Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
we_sports

Sveriges första samlingsplats för ungas idrottshälsa

We&Sports, som arbetar förbyggande kring psykisk hälsa hos idrottande ungdomar, lanserar Sveriges första samlingsplats för mental hälsa.

Organisationen, som bildades av Jämtland Härjedalens Skidförbund i januari 2018, har nu sammanställt det första utbildningspaketet med metoder som motverkar psykisk ohälsa bland unga idrottare. Samtidigt lanserar projektet en hemsida som blir den första i sitt slag för mental idrottshälsa.

– Vår ambition är att stärka och stötta på ett sätt som gynnar unga idrottare både nu och i framtiden. Vi har precis börjat med pilotutbildningar för ungdomar och ledare på idrottsgymnasiet i Östersund, säger Paula Lembke som är verksamhetsledare.

Psykisk ohälsa är ett växande samhällsproblem och hela 30 procent av Sveriges elitidrottare har upplevt psykiska besvär någon gång under sin idrottskarriär. Bakom We&Sports står Jämtland Härjedalens Skidförbund som tack vare medel från Arvsfonden kunnat starta arbetet med inriktning mot livsstilsfaktorer som sömn, självkännedom, återhämtning och relationer. Det förebyggande arbetet bedrivs genom utbildning för idrottare, ledare och föräldrar.

– Tillsammans med Maverick by Sigma har vi utvecklat en unik webb som blir Sveriges första digitala samlingsplats för målgruppen - idrottande ungdomar, ledare och närstående, säger Paula Lembke.

Under torsdagen den 1 november premiärvisas den nya hemsidan och de nya preventiva metoderna presenteras på E-hälsocentrum i Östersund. Under helgen den 2-4 november kommer en allmän visning för ungdomar och föräldrar att göras under Östersund Winter Grand Opener och VW-Supersprint.

We&Sports utvecklar ett mer kärleksfullt och hälsosamt idrottsklimat som skapar de bästa förutsättningarna för varje ung idrottare att nå sitt bästa jag. Projektet finansieras av Arvsfonden under tre år. Organisationen består av sex personer.

 

Siste nyheter

Pontus Nordström spurtade hem segern i Engelbrektsrullen före Tom Fahlén till vänster och Daniel Richardsson till höger. FOTO: Jörgen Hjerpe.

Pontus Nordström spurtvann Engelbrektsrullen

Fyra mil långa Engelbrektsrullen kördes på lördagen och i herrklassen blev det spurtavgörande mellan fem åkare där Pontus Nordström, Östervåla IF/Team Serneke var starkast. Damklassen tog Malin Hedlu...
Viktor Thorn har fått en nytt diskbråck och måste genomföra en ny ryggoperation. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Tung motgång för Thorn - ny ryggoperation väntar

Vi intervjuade Viktor Thorn tidigare i sommar kring hans väg tillbaka från vårens ryggoperation. Nu har dessvärre Viktor får ett nytt diskbråck på samma ställe. Så här skriver Viktor själv på Instag...
Längd.se besökte Team XC Gold:s läger i Östersund i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Team XC Gold ger inspiration och utveckling

Vi har några gånger skrivit om Jerry Ahrlins projekt Team XC Gold där man som medlem får chansen och möjligheten till stöd och hjälp både vad gäller träning, inspiration och material. I helgen hängde...