www.langd.se

Axel Ekström gjorde fin comeback på världscupnivå när han åkte in som 27:a på 15 kilometer skejt i Ulricehamn idag. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.
Axel Ekström gjorde fin comeback på världscupnivå när han åkte in som 27:a på 15 kilometer skejt i Ulricehamn idag. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Härlig världscupcomeback av Axel Ekström

Det är i ropet att såga svensk herrskidåkning kan man säga. Minst sagt
Men varför inte lyfta fram ljuspunkter och se lite sansat på läget.
Idag gjorde Axel Ekström en fin comeback i världseliten som 27:a och andre svensk på fristilsloppet i Ulricehamn.
– Jag är fantastiskt glad nu. Det är ju här man vill vara med och tävla, säger Axel.

23-årige Axel är från Örebro men bor numera i Östersund. Inför den här säsongen bytte han klubb från Garphyttan till IFK Mora SK.

Ekström slog igenom på seniornivå när han blev tvåa på den svenska säsongspremiären i Bruksvallarna i november 2016. Den vintern fick han åka Tour de Ski och blev bland annat 17:e man på 10 kilometer skejt i Toblach.

Samma vinter var han tolva på sprinten och 13:e på skiathlon-loppet vid U23-VM i USA.

Förra säsongen fick han till stor del förstörd på grund av förkylningar och körtelfeber. Han hamnade då helt utanför landslagsgrupperna.

I sin nya klubb IFK Mora SK har han knutit näven, tränat hårt och idag fick han åter visa vad han kan.

Axel åkte i nationella gruppen i IFK Mora-dräkten men med vad det skulle visa sig ett bra startnummer.

Direkt ut från start fick han syn på kanadensaren Alex Harvey som kört sitt första varv.

– Jag såg direkt att han kom där så då tänkte jag att nu är det nog läge att att försöka sprätta ikapp här. Det blev riktigt lyckat. Och så kom Ustiugov ikapp sen efter ett varv, berättar Axel.

Så Ekström åkte sitt första och andra varv med Harvey som slutade nia. På andra varvet var alltså loppets fyra Sergey Ustiugov med i den klungan och ut på slutvarvet la sig Axel i rygg på ryssen.

– Jag försökte bita i så gott jag kunde. Det gick lite för fort i mellanbacken så då fick jag släppa där på krönet.

Det här måste vara ett härligt lopp för dig med tanke på vad som varit?
– Jo, det är klart. Det är kul för man vet ju själv vad man har för kapacitet. Det gäller att få ut det.

Har du känt att det varit lite på gång?
– Jo, det har gått mycket bättre i vinter än vad jag kunnat tänka mig efter hur våren och sommaren var. Det har gått över förväntan men mycket vill ju ha mer. Jag får försöka ta det långsamt framåt.

Hur långt efter i träning låg du efter körtelfebern?
– Jag var helt borta från träning i tio veckor. Sen fick jag stegra igång träningen långsamt men från juli så tränade jag ordentligt.

– Sen jag kom igång så har det gått fantastiskt bra med allting. Jag har haft jättebra stöd av klubben med läger och med de som finns i Östersund också. Det är såna här år när det är lite tuffare som man får vara jätteglad att dom som finns där stöttar än. Det visar sig vilka som vill göra det.

Direkt efter målgång visste Axel inte hur det skulle bli med söndagens stafett. Men det visade sig sedan att det blev en plats i det svenska andralaget.

– Jag är fantastiskt glad nu. Det är ju här man vill vara och tävla. Man blir frustrerad när man vet vad man har och inte får ut det. Så jag är jättenöjd med dagen.

Förbundskapten Rikard Grip var förstås glad när han såg Ekströms framfart.

– Fantastiskt roligt. Vi vet ju vad han har för kapacitet sen tidigare. Han har haft tålamod att jobba sig tillbaka efter sin sjukdomsperiod. Nu visar han på väldigt fin klass här idag, säger Grip.

Det ryktades redan innan säsongspremiären att Axel åkt väldigt fort på en träningstävling mot de bästa svenska åkarna. Idag fick vi också se att det är där Ekström hör hemma.

Man kan också rent allmänt fundera lite över sågningarna av de svenska herråkarna. Viktor Thorn var idag 1.03 efter segraren på 15 kilometer och några få sekunder efter  åkare som Behov och Parisse. Charlotte Kalla var 1.20 efter Johaug på 10 kilometer.

Vem ska vi vara mest orolig för inför VM? Eller ska vi vara oroliga för någon?

Alla åkare gör förstås sitt yttersta för att vässa sin form mot VM. Hur det ser ut på vägen dit kan vara olika.

Mellan Axel Ekström som 27:a och Jens Burman som 33:a hittar vi Denis Spitsov. Ryssen var trea på just 15 kilometer skejt i Lillehammer tidigare i vinter. Det handlar om ganska små marginaler på den här nivån mellan topp tio och topp 30.

Lite tålamod och lite sans och balans i sågningarna av svensk herrskidåkning är på sin plats.

Närmast i morgon får vi se vad som kan hända på stafetten där Calle Halfvarsson nu finns på plats i Ulricehamn efter sin förkylningsperiod och kliver in på förstasträckan i stafetten.

På damsidan får Jonna Sundling ta hand om slutsträckan när Stina Nilsson saknas på grund av sin skada.

Sverige ställer upp enligt följande:

Herrar
Lag 1

Calle Halfvarsson, Daniel Rickardsson, Jens Burman, Viktor Thorn
Lag 2
Björn Sandström, Axel Ekström, Tiio Söderhielm, Karl-Johan Westberg

Damer
Lag 1

Evelina Settlin, Ebba Andersson, Charlotte Kalla, Jonna Sundling
Lag 2
Anna Dyvik, Linn Sömskar, Moa Molander Kristiansen, Hanna Falk

 

Siste nyheter

Anton Karlsson vann Klarälvsloppet före Stian Hoelgaard och Oskar Kardin i fjol. Vem vinner herrklassen i år? FOTO: Klarälvsloppet.

Klarälvsloppet sänds live här på Längd.se på söndag

På söndag är det dags för Klarälvsloppet Rollerski 90K med världseliten i långlopp på plats. Norska Team Koteng och Team Ragde Eiendom samt svenska Lager 157 Ski Team och Team Serneke är på plats och ...
Emil Persson och Andreas Holmberg dominerade Skoklosterrullen. Till slut var Holmberg starkast och vann med dryga minuten. FOTO: T-W Media.

Lager 157 Ski Team dominerade på Skoklosterrullen

I soligt men blåsigt väder avgjordes Skoklosterrullen på söndagen. Som väntat blev det dominans av trion Andreas Holmberg, Emil Persson och Britta Johansson Norgren från Lager 157 Ski Team. Andreas v...
anna_johan_vlcoacher

Anna och Johan Olsson nya officiella Vasaloppscoacher

Vasaloppet har sedan 2014 utnämnt certifierade coacher för att erbjuda kvalitetssäkrad träningsrådgivning. Det är en skara med gedigen kunskap som nu förstärks ytterligare när Anna och Johan Olsson ti...