Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Tove Alexandersson blev tillsammans med Magdalena Olsson och Linda Lindkvist snuvade på en EM-medalj på grund av en arrangörsmiss. FOTO: Nordenmark Adventure.
Tove Alexandersson blev tillsammans med Magdalena Olsson och Linda Lindkvist snuvade på en EM-medalj på grund av en arrangörsmiss. FOTO: Nordenmark Adventure.

Sverige blåsta på medalj – efter arrangörsmiss

Ett fel i kartutdelningen gjorde att den avslutande EM-stafetten i skidorientering fick ogiltigförklaras. Sveriges förstalag på damsidan gick därmed miste om den silvermedalj de såg ut att ha vunnit.
– Sådant här får ju inte hända, säger Tove Alexandersson.

I ett mästerskap som inleddes i plusgrader och regn, och som fortsatte med svenskt guld efter protest, blev avslutningen minst lika stormig. Det svenska förstalaget i damstafetten körde i mål som silvermedaljörer, men när de olika landslagen pratade med varandra efter loppet visade det sig att något inte stod rätt till.

En miss i kartutdelningen innebar att de tävlande fick felaktiga gafflingar. Således åkte lagen inte lika långt. Till slut fanns inget annat alternativ än att ogiltigförklara loppet. Ett ryskt guld, svenskt silver och norskt brons blev till ingenting.

– Jättetråkigt. Tyvärr har det visat sig att vi fick lång gaffel gånger två. Vi har alltså åkt längre än vad ryskorna har gjort. På ett vis är det ju rätt att ställa in racet, men det är jättetråkigt när något sådant här händer, säger Magdalena Olsson som körde andrasträckan för Sverige.

Även Tove Alexandersson, som skulle ha vunnit sin fjärde EM-medalj av fem möjliga, var besviken.

– Det är bara jättetråkigt. Sådant här får ju inte hända, säger hon.

Det blågula laget hade annars gjort en mycket stark insats. Bland annat kämpade sig Linda Lindkvist (förstasträckan) till växlingen med en bruten skida.

Trots att arrangörsmissen gjorde EM-avslutningen till ett stort antiklimax visade förbundskapten Frans Wickbom förståelse för den uppkomna situationen.

– Arrangörerna har varit i en jobbig situation där de har fått lägga banorna på eftermiddagen eller kvällen innan loppen. Det är på grund av vädret. När det då är en stafett med många gafflingar är det lätt att det sker misstag, säger Wickbom.

På herrsidan verkar tävlingen ha gått enligt planen. Sverige kunde dock inte riktigt utmana om medaljerna. Förstalaget gick i mål som sjätte lag och fjärde bästa nation.

Skidorienterings-EM i Bulgarien är därmed över. Sverige samlade ihop fyra guld, tre silver och ett brons.

Resultat, Stafett, EM i skidorientering, Velingrad, Bulgarien
Damer:

Loppet ogiltigförklarat - inget resultat

Herrar:
1) Norge 1 (Jørgen Madslien, Øyvind Watterdal, Lars Moholdt), 2) Ryssland 1 (Vladislav Kiselev, Eduard Khrennikov, Andrey Lamov), 3) Finland 1 (Tuomas Kotro, Misa Tuomala, Tero Linnainmaa), .

Sverige 1 (Martin Hammarberg, Erik Blomgren, Erik Rost) gick i mål som sjätte lag och fjärde nation.

Siste nyheter

Viktor Thorn har fått en nytt diskbråck och måste genomföra en ny ryggoperation. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Tung motgång för Thorn - ny ryggoperation väntar

Vi intervjuade Viktor Thorn tidigare i sommar kring hans väg tillbaka från vårens ryggoperation. Nu har dessvärre Viktor får ett nytt diskbråck på samma ställe. Så här skriver Viktor själv på Instag...
Längd.se besökte Team XC Gold:s läger i Östersund i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Team XC Gold ger inspiration och utveckling

Vi har några gånger skrivit om Jerry Ahrlins projekt Team XC Gold där man som medlem får chansen och möjligheten till stöd och hjälp både vad gäller träning, inspiration och material. I helgen hängde...