Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Starten för ICA-loppet i Matfors i snöväder under söndagen. FOTO: Matfors SK.
Starten för ICA-loppet i Matfors i snöväder under söndagen. FOTO: Matfors SK.

Tufft lopp i snöyran i Matfors

Årets ICA-lopp i Matfors blev en tuff historia då vädrets makter nu helt plötsligt hade bestämt sig för att släppa loss allt snöfall på en gång.
Lite av ödets ironi då vintern hittills varit snöfattig och arrangörsklubben Matfors SK har slitit som djur med spåren för att ens få till ett lopp.

Under den sista veckan kom dock en mindre mängd snö som gjorde att tävlingen säkrades och under tävlingsdygnet brakade det lös ordentligt och det ville aldrig sluta snöa. I 9 minusgrader och ihållande snöfall kunde i alla fall tävlingen genomföras och deltagarna i årets ICA-lopp kunde inte klaga på den vintriga inramningen.

Spåren blev av förklarliga skäl lite lösa och sladdriga men de flesta av de cirka 250 deltagarna som åkte någon av ICA-loppets fyra distanser, såg ut att trivas.

Snabbast av alla över huvuddistansen 42 kilometer var den landslagsmeriterade och tillika svenska mästaren över 50 kilometer från 2017, Anders Svanebo, Stockviks SF.

Anders Svanebo visade att takterna sitter i och åkte hem segern. FOTO: Matfors SK.
Anders Svanebo visade att takterna sitter i och åkte hem segern. FOTO: Matfors SK.

Anders har ju som bekant lagt elitsatsningen på hyllan men håller fortfarande god klass. Dock gjorde det tunga föret att det inte var något läge att soloköra utan Anders bidade sin tid och ryckte ifrån det övriga fältet med några kilometer kvar. Tvåa i mål var Thommy Larsson från Team ROG och trea Daniel Granberg från Mellansels IF.

Topp tre i herrklassen: Fr. v: Tvåan Thommy Larsson, ettan Anders Svanebo och trean Daniel Granberg. FOTO: Matfors SK.
Topp tre i herrklassen: Fr. v: Tvåan Thommy Larsson, ettan Anders Svanebo och trean Daniel Granberg. FOTO: Matfors SK.

Damernas långa klass vanns ohotat av Elin Vedin, Sundsvalls OK, med en segermarginal på 3 minuter och 37 sekunder ned till tvåan. Om andraplatsen såg det  länge ut att kunna bli en spännande strid då tre damer gick ut i stort sett samtidigt på det fjärde och sista varvet.

Elin Vedin som var snabbast i damernas lopp över 42 kilometer. FOTO: Matfors SK.
Elin Vedin som var snabbast i damernas lopp över 42 kilometer. FOTO: Matfors SK.

Dock kunde Jenny Kling från Selångers SOK gå ifrån på det sista varvet och marginalen blev till slut 45 sekunder ner till trean Lovisa Ottosson från Åsarna.

Topp tre i damklassen. Fr.v. Jenny Kling, tvåa, Elin Vedin, etta och Lovisa Ottosson, trea. FOTO: Matfors SK.
Topp tre i damklassen. Fr.v. Jenny Kling, tvåa, Elin Vedin, etta och Lovisa Ottosson, trea. FOTO: Matfors SK.

Herrarnas klass över halva distansen vanns av junioren och hemmaåkaren Isidor Wiksten Melander och damernas dito av Hanna Larsson från Vallsta.

Övriga storåkare som skymtades i det stundom ymniga snöfallet var bland annat den forne världs- och olympiske mästaren Vladimir Smirnov som kämpade sig igenom 21 kilometer. Även långloppsspecialisten Markus Ottosson som tidigare i veckan meddelade att han lägger ned säsongen, skymtades i folkvimlet. Dock höll han löftet om att inte tävla och iklädde sig istället rollen som serviceman åt sambon Elin som segrade i damernas 42 km-klass.

Precis som tidigare år anordnades också barnens Vasalopp i samband med ICA-loppet och det var en härlig syn att se att nästan 50 barn komma till start och visa att svensk skidsports framtid ser ljus ut.

Mer info samt fullständiga resultat finns på http://ica.matforsskidklubb.se/.

 

Siste nyheter

Pontus Nordström spurtade hem segern i Engelbrektsrullen före Tom Fahlén till vänster och Daniel Richardsson till höger. FOTO: Jörgen Hjerpe.

Pontus Nordström spurtvann Engelbrektsrullen

Fyra mil långa Engelbrektsrullen kördes på lördagen och i herrklassen blev det spurtavgörande mellan fem åkare där Pontus Nordström, Östervåla IF/Team Serneke var starkast. Damklassen tog Malin Hedlu...
Viktor Thorn har fått en nytt diskbråck och måste genomföra en ny ryggoperation. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Tung motgång för Thorn - ny ryggoperation väntar

Vi intervjuade Viktor Thorn tidigare i sommar kring hans väg tillbaka från vårens ryggoperation. Nu har dessvärre Viktor får ett nytt diskbråck på samma ställe. Så här skriver Viktor själv på Instag...
Längd.se besökte Team XC Gold:s läger i Östersund i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Team XC Gold ger inspiration och utveckling

Vi har några gånger skrivit om Jerry Ahrlins projekt Team XC Gold där man som medlem får chansen och möjligheten till stöd och hjälp både vad gäller träning, inspiration och material. I helgen hängde...