Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Alfred Buskqvist är en av åkarna som ingår i IK Sterns satsning på att bli en av Sveriges bästa skidklubbar. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Alfred Buskqvist är en av åkarna som ingår i IK Sterns satsning på att bli en av Sveriges bästa skidklubbar. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Sveriges största skidklubb elitsatsar

Nu ska Sveriges största skidklubb IK Stern, tillsammans med sin sponsor Serneke och Skidome, se till att Sveriges nästa längdåkarstjärna är en göteborgare!
IK Stern ska genom en långsiktig satsning föra upp klubben till att bli en av Sveriges bästa.

IK Stern har satt upp en tydlig målsättning och en 10-årig plan, uppdelad i treårsperioder. Ett par av klubbens konkreta mål är att inom tre år bärga minst tre medaljer i SM-sammanhang samt att minst två åkare ska placera sig topp 20 på Vasaloppet eller Tjejvasan.

– IK Stern vill öka möjligheten för skidåkare i Västsverige att fortsätta satsa på sin sport. Målet är att öka intresset för längdåkning bland barn och ungdomar i vårt område och det tror vi bland annat kan ske genom att några göteborgare når Sverigetoppen och landslaget. Klubben vill skapa en träningsmiljö där alla, utifrån sina egna förutsättningar och mål, utvecklas maximalt, säger Henrik Johansson, ordförande i IK Stern.

IK Stern, som bildades i Göteborg redan på 1930-talet, är den största skidklubben i landet med cirka 1 300 medlemmar och drygt 600 åkare i Vasaloppet varje år. Klubben har redan i dag ett lovande elitlag där bland andra Alfred Buskqvist, 22 från Tjörn och Carl Olander, 28 år från Billdal har haft flera framskjutna placeringar i JVM respektive JSM.

– Vi vill med vår satsning förbättra förutsättningarna för vår elit som redan i dag satsar hårt. Bland annat ska vi samla hela elitteamet för att träna tillsammans och sparra varandra, vi ska ha kontinuerlig uppföljning av utstakade träningsplaner och bättre stöd i tävlingssammanhang för de elitsatsande gällande vallaservice, berättar Anders Buskqvist, ansvarig tränare för elitsatsningen i IK Stern

Träning på snö året om
Dessutom vill klubben även bygga underifrån och ge bättre förutsättningar för unga skidåkare från Västsverige att utvecklas, trots att vintern i Göteborg inte alltid erbjuder ideala förhållanden.

– Risken är större för oss med snöfattigare vintrar att tappa våra talanger till andra klubbar i landet. Med hjälp av de fina möjligheter som vi har genom Skidome i Prioritet Serneke Arena. vill vi se till att träning på snö blir möjlighet i större utsträckning än tidigare. Det är ännu få förunnat i landet att kunna träna på snö året om, säger Anders Buskqvist.
Internationell tävling kommer till Göteborg

Skidome erbjuder också möjlighet att, oavsett väderförhållanden, tävla och träna i internationell samverkan. Lördagen den 20 oktober körs tävlingen La Diagonela, som har sin originaltävling i Schweiz, i Skidome. En tävling öppen för alla, både barn, juniorer och vuxna.

Siste nyheter

Pontus Nordström spurtade hem segern i Engelbrektsrullen före Tom Fahlén till vänster och Daniel Richardsson till höger. FOTO: Jörgen Hjerpe.

Pontus Nordström spurtvann Engelbrektsrullen

Fyra mil långa Engelbrektsrullen kördes på lördagen och i herrklassen blev det spurtavgörande mellan fem åkare där Pontus Nordström, Östervåla IF/Team Serneke var starkast. Damklassen tog Malin Hedlu...
Viktor Thorn har fått en nytt diskbråck och måste genomföra en ny ryggoperation. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Tung motgång för Thorn - ny ryggoperation väntar

Vi intervjuade Viktor Thorn tidigare i sommar kring hans väg tillbaka från vårens ryggoperation. Nu har dessvärre Viktor får ett nytt diskbråck på samma ställe. Så här skriver Viktor själv på Instag...
Längd.se besökte Team XC Gold:s läger i Östersund i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Team XC Gold ger inspiration och utveckling

Vi har några gånger skrivit om Jerry Ahrlins projekt Team XC Gold där man som medlem får chansen och möjligheten till stöd och hjälp både vad gäller träning, inspiration och material. I helgen hängde...