www.langd.se

Det var stor publik vid supersprinten i Östersund förra året. 2-4 november är det dags igen. FOTO: Per Danielsson, Frilansfotograferna.
Det var stor publik vid supersprinten i Östersund förra året. 2-4 november är det dags igen. FOTO: Per Danielsson, Frilansfotograferna.

Skidsäsongen startar med TV-sänd supersprint i Östersund

Skidsäsongen drar igång med en rejäl skidfest.
Helgen den 2-4 november arrangeras VW-Supersprint med världens snabbaste skidåkare. SVT sänder direkt från tävlingen. Mittmedia direktsänder helgens alla tävlingar på webben.

Det svenska landslaget och flera av Norges sprintkanoner möts vid säsongsstarten i Östersund. Skidåkningens egen Usain Bolt – Ludvig Sögnen Jensen är startklar och på damsidan finns Marte Nordlunde, båda är världsrekordinnehavare på distansen 100 meter.

– 100-meterssprinten har utvecklats senaste åren och det blir fler tävlingar. Den TV-sända sprinten i Östersund med många bra åkare i startfältet är verkligen höjdpunkten, jag har tränat för att slå världsrekord igen, säger Ludvig Sögnen Jensen som var fjolårets segrare på herrsidan.

Ludvig Sögnen Jensen kommer tillbaka för att försvara segern från i fjol. FOTO: Per Danielsson, Frilansfotograferna.
Ludvig Sögnen Jensen kommer tillbaka för att försvara segern från i fjol. FOTO: Per Danielsson, Frilansfotograferna.

– Vi är glada att för andra året i rad arrangera säsongens första skidtävling, i anslutning till Östersund Winter Grand Opener. Det är väldigt roligt att SVT är med och utvecklar en ny tävlingsform TV-mässigt. Den korta distansen hundra meter ger högt tempo och närhet till publiken. Det visar att längdåkning också är en fartfylld arenasport, säger Ante Andersson, vd för Sportkompaniet som med länets skidföreningar är arrangör av skidtävlingen.

Nytt för i år är att Volkswagen Sverige har tagit fram en exklusiv supersprintbil som har Sverigepremiär under Östersund Winter Grand Opener, helgen som blivit en markör för att vintern är i antågande.

Världsrekordhållaren på 100 meter, Marte Nordlunde, kommer till start i Östersund. FOTO: Per Danielsson, Frilansfotograferna.
Världsrekordhållaren på 100 meter, Marte Nordlunde, kommer till start i Östersund. FOTO: Per Danielsson, Frilansfotograferna.

– I anslutning till tävlingen arrangeras Sveriges största och bästa skidmässa av Intersport som kommer att presentera flera produktnyheter och svara för prisvärda erbjudanden hela helgen. We&Sports presenterar nya webbportalen och metoderna som förebygger mental ohälsa bland idrottsungdomar. Jämtland Härjedalens Skidförbund lanserar en ny bok om hur vi tillsammans utvecklar skididrotten, säger Ante Andersson.

Helgen innehåller sprinttävlingar för både ungdomar och elit.

– Alla är välkomna att anmäla sig från 9 år och uppåt. Vi kör också en parasprint. Denna och ungdomsklasserna tävlar på lördagen och den TV-sända elittävlingen körs på söndagen med prologstart klockan 9.30, säger Ante Andersson.

Östersund Winter Grand Opener med VW Supersprint arrangeras i anslutning till skolledigheten- höstlovsveckan. På lördagskvällen blir det en stjärnspäckad supersprintbankett med mat, underhållning i världsklass och intervjuer. Biljetter till denna köpes via Visit Östersund, ÖP, Quality hotel Frösö Park och Sportkompaniet.

Siste nyheter

Från och med i vinter kommer Nattvasan ingå i Vasaloppstrippeln samt också ingå som medaljår precis som Vasaloppet och Öppet spår. FOTO: Vasaloppet.

Regeländring i Nattvasan – som nu ingår i Vasaloppstrippeln

Nu är det klart att både Nattvasan 90 och Nattvasan 45 från och med Vasaloppets vintervecka 2020 får räknas in som ett av delmomenten i Vasaloppstrippeln 90 och Vasaloppstrippeln 45. Med anledning av ...
Fredag 25 oktober öppnar Orsa Grönklitt för minst 1,5 kilometer längdåkning. Hela helgen 25-27 oktober är det tema längdåkning i Grönklitt. FOTO: Orsa Grönklitt.

Redan 25 oktober är det längdpremiär i Orsa Grönklitt

Redan den 25 oktober öppnar Orsa Grönklitt för den efterlängtade längdpremiären. Allt fler efterlyser en tidig premiär på längdskidor och tack vare sparad snö kan Grönklitt öppna spåren redan i slutet...
Herrarna i A-landslaget och Team Bauhaus tränar på snö i Idre kommande vecka och de får också sällskap av Stina Nilsson och Anna Dyvik. FOTO: Idre Fjäll.

Stina Nilsson och Anna Dyvik tränar med herrlandslaget i Idre

Idag, tisdag, samlas längdlandslagets herrar i Idre för en veckas läger. Med på lägret finns även Stina Nilsson och Anna Dyvik som skippar damlandslagets läger på hög höjd i Val Senales och väljer Idr...