www.langd.se

Sätra IF, som håller till utanför Sala, kan nu stoltsera med en ny fin rullskidbana. De har också skapat ett konstsnöspår de senaste åren.
Sätra IF, som håller till utanför Sala, kan nu stoltsera med en ny fin rullskidbana. De har också skapat ett konstsnöspår de senaste åren.

Sätra IF har fixat en rullskidbana

Det händer mycket saker i skymundan ute i skid-Sverige. Ett exempel är att Sätra IF från Västmanland nu kan stoltsera med en ny rullskidbana. De senaste åren har de också skapat en konstsnöanläggning.
Stefan Ekman gjorde ett besök på den nya rullskidbanan häromdagen.

I söndags tog jag mig till skidspåret utanför Sätra Brunn. Inte enbart för att det var en träningsdag för ungdomar från Västmanlands skidklubbar utan även för att där finns en nygjord rullskidbana!

Det är inte varje dag vi får en ny rullskidbana i Sverige och sannerligen inte i Västmanland. Därför tog jag mig en pratstund med Sätra IF:s Peter Larsson efter både ungdomarnas och min egen träning var avslutad.

Sätra IF, hemmahörande i Västmanland utanför Sala, är en klubb som inte bara lyckats skapa en konstsnöanläggning de senaste åren utan nu också en rullskidbana. En och en halv kilometer nylagd asfalt.

Peter Larsson Sätra IF, vad är bakgrunden till att ni byggt en rullskidbana?
– Vi ville ha möjligheten att utöka verksamheten från konstsnöspåret för att träna här året runt och självklart komma bort från landsvägarna.

Men det är inte varje dag vi får en ny rullskidbana, vad har gjort det möjligt?
– Dels har vi sökt pengar från från Arvsfonden samt glesbygdsstöd men även egna pengar och intresse från klubben. Vi ser det som en fortsättning på konstsnöprojektet och en utveckling av anläggningen. Det har även gett oss en handikappanpassad anläggning.

Vad hoppas ni att detta ska ge för framtiden?
– Att fler ska åka skidor både sommar och vinter men också att behålla ungdomarna i sporten.

Nu finns fina möjligheter till bra och säker rullskidträning vid Sätra Brunn utanför Sala.
Nu finns fina möjligheter till bra och säker rullskidträning vid Sätra Brunn utanför Sala.

Vad har resultatet av rullskidbanan men kanske främst konstsnöspåret de senaste åren varit?
– Medlemsantalet och intresset har ökat och vi har fått väldigt många som åker skidor här. Sätra Brunn är ju inte långt från Sala och Västerås men vi har även  många åkare från exempelvis Enköping och Eskilstuna. Det lokala intresset är stort så fort det finns någonstans att åka skidor!

Ni har uppenbarligen kommit långt med er verksamhet. Hur planerar ni att gå vidare?
– Planen är att det ska bli en multisportarena för konditionsidrott. MTB, terränglöpning, orientering samt hinderbana. Målet är att vi ska hålla tävlingar här på snö, kanske redan till vintern och sedan på rullskidor i framtiden. Ḿen redan på lördag har vi Svarta Maran, 25 kilometer terränglöpning/MTB. 8 kilometer lättare terränglöpning samt barnklasser.

Avslutningsvis, den här helgen har ni haft två träningsdagar för Västmanlands ungdomsåkare. Det verkar vara ett stort intresse!

– Ja, U-team Västmanland som vi kallar det. Vi försöker att ha en träningshelg i månaden där vi blandar både lek och utvecklande träning. Vi går runt på klubbarna i Västmanland och avslutar med ett snöläger i Idre i november. Det är ett steg i rätt riktning och vi har ett stort intresse.

 

Siste nyheter

Viktor Thorn har fått en nytt diskbråck och måste genomföra en ny ryggoperation. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Tung motgång för Thorn - ny ryggoperation väntar

Vi intervjuade Viktor Thorn tidigare i sommar kring hans väg tillbaka från vårens ryggoperation. Nu har dessvärre Viktor får ett nytt diskbråck på samma ställe. Så här skriver Viktor själv på Instag...
Längd.se besökte Team XC Gold:s läger i Östersund i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Team XC Gold ger inspiration och utveckling

Vi har några gånger skrivit om Jerry Ahrlins projekt Team XC Gold där man som medlem får chansen och möjligheten till stöd och hjälp både vad gäller träning, inspiration och material. I helgen hängde...
Här rullar Fredrik Erixon genom Tomelilla under sista dagen på sin 28 dagars rullskidresa genom Sverige.

Fredrik gjorde det han drömde om - en månad på rullskidor genom Sverige

28 dagar tog det för Fredrik Erixon att åka rullskidor från Karesuando till Smygehuk. – Jag var orolig för att kroppen inte skulle palla. Men faktum är att jag är starkare nu och det var egentligen a...