www.langd.se

Maja Dahlqvist och Ida Ingemarsdotter fick en smakstart på säsongen som tvåa och trea i Ruka. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.
Maja Dahlqvist och Ida Ingemarsdotter fick en smakstart på säsongen som tvåa och trea i Ruka. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Stina föll - Maja och Ida pallade

När Stina Nilsson föll så stod Maja Dahlqvist och Ida Ingemarsdotter på benen och grejade två svenska pallplatser vid världscuppremiären.
Maja Dahlqvist blev tvåa och Ida Ingemarsdotter trea bakom segrande ryskan Julija Belorukova.
– Det känns väldigt, väldigt bra, sa Maja Dahlqvist till SVT efter andraplatsen.

Det fanns stora förhoppningar på det svenska damlaget inför världscuppremiären i sprint i finska Ruka. Och som de levererade med tre åkare till final - Stina Nilsson, Maja Dahlqvist och Ida Ingemarsdotter.

Stina Nilsson hade länge kommandot i finalen men ryskan Julija Belorukova visade enorm styrka i sista backen. Ryskan tog segern ohotad sedan Stina i andrapostion hakat i Marken Caspersen Falla in i sista kurvan.

När Stina fick ta sig i mål som sexa så spurtade istället Dahlqvist och Ingemarsdotter bra och nådde pallen.

– Det känns väldigt, väldigt bra. Första målet var bara att ta mig vidare från prologen. Sen tyckte jag att det kändes bra i sista backen och på upploppet så då körde jag allt jag hade, berättade Falun Borlänge-åkaren Maja för SVT.

Både Maja och Ida klarade av Maiken Caspersen Falla som tappade lite fart när hon hakade i med Stina.

– Jag kom ikapp Maiken, och jag antar att hon körde allt hon hade. Så jag antar att jag gjorde ett bra lopp, sammanfattade Dahlqvist upploppsstriden.

Kramkalas mellan Ida och Maja. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.
Kramkalas mellan Ida och Maja. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

För Stina Nilsson blev det ett snöpligt slut på finalen.

– Jag blev helt enkelt för ivrig att börja spurta. Det var mitt eget fel men likväl är det surt när det känndes väldigt bra i kroppen. Det mesta var bra i dag så då är det tråkigt när man ställer till det för sig. Jag är mest arg bara, berättade Stina för SVT.

Hela det svenska damlaget imponerade med att vara topp 12 i prologen. Nia där var Hanna Falk som dock inte klarade sig i kvarten där hon blev femma. Det slutade med en 21:a plats för Hanna.

– Det var ett tufft heat. Jag har väl aldrig åkt bra på den här banan, jag får inte till det i den här backen på slutet. Jag känner mig som Gollum, jag bara drar upp armarna över axlarna och harvar på. Jag får inte ut det jag vill men så är det ibland i den här sporten, sa Hanna till SVT

För Moa Lundgren slutade dagen med en fin åttondeplats och Anna Dyvik blev tionde. Fem svenska åkare topp tio är inget annat än strålande.

Officiellt resultat finns här.

 

Siste nyheter

Anton Karlsson vann Klarälvsloppet före Stian Hoelgaard och Oskar Kardin i fjol. Vem vinner herrklassen i år? FOTO: Klarälvsloppet.

Klarälvsloppet sänds live här på Längd.se på söndag

På söndag är det dags för Klarälvsloppet Rollerski 90K med världseliten i långlopp på plats. Norska Team Koteng och Team Ragde Eiendom samt svenska Lager 157 Ski Team och Team Serneke är på plats och ...
Emil Persson och Andreas Holmberg dominerade Skoklosterrullen. Till slut var Holmberg starkast och vann med dryga minuten. FOTO: T-W Media.

Lager 157 Ski Team dominerade på Skoklosterrullen

I soligt men blåsigt väder avgjordes Skoklosterrullen på söndagen. Som väntat blev det dominans av trion Andreas Holmberg, Emil Persson och Britta Johansson Norgren från Lager 157 Ski Team. Andreas v...
anna_johan_vlcoacher

Anna och Johan Olsson nya officiella Vasaloppscoacher

Vasaloppet har sedan 2014 utnämnt certifierade coacher för att erbjuda kvalitetssäkrad träningsrådgivning. Det är en skara med gedigen kunskap som nu förstärks ytterligare när Anna och Johan Olsson ti...