Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Simon Andersson på väg mot seger i 28-kilometersklassen på Idre Fjällmaraton. FOTO: Nisse Schmidt.
Simon Andersson på väg mot seger i 28-kilometersklassen på Idre Fjällmaraton. FOTO: Nisse Schmidt.

Simon Andersson premiärvinnare på Idre Fjällmaraton

Falun Borlänge-skidåkaren Simon Andersson vann 28-kilometersklassen i den första upplagan av 2XU Idre Fjällmaraton på lördagen.
På den längsta banan över 45 kilometer var Fredrik Bakkman och Johanna Bygdell starkast.

Simon Andersson stack iväg direkt. Finske orienteraren Mårten Boström var ikapp, men fick ge sig i sluttningen upp mot Nipfjället och sedan var Simon 2.30 före i mål.

– Jag kände mig stark uppför, men fick kramp och var tvungen att stanna och stretcha på toppen av slalombacken på slutet, säger Simon.  På 45 kilometer satte orienteraren Fredrik Bakkman högsta fart från start och skaffade sig tidigt en lucka till främst britten Hector Haines och ryssen Roman Ryapolov. Vassa orienterare de också. De kom sedan aldrig i kapp, även om Haines knaprade in mycket av avståndet och bara var 41 sekunder efter i mål.

– Jag är trött, det här var tekniskt och riktigt kul!, säger Fredrik.

– Det var en riktigt rolig och riktigt tuff bana. Den kräver fullt fokus eftersom den är så teknisk, och jag blev rejält trött mot slutet, säger en nöjd och glad Fredrik. Storfavoriten i damklassen,

Johanna Bygdell, infriade alla förväntningar och var 15 minuter före tvåan Lena Gavelin.

– Det här var tufft, och riktigt tekniskt. Jag blev så trött!, säger Johanna. Först i mål av alla var världsmästaren i orientering, Lina Strand, i 12-kilometersklassen. Hon gick tidigt ifrån konkurrenterna och kunde njuta av sitt lopp.

– Det var ju jättemysigt det här! Härligt att få springa i fjällmyr och på fina stigar, säger Lina. Lukas Bohman gjorde sitt första traillopp med den äran och vann herrklassen. Nästan 1 000 löpare var anmälda till de tre distanserna 45 km, 28 km och 12 km. De två längsta banorna ger en rejäl löparupplevelse på tre fjäll.

– Vi är riktigt nöjda med genomförandet av 2XU Idre Fjällmaraton. Deltagarna är väldigt positiva och ger härlig feedback, så nu ser vi fram emot att arbeta vidare med 2019 års arrangemang, säger tävlingsledare David Andersson.

Liveresultat
https://live.eqtiming.com/37270#

 

Siste nyheter

Jens Burman mot seger vid säsongspremiären över 15 kilometer fristil i Gällivare. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Burman vinnare före Häggström i Gällivare

Jens Burman tog hem 15 kilometer skejt i Gällivare på fredagen. Åsarnaåkaren var 15 sekunder snabbare än tvåan Johan Häggström, Piteå elit. – Det var skönt. Det var kul att det svarade bra, sa Jens ti...