Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
SK Bore-åkarna Pontus Hermansson och Johannes Ringsby har skrivit en insändare där de tycker att sprintstafett ska vara något för sprintåkare. FOTO: (Montage) Carl Sandin/Bildbyrån.
SK Bore-åkarna Pontus Hermansson och Johannes Ringsby har skrivit en insändare där de tycker att sprintstafett ska vara något för sprintåkare. FOTO: (Montage) Carl Sandin/Bildbyrån.

När ska ”sprintstafett” bli sprintstafett?

Martin Johnsrud Sundby, Charlotte Kalla, Krista Pärmäkoski och Maurice Manificat,  vad har alla dessa gemensamt?
Jo, ingen är uttalad sprinter och alla är uttagna till att representera sitt land i sprintstafetten i OS.

Som sprintstafett ser ut idag är alla dessa uttagningar rimliga och befogade, då det är mer eller mindre en ”intervallstafett” snarare än en sprintstafett. Kapacitet är viktigare än explosivitet och uthållighet är viktigare än en bra spurt. Sprintegenskaperna kommer i andra hand när åkarna inom loppet av 16-20 minuter ska köra tre sprintrace var, på toppen av sin förmåga.

Sneglar vi till friidrottens värld, så är sprintstafett uppdelat på fyra sträckor där varje land ställer upp med sina fyra främsta sprinters. Varje sprinter springer en sträcka, och lämnar stafettpinnen vidare till nästa sprinter. Det blir explosivt, spännande och varje hundradel är viktig.

Hur skulle det se ut om längdsporten anammade friidrottens upplägg? Varje land skulle ställa upp med sina fyra främsta sprinters, som kör en sträcka var på sprintbanan och den nation med det bästa sprintlaget vinner - inte det land med snabbast distansåkare. Distansåkarna har redan en distansstafett, så borde vi inte låta sprintstafett avgöras av sprintåkare?

// Pontus Hermansson och Johannes Ringsby

 

Siste nyheter

Anders Edvinsson valdes till ny ordförande Östersunds SK på tisdagskvällen.

Hemvändare tar över klubban i Östersunds SK

Under tisdagskvällen hade Östersunds SK årsmöte på Östersunds skidstadion. Vid årsmötet valdes Anders Edvinsson till ordförande som därmed återvänder till sin moderklubb. Under kvällen hyllades även ...
Fredrik Erixon startade dagen med ett frukostsnack med Thomas Wassberg innan han gav sig iväg mot Sveg i regn och rusk.

Möte med Wassberg och regn och rusk för Erixon

Fredrik Erixon fortsätter sin väg genom Sverige på rullskidor. De senaste dagarna har det dock varit tungt med mycket regn och rusk. I morse träffade han Thomas Wassberg i Åsarna innan färden bar vid...