Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Marit Björgen var omutlig på slutet av tremilen och tog sin sjunde seger i Holmenkollen. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.
Marit Björgen var omutlig på slutet av tremilen och tog sin sjunde seger i Holmenkollen. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.

Sjunde segern för makalös Björgen - Kalla fyra

Marit Björgen tog sin sjunde seger på Holmenkollens tremil. Och på vilket sätt hon gjorde det.
Efter byte av skidor var Marit mer än halvminuten bakom Charlotte Kalla, Jessica Diggins och Ragnhild Haga. Men sista milen var brutal av Björgen som vann 3,6 sekunder före Diggins. Tredjeplatsen till Haga tiondelen före Kalla på en snöplig fjärde plats.

Björgen flaggade inför loppet att formen kanske inte var den bästa. Inledningen på loppet tydde också på det. När Diggins tryckte på var det först bara Kalla som kunde följa men Haga anslöt. Trion åkte starkt och skapade lucka bakåt och den ökade när Björgen tillsammans med Astrid Uhreholdt Jacobsen bytte skidor halvvägs.

Vid runt 18 kilometer så började Björgen tillsammans med Astrid Uhreholdt Jacobsen knapra in på tättrion. De tog sekund för sekund. Med fem kilometer kvar var de 15 sekunder efter. En kilometer senare så var det sex och med kilometern kvar så var Marit ikapp och med snabbare skidor så tog hon kommandot in mot stadion och åkte mot sin sjunde seger i Holmenkollen.

– Jag trodde länge jag kämpad om en fjärdeplats idag. Men jag tror det var smart att byta skidor idag, berättade Björgen för SVT Sport.

Charlotte Kalla gjorde ett topplopp och såg stark hela vägen fram till avgörandet. Med facit i hand kanske ett byte av skidor ändå varit det rätta. Men Kalla hade bäst glid i tättrion så man förstår att hon valde att inte göra det.

– Jag hade väldigt bra skidor idag. Tekniskt tycker jag att jag satte det bra stora delar av banan. Känslan var att jag åkte billigt, sa Kalla till SVT.

– Jag försökte ha is i magen inte dra för mycket, fortsatte Charlotte.

När Björgen började närma sig fick Kalla tätt med baktider.

– Men mina steg var inte lika långa och vägvinnande som Marits idag.

Charlotte Kalla åkte starkt med fick nöjda sig med fjärde plats. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.
Charlotte Kalla åkte starkt med fick nöjda sig med fjärde plats. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.

På frågan om hon kunde gjort något annorlunda svarade Charlotte så här:

– Jag kanske kunde provat gå hårdare sista varvet. Men det var svårt veta, Diggins höll ett bra tempo.

En fjärdeplats var inte vad Kalla ville lämna Oslo med

– Det var surt och komma fyra. Surt! Jag vill tävla igen, sa Charlotte och såg fram emot nästa helgs världscupavslutning med minitour i Falun.

Ebba Andersson låg länge med i tätklungan och åkte starkt. När Krista Pärmäkoski gick inför skidbyte så åkte Ebba vidare men blev sen ganska snabbt upphunnen och passerad av finländskan med lite snabbare skidor.

Ebba fick sen släppa ytterligare några åkare som bytt skidor förbi sig. I mål var Ebba tionde åkare. Elva, runt 13 sekunder efter Ebba, blev Ida Ingemarsdotter efter en stark tremil.

Övriga svenskor placerade sig enligt följande: Emma Wikén 40:e, Lovisa Modig 43:a och Moa Molander Kristiansen 50:e.


Komplett resultat finns här.

 

Siste nyheter

Pontus Nordström spurtade hem segern i Engelbrektsrullen före Tom Fahlén till vänster och Daniel Richardsson till höger. FOTO: Jörgen Hjerpe.

Pontus Nordström spurtvann Engelbrektsrullen

Fyra mil långa Engelbrektsrullen kördes på lördagen och i herrklassen blev det spurtavgörande mellan fem åkare där Pontus Nordström, Östervåla IF/Team Serneke var starkast. Damklassen tog Malin Hedlu...
Viktor Thorn har fått en nytt diskbråck och måste genomföra en ny ryggoperation. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Tung motgång för Thorn - ny ryggoperation väntar

Vi intervjuade Viktor Thorn tidigare i sommar kring hans väg tillbaka från vårens ryggoperation. Nu har dessvärre Viktor får ett nytt diskbråck på samma ställe. Så här skriver Viktor själv på Instag...
Längd.se besökte Team XC Gold:s läger i Östersund i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Team XC Gold ger inspiration och utveckling

Vi har några gånger skrivit om Jerry Ahrlins projekt Team XC Gold där man som medlem får chansen och möjligheten till stöd och hjälp både vad gäller träning, inspiration och material. I helgen hängde...