www.langd.se

Ebba Andersson, Sollefteå Skidor, Charlotte Kalla, Piteå Elit, och Jonna Sundling, IFK Umeå på pallen efter damernas SM-tremil. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.
Ebba Andersson, Sollefteå Skidor, Charlotte Kalla, Piteå Elit, och Jonna Sundling, IFK Umeå på pallen efter damernas SM-tremil. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Ännu ett SM-guld till Charlotte Kalla

Charlotte Kalla åkte hem guldet på SM-tremilen i Skellefteå 44 sekunder före Ebba Andersson.
Det var Kallas 28:e individuella SM-guld
– Det var en härlig fight mot Ebba idag, sa Charlotte till SVT.

Ebba Andersson öppnade offensivt och satt press på Kalla inledningsvis. Efter fyra kilometer var Ebba tio sekunder före.

– Jag fick skära till mig lite när hörde Ebbas tider. Jag öppnade lite mer passivt än vad jag hade tänkt, berättade Charlotte.

Ebba föll utför på väg mot varvningen efter första milen och tappade kanske runt tio sekunder där. Samtidigt ökade Kalla farten på andra varvet och avståndet mellan de två växte.

Individuell start och tre milvarv skulle avverkas. Något som Kalla gillade.

– Det var en spännande bana och det blir en speciellt fight med sig själv. Man får inte baktider så ofta om annars, berättade Charlotte.

Ebba var nöjd med sin insats men vurpan var förstås en tråkig del i loppet.

– Jag försökte bara komma upp så fort som möjligt. Sen försökte jag att inte stressa i åkningen och jag tycker jag lyckades bra med det. Jag försökte njuta av de fina skidåkningen som var idag. Det var en fröjd att tävla, berättade Ebba.

Den vassa  öppningen i loppet var planerad av Ebba med Charlotte en minut bakom i startlistan.

– Jag startade hårt för att inte få Charlotte i rygg

Jonna Sundling tog bronset men var klart distanserad, 2.15 var marginalen till Kalla. Ner till Stina Nilsson på fjärde plats var också en stor lucka på nära en och en halv minut.

Sundling har haft en riktigt stark SM-vecka med medalj i varje lopp.

– Jag har haft bra form, konstaterade Jonna.

Dagens lopp kommenterade hon så här:

–Jag har aldrig åkt en tremil med individuell start tidigare. Det var svårt att veta hur hårt man skulle gå ut. Jag åkte kontrollerat i backarna och körde hårt på de flacka partierna.

Stina Nilsson låg femma större delen av loppet och Anna Haag låg fyra. På slutet tog sig dock Nilsson förbi med fem sekunder.

Lisa Vinsa gjorde ett bra lopp och slutade sexa nära minuten före Maria Nordström på sjunde plats. Övriga topp tio var Linn Sömskar, Lovisa Modig och Mia Eriksson.

Resultat finns här.

 

Siste nyheter

Anton Karlsson vann Klarälvsloppet före Stian Hoelgaard och Oskar Kardin i fjol. Vem vinner herrklassen i år? FOTO: Klarälvsloppet.

Klarälvsloppet sänds live här på Längd.se på söndag

På söndag är det dags för Klarälvsloppet Rollerski 90K med världseliten i långlopp på plats. Norska Team Koteng och Team Ragde Eiendom samt svenska Lager 157 Ski Team och Team Serneke är på plats och ...
Emil Persson och Andreas Holmberg dominerade Skoklosterrullen. Till slut var Holmberg starkast och vann med dryga minuten. FOTO: T-W Media.

Lager 157 Ski Team dominerade på Skoklosterrullen

I soligt men blåsigt väder avgjordes Skoklosterrullen på söndagen. Som väntat blev det dominans av trion Andreas Holmberg, Emil Persson och Britta Johansson Norgren från Lager 157 Ski Team. Andreas v...
anna_johan_vlcoacher

Anna och Johan Olsson nya officiella Vasaloppscoacher

Vasaloppet har sedan 2014 utnämnt certifierade coacher för att erbjuda kvalitetssäkrad träningsrådgivning. Det är en skara med gedigen kunskap som nu förstärks ytterligare när Anna och Johan Olsson ti...