Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ebba Andersson, Sollefteå Skidor, Charlotte Kalla, Piteå Elit, och Jonna Sundling, IFK Umeå på pallen efter damernas SM-tremil. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.
Ebba Andersson, Sollefteå Skidor, Charlotte Kalla, Piteå Elit, och Jonna Sundling, IFK Umeå på pallen efter damernas SM-tremil. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Ännu ett SM-guld till Charlotte Kalla

Charlotte Kalla åkte hem guldet på SM-tremilen i Skellefteå 44 sekunder före Ebba Andersson.
Det var Kallas 28:e individuella SM-guld
– Det var en härlig fight mot Ebba idag, sa Charlotte till SVT.

Ebba Andersson öppnade offensivt och satt press på Kalla inledningsvis. Efter fyra kilometer var Ebba tio sekunder före.

– Jag fick skära till mig lite när hörde Ebbas tider. Jag öppnade lite mer passivt än vad jag hade tänkt, berättade Charlotte.

Ebba föll utför på väg mot varvningen efter första milen och tappade kanske runt tio sekunder där. Samtidigt ökade Kalla farten på andra varvet och avståndet mellan de två växte.

Individuell start och tre milvarv skulle avverkas. Något som Kalla gillade.

– Det var en spännande bana och det blir en speciellt fight med sig själv. Man får inte baktider så ofta om annars, berättade Charlotte.

Ebba var nöjd med sin insats men vurpan var förstås en tråkig del i loppet.

– Jag försökte bara komma upp så fort som möjligt. Sen försökte jag att inte stressa i åkningen och jag tycker jag lyckades bra med det. Jag försökte njuta av de fina skidåkningen som var idag. Det var en fröjd att tävla, berättade Ebba.

Den vassa  öppningen i loppet var planerad av Ebba med Charlotte en minut bakom i startlistan.

– Jag startade hårt för att inte få Charlotte i rygg

Jonna Sundling tog bronset men var klart distanserad, 2.15 var marginalen till Kalla. Ner till Stina Nilsson på fjärde plats var också en stor lucka på nära en och en halv minut.

Sundling har haft en riktigt stark SM-vecka med medalj i varje lopp.

– Jag har haft bra form, konstaterade Jonna.

Dagens lopp kommenterade hon så här:

–Jag har aldrig åkt en tremil med individuell start tidigare. Det var svårt att veta hur hårt man skulle gå ut. Jag åkte kontrollerat i backarna och körde hårt på de flacka partierna.

Stina Nilsson låg femma större delen av loppet och Anna Haag låg fyra. På slutet tog sig dock Nilsson förbi med fem sekunder.

Lisa Vinsa gjorde ett bra lopp och slutade sexa nära minuten före Maria Nordström på sjunde plats. Övriga topp tio var Linn Sömskar, Lovisa Modig och Mia Eriksson.

Resultat finns här.

 

Siste nyheter

Pontus Nordström spurtade hem segern i Engelbrektsrullen före Tom Fahlén till vänster och Daniel Richardsson till höger. FOTO: Jörgen Hjerpe.

Pontus Nordström spurtvann Engelbrektsrullen

Fyra mil långa Engelbrektsrullen kördes på lördagen och i herrklassen blev det spurtavgörande mellan fem åkare där Pontus Nordström, Östervåla IF/Team Serneke var starkast. Damklassen tog Malin Hedlu...
Viktor Thorn har fått en nytt diskbråck och måste genomföra en ny ryggoperation. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Tung motgång för Thorn - ny ryggoperation väntar

Vi intervjuade Viktor Thorn tidigare i sommar kring hans väg tillbaka från vårens ryggoperation. Nu har dessvärre Viktor får ett nytt diskbråck på samma ställe. Så här skriver Viktor själv på Instag...
Längd.se besökte Team XC Gold:s läger i Östersund i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Team XC Gold ger inspiration och utveckling

Vi har några gånger skrivit om Jerry Ahrlins projekt Team XC Gold där man som medlem får chansen och möjligheten till stöd och hjälp både vad gäller träning, inspiration och material. I helgen hängde...