Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
På söndag är det dags för långloppsklassikern Marcialonga. Loppet sänds direkt i Kanal 5. FOTO: Magnus Östh.
På söndag är det dags för långloppsklassikern Marcialonga. Loppet sänds direkt i Kanal 5. FOTO: Magnus Östh.

Dags för legendariska Marcialonga på söndag

Det är en intensiv period långloppseliten som åker Visma Ski Classics med tävlingar fyra helger i rad.
På söndag väntar tredje loppet i rad. En riktig klassiker - sju mil långa Marcialonga. Efter Vasaloppet det mest prestigefyllda loppet att vinna.
Loppet sänds direkt i Kanal 5 med start 07.40.

Marcialonga genomfördes första gången 1971 - inspirationen till tävlingen kom genom Vasaloppet. Det har sen blivit ett av de mest prestigefyllda långloppen i världen. Många långloppsess har det som sin favoritrace och det finns en speciell atmosfär i det populära italienska evenemanget.

– Den goda nyheten är att vi har natursnö på hela sträckningen i år, säger loppets VD Gloria Trettel entusiastiskt.

– Men vi har fortfarande producerat samma mängd konstsnö som tidigare. Så, allt är klart och vi lägger sista handen på banan och allt annat, fortsätter Trettel.

banstr_marcia18.jpg
Bansträckningen för Marcialonga.

Om man kikar på favoriter till segrar årets utgåva av Marcialonga så finns det två namn som är på allas läppar. Tord Asle Gjerdalen, Team Santander och Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team.

Gjerdalen är verkligen kungen av Marcialonga med sina tre raka segrar. Johansson Norgren ser oerhört stabil ut den här säsongen när hon radar upp segrar.

Men det finns flera hungriga utmanare bakom dessa två.

På herrsidan till exempel Ilya Chernousov, Bauer Ski Team, Team BN Banks Morten Eide Pedersen, som vann titeln "Visma Skier of the Day" i lördags samt den ”gamle mannen” Anders Aukland, Team Santander, som imponerade med en tredjeplats i La Diagonela.

Svenska herrhopp är i första hand Team Santanders Oskar Kardin och Lager 157 Ski Teams Anton Karlsson som båda startat säsongen starkt. Tillbaka i hetluften är också Team Sernekes Andreas Holmberg som missade start förra helgen på grund av magproblem. Andreas var ju tvåa efter Gjerdalen i Kaiser Maximilan Lauf och han var bäste svensk på Marcialonga i fjol på 13:e plats.

Tre starka utmanare till Britta är Bauer Ski Teams Kateriná Smutná, som tog sig tillbaka till pallen förra helgen samt Lina Korsgren, Åre Längdskidklubb och Sara Lindborg, Team Serneke. Men för att slå Johansson Morgren behöver de alla höja sitt ett eller två snäpp.

Fakta Marcialonga:
Plats: Trentino, Italien
Datum: 28 januari 2018
Distans: 70 km
Antal år: 45: e upplagan
Starttid damer: 07.50
Starttid herrar: CET 08.00
Spurtpris: Predazzo, 46 km
TV: Kanal 5 från 07.40
Live: play.vismaskiclassics.com
Fantasyspel: fantasy@vismaskiclassics.com

banprofil_marcia18.jpg
Banprofil Marcialonga.

Siste nyheter

Viktor Thorn har fått en nytt diskbråck och måste genomföra en ny ryggoperation. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Tung motgång för Thorn - ny ryggoperation väntar

Vi intervjuade Viktor Thorn tidigare i sommar kring hans väg tillbaka från vårens ryggoperation. Nu har dessvärre Viktor får ett nytt diskbråck på samma ställe. Så här skriver Viktor själv på Instag...
Längd.se besökte Team XC Gold:s läger i Östersund i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Team XC Gold ger inspiration och utveckling

Vi har några gånger skrivit om Jerry Ahrlins projekt Team XC Gold där man som medlem får chansen och möjligheten till stöd och hjälp både vad gäller träning, inspiration och material. I helgen hängde...