www.langd.se

Rullskidgalejet i Norrtälje arrangeras för tredje gången den 9 juni. Här ser vi Falun Borlänges Simon Andersson i täten vid förra årets upplaga. FOTO: Rullskidgalejet.

Rullskidgalejet i Norrtälje arrangeras för tredje gången den 9 juni. Här ser vi Falun Borlänges Simon Andersson i täten vid förra årets upplaga. FOTO: Rullskidgalejet.


Dags för Rullskidgalejet och ”Ål in”

9 juni är det dags Rullskidgalejet. Tävlingen som i folkmun kommit att benämnas bara ”Galejet” genomförs i trakterna runt Norrtälje och ska nu arrangeras för tredje året i rad.
Dessutom bjuder arrangören in till eventet ”Ål in” den 6 juni. Ett träningspass på totalt 10,5 mil på rullskidor tillsammans med långloppslaget Team Serneke. Team Serneke-åkarna kommer för övrigt också tills start i ”Galejet”.

Rullskidgalejet ingår precis som förra året i den då nystartade ”Snö & Tö Rullskidstour”. Loppet lockade då många av de främsta Stockholms-åkarna de senaste åren, med undantag för Claes Theander, Sundbybergs IK, som inte gått att se i spåren på en tid. Utöver dessa fanns bland annat åkare som Simon Andersson, Adam Steen och Lisa K. Svensson att återfinna i resultatlistan i fjol.

Full rulle under Rullskidgalejet 2017. Här med Sundbybergs Gustav Aflodal i täten. FOTO: Rullskidgalejet.
Full rulle under Rullskidgalejet 2017. Här med Sundbybergs Gustav Aflodal i täten. FOTO: Rullskidgalejet.

Årets tour har redan tjuvstartat med att Skidhistoriska Sällskapet arrangerade en prolog 5 maj. Efter målgång har det genom åren sedvanligt varit live-band på plats och därefter arrangerats kamratmiddag. I fjol var tävlingen bland de större rullskidtävlingarna som genomfördes i Sverige.

I år gäller även tävlingen som DM för Uppland på rullskidor.

– Man hör väl ungefär på namnet vad vi står för. På några år har vi gått från att ha en tynande tillvaro i klubben till att tillsammans arrangera tävlingar som Roslagsloppet och ”Galejet”. Vi är absolut ingen elitklubb men nu har vi bemanning och intresse nog att ordna liknande tävlingar. När man tänker på längdskidåkning ska man få positiva känslor även som motionär. Det är fantastiskt!, säger tävlingsledaren David Holmström.

Bland de som tänkt åka loppet finns som sagt hela Team Serneke. Det vassa långloppslaget kommer att ha säsongsupptakt på Marholmen under veckan.

– Vi arbetar för att få hit fler elitåkare. Jämfört med i Norge är våra stjärnor mer svårflörtade. Efter många snöfattiga vintrar så har intresset i området hängt i. Jag har ser det som mitt ansvar att folk i området ska få se lite storåkare, säger Holmström och fortsätter;

– Det är jättekul att jag känner Team Sernekes manager Martin Holmstrand så vi får till att de ligger på läger en vecka i Roslagen. Alla är välkomna att följa med på träningspassen!

Från Roslagen kommer också dubbla OS-guldmedaljören Björn Lind vilken kommer vara involverad i lägret och visa på hans gamla träningsrundor.

– Kunde Björn kan nog Team Serneke, det tror jag säkert, skrockar Holmström.

På nationaldagen 6 juni bjuder Team Serneke och tävlingsarrangören in till ett ordentligt träningspass. Åland tur och retur med utgångspunkt från Norrtälje. Eventet kallas ”Ål in” och du kan läsa mer om det här.

Totalt blir det 10.5 mil rullskidor och man kan välja att vara med på enbart delar av passet.

Här är sträckningen för ”Ål in”.
Här är sträckningen för ”Ål in”.

På fredagen blir det öppen träning och sedan en frågestund efter loppet med teamet och eventuella andra elitåkare.

– Förhoppningen är verkligen att locka även ungdomar och juniorer, avslutar David. Mer information om Rullskidgalejet finns här.

Siste nyheter

racefox_gjerdalen

Vässa tekniken och nå drömtiden i skidloppet med Racefox Ski

Skidsäsongen står för dörren och många längtar efter att komma i toppform inför vinterns utmaningar i skidspåret. Men för att nå sin drömtid är en bra teknik avgörande. Racefox Ski är en...
Olle Jonsson vann fristilssprinten i Bruksvallarna på söndagen. FOTO: Bildbyrån/Johan Axelsson.

Truu och Jonsson fixade dubbel för Trillevallen

Stine Lise Truu och Olle Jonsson dominerade söndagens sprinttävlingar i Bruksvallarna. De båda åkarna från Trillevallens SK vann båda i såväl kvartsfinal, semifinal och final.
Oskar Kardin var snabbast på Långloppspremiären i Grönklitt och vann tio sekunder före Öyvind Moen Fjeld och Max Novak. Bilden dock från Marcialonga förra vintern. FOTO: Visma Ski Classics.

Oskar Kardin och Britta Johansson Norgren vinnare i Grönklitt

Oskar Kardin, Team Ragde Eiendom och Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team visade form direkt när många långloppsåkare gjorde säsongspremiär i Orsa Grönklitt på lördagen. Uppdaterad text.