Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Under SM i Sundsvall satsar man på att bygga upp en mer hållbar vallaby. FOTO: Svenska skidförbundet.
Under SM i Sundsvall satsar man på att bygga upp en mer hållbar vallaby. FOTO: Svenska skidförbundet.

Nya tag för klimatsmart vallaby under SM

Svenska skidförbundet tar i samarbete med Stockviks SF och Bauhaus initiativ till att bygga upp en mer hållbar vallaby under SM-veckan i Sundsvall den 30 januari – 3 februari.
Debatten om skidvalla som innehåller miljö- och hälsofarligt fluor har varit intensiv under hösten och inledningen av denna skidsäsong.

Bland annat har fluorvallning förbjudits i Norge för barn- och ungdomar och under 2020 kommer försäljning av vissa fluortyper att förbjudas.

Svenska Skidförbundet längd har följt debatten och har tillsammans med Vasaloppet tagit fram en rekommendation om hur skidsportens aktörer tillsammans kan hjälpas åt för att valla mer hållbart. Ett förbud mot fluorvallning är svårt att kontrollera, vilket gör att vi tror att ett ändrat arbetssätt med vallaprodukter är en bättre väg att gå.

Läs våra rekommendationer här.

För att komma igång med rekommendationen kommer Svenska skidförbundet i samarbete med Stockviks SF och Bauhaus bygga upp en hållbar vallaby under SM-veckan i längdskidor, som genomförs i Sundsvall 30 januari – 3 februari.

– Att skapa hållbara evenemang på alla plan är ett viktigt arbete för Svenska skidförbundet där vi redan gör och kommer göra mycket den närmaste tiden. Det är sportens framtid det handlar om, säger Johan Sares, längdchef på Svenska Skidförbundet.

Återvinningsstationer för avfall och vallarester kommer att iordningsställas i vallabyn på SM och ett antal vallabodar kommer ha sina golv täckta med markduk, som kommer att sorteras som brännbart avfall efter tävlingarna. Dessa två åtgärder kommer drastiskt att minska spridningen av vallarester i naturen och skapa en hållbar vallaby.

– Vallafrågan är väldigt aktuell. Både naturen och våra vallare kan ta skada av hur vi idag jobbar med vallaprodukterna, men samarbetet med Stockvik och Bauhaus under SM-veckan visar att det med små insatser går att göra väldig mycket inom miljö- och arbetsmiljöfrågan på en skidtävling. Att ställa iordning bra återvinningsstationer och täcka vallautrymmens golv är något som i princip alla arrangörer klarar av och som gör stor skillnad, fortsätter Johan Sares.

Bauhaus hjälper bland annat till med markdukar till vallabodarna under SM-veckan.

– För oss på Bauhaus var det en självklarhet att hjälpa till. Hållbarhet är högsta prioritet för oss och kan vi bidra till att skapa en hållbar vallaby med en så enkel insats så är det givetvis intressant och en utmärkt förlängning på det samarbete vi redan har med längdlandslaget, säger Patrik Sandevik, event- och sponsringschef hos Bauhaus.

Björn Vedin, som är tävlingsledare för arrangören Stockviks SF är också nöjd med samarbetet.

– Som arrangör av årets SM-vecka ser vi väldigt positivt på Svenska skidförbundets och Bauhaus initiativ till att skapa en hållbar vallaby. Detta är kunskap som vi kommer ta med oss till framtida arrangemang och det ska även bli intressant att höra vad de deltagande klubbarna tycker om vallabyn.

Vallabyn under SM-veckan är placerad vid ingången till tävlingsarenan Ängen på Södra Berget.

Skid-SMs officiella webbplats: www.skidsm2019.se

SM-veckans officiella webbplats: www.smveckan.se

 

Siste nyheter

Pontus Nordström spurtade hem segern i Engelbrektsrullen före Tom Fahlén till vänster och Daniel Richardsson till höger. FOTO: Jörgen Hjerpe.

Pontus Nordström spurtvann Engelbrektsrullen

Fyra mil långa Engelbrektsrullen kördes på lördagen och i herrklassen blev det spurtavgörande mellan fem åkare där Pontus Nordström, Östervåla IF/Team Serneke var starkast. Damklassen tog Malin Hedlu...
Viktor Thorn har fått en nytt diskbråck och måste genomföra en ny ryggoperation. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Tung motgång för Thorn - ny ryggoperation väntar

Vi intervjuade Viktor Thorn tidigare i sommar kring hans väg tillbaka från vårens ryggoperation. Nu har dessvärre Viktor får ett nytt diskbråck på samma ställe. Så här skriver Viktor själv på Instag...
Längd.se besökte Team XC Gold:s läger i Östersund i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Team XC Gold ger inspiration och utveckling

Vi har några gånger skrivit om Jerry Ahrlins projekt Team XC Gold där man som medlem får chansen och möjligheten till stöd och hjälp både vad gäller träning, inspiration och material. I helgen hängde...