Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Lokalt snöfall över Norrtäljekusten i natt har nu bäddat för Roslagsloppets genomförande på lördag. FOTO: Roslagsloppet.
Lokalt snöfall över Norrtäljekusten i natt har nu bäddat för Roslagsloppets genomförande på lördag. FOTO: Roslagsloppet.

Roslagsloppet genomförs som planerat

För sjätte året i rad bjuder Roslagsbro IF och OK Roslagen in till Roslagsloppet. En tävling med anor från tidigt 1930-tal.
Lokalt snöfall över Norrtäljekusten i natt har bäddat för att loppet kan genomföras på lördag.
– Vi måste dock avvakta morgondagens eventuella snöfall och blidväder för att säkert kunna bestämma var tävlingen ska avgöras. Att det blir tävling är vi säkra på, säger tävlingsledaren David Holmström.

Från början var Roslagsloppet en tävling mellan Norrtälje och Rimbo. Växlande med start och mål vartannat år.

Tävlingen har sedan kommit att genomföras i olika tappningar, bland annat Häverödal - Norrtälje, innan den dog ut på grund av snöfattiga vintrar.

2013 bestämde sig arrangörsföreningarna för att återuppliva tävlingen i form av seedningslopp till Vasaloppsveckan och har lyckats genomföra loppet varje vinter sedan dess. Vilket man är ensamma om i Stockholms län.

– Vi har hittills aldrig kunnat använda originalbanan, berättar tävlingsledaren David Holmström.

Tävlingen har arrangerats på fem olika banor och tre olika orter under dessa fem år. Häverödal och Gimo har hjälpt till med arrangemanget de sista två åren, tack vare deras konstsnöspår. Något som saknas i Norrtälje.

Roslagsloppet har gjort sig känt genom sin speciella segerkrans. Här på Stefan Johansson, XC Sthlm, segrare 2018. FOTO: Roslagsloppet.
Roslagsloppet har gjort sig känt genom sin speciella segerkrans. Här på Stefan Johansson, XC Sthlm, segrare 2018. FOTO: Roslagsloppet.

I natt kom lokalt snöfall över Norrtäljekusten och arrangören räknar i nuläget med att kunna arrangera tävlingen på Roslagens GK på en milslång slinga. Loppet gick där även 2016

– Vi måste dock avvakta morgondagens eventuella snöfall och blidväder för att säkert kunna bestämma var tävlingen ska avgöras. Att det blir tävling är vi säkra på. Huvudsaken är att hålla det kvar i Roslagen, med tanke på namnet!, skrockar tävlingsledaren.

På grund av att det alltid råder osäkerhet kring omständigheterna och snabba beslut tas, så är anmälan gratis och avgift betalas inte förrän åkaren hämtar sin nummerlapp. Kommer man inte till start behöver man inte betala alls.

– I dessa trakter får man ge och ta. Tumma lite på förutsättningarna. Det viktigaste för alla inblandade måste vara att det arrangeras tävlingar, avslutar Holmström.

Ordinarie anmälan stänger imorgon onsdag 16 januari.

Loppets hemsida finns här.

Siste nyheter