration och material. I helgen hängde...
Här rullar Fredrik Erixon genom Tomelilla under sista dagen på sin 28 dagars rullskidresa genom Sverige.

Fredrik gjorde det han drömde om - en månad på rullskidor genom Sverige

28 dagar tog det för Fredrik Erixon att åka rullskidor från Karesuando till Smygehuk. – Jag var orolig för att kroppen inte skulle palla. Men faktum är att jag är starkare nu och det var egentligen a...