Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Tour de Ski-pallen: Natalia Nepryaeva, Ingvild Flugstad Östberg och Krista Parmakoski. FOTO: GEPA pictures/Philipp Brem.
Tour de Ski-pallen: Natalia Nepryaeva, Ingvild Flugstad Östberg och Krista Parmakoski. FOTO: GEPA pictures/Philipp Brem.

Östberg överlägsen - Molander Kristiansen och Vinsa 13:e och 14:e

Ingvild Flugstad Östberg kunde ohotad vinna sin första seger i Tour de Ski. På slutetappen dubblade hon avståndet till tvåan Natalia Nepryaeva.
Moa Molander och Lisa Vinsa avslutade starkt uppför Alpe Cermis och blev 13:e och 14:e. Vinsa med åttonde tid på slutetappen.

Som väntat kunde ingen hota Ingvild Flugstad Östberg när Tour de Ski skulle avgöras med Final Climb. Norskan gick stadigt ifrån närmast följande ryskan Natalia Nepryaeva. I mål var Östberg 2.42 före.

– Det är en stor dröm att vara först här. Det är kanske inte min bästa distans, det var mycket smärta i dag, men efter sju hårda race är det en fantastisk känsla, sa Östberg i segerintervjun under SVT:s sändning.

– Jag tog bara hörn efter hörn och fokuserade på nästa nivå. Och när jag såg mållinjen kunde jag börja tänka att jag klarar det här, jag kunde nå min dröm, fortsatte hon.

Där bakom fick Nepryaeva kämpa rejält för att hålla Krista Pärmäkoski bakom sig. I mål var finskan 14 sekunder bakom.

Moa Molander Kristiansen och Lisa Vinsa gjorde åter två fina insatser. Moa var offensiv och var ett tag på väg mot en tiondeplats efter att ha startat som 13:e men fick släppa några åkare före sig. Lisa avancerade från 19:e till 14:e och var bara 13 sekunder efter Moa över mållinjen.

Vinsa hade åttonde tid på slutetappen med snabbare tid än till exempel Diggins och tvåan i mål Nepryaeva.

– Jag kände att jag ville gå. Det vara bara att jobba med pannbenent, det är en styrka jag har. Jag tog sväng för sväng, sa Lisa till SVT.

– Jag vet inte om jag vågar säga det men jag tyckte det var kul, fortsatte Piteå elit-åkaren.

Lisa Vinsa hade åttonde tid på Final Climb och blev 14:e på touren. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.
Lisa Vinsa hade åttonde tid på Final Climb och blev 14:e på touren. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.

Så här sa Moa till SVT om slutetappen:
– Det var fruktansvärt, det var hemskt. När man blir trött var det tack och god natt. Det värsta var serpentinerna, jag kände det som att jag stod still i kurvorna.

Moa Molander Kristiansen pustar ut efter målgång och 13:e plats på touren. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.
Moa Molander Kristiansen pustar ut efter målgång och 13:e plats på touren. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.

Men sin insats på hela touren var hon förstås nöjd med.

– Jag är stolt. Jag hänger med bättre än vad jag trodde.

De båda 23-åringarna har verkligen tagit vara på chansen de här dagarna på touren. De sista etapperna har de tagit stora steg framåt. Att många åkare hoppat av touren och att de därför kunnat klättra i listan ska inte ta bort deras prestationer. Det är bara att se vilka åkare de fightats mot. Åkare som de tidigare inte hängt med.

De fina slutplaceringarna ger också lite klirr i kassan för åkarna. Cirka 28 000 kronor för Moa och runt 24 000 kronor för Lisa.

Slutligen kan vi konstatera att Tour de Ski har problem. Av 75 startade damer gick 28 i mål. Nästa år är det inget mästerskap och vi kan förvänta oss fler åkare som fullföljer touren men kommande mästerskapsår måste något hända för att intresset kring Tour de Ski ska öka både bland åkare och publik.

Resultat
Tour de Ski, Val di Fiemme
Damer 9 km, Final Climb

1. Ingvild Flugstad Östberg 35.15,0
2. Natalia Nepryaeva + 2.42,0
3. Krista Pärmäkoski + 3.55,9
4. Anastasia Sedova + 3.53,2
5. Yulia Belorukova + 4.47,4
6. Jessica Diggins + 5.13,5

13. Moa Molander Kristiansen + 10.05,6
14. Lisa Vinsa + 10.18,0
26. Mia Eriksson + 15.19,8
Maria Nordström DNS


Offiicellt resultat

Winner of the day

 

Siste nyheter

Johan Häggström och Oskar Svensson efter tät kamp på ”Åk en mil vinn en bil” i Storhogna på långfredagen. Oskar tog segern den här gången. FOTO: Lasse ”Blixten” Jonsson.

Oskar Svensson och Ebba Andersson snabbast i Storhogna

”Åk en mil vinn en bil” på långfredagen har blivit en tradition för både elit och motionär. Snabbast på herrsidan idag var Oskar Svensson som vann en tät spurtstrid mot Johan Häggström. På damsidan v...
Lovisa och Jan Ottosson, på väg över Sjul-Olsaxeln, under Kungsledenrännet. FOTO:  Kungsledenrännet.

Ottossons mixedvinnare på Kungsledenrännet

I lördags genomfördes 80 kilometer långa Kungsledenrännet mellan Hemavan och Ammarnäs. I mixedklassen blev det familjeseger när Janne Ottosson och dottern Lovisa var snabbast. Herrklassen togs hem av...
FIS-kod/transponder för säsongen 2019/2020 måste ansökas senast 15 juni. FOTO: Längd.se.

Ansökan FIS-kod/transponder 2019/2020 senast 15 juni

Nytt för säsongen är att FIS-koden ska ansökas SENAST 15 juni 2019. Alla tävlande, både nya juniorer (födda -03) och seniorer måste ha en aktiv FIS-kod för att få ställa upp i FIS-tävlingar. Vid våra...