Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Längdintresset i huvudstadsregionen är stort. Det visade sig inte mist på Huvudstadscrossen i helgen. FOTO: Bengt Lord.
Längdintresset i huvudstadsregionen är stort. Det visade sig inte mist på Huvudstadscrossen i helgen. FOTO: Bengt Lord.

Huvudstadscrossen - de yngsta vann de äldsta klasserna

Skicrosstävlingen Huvudstadscrossen lockade dryga 200 längdskidåkare till Täby Konstsnöspår på lördagen.
Tävlingen arrangeras i fristil  i en, för förmiddagen uppbyggd, bana som innehäll baklängeshinder, slalombanor och en riktig mjölksyrabacke.

De yngsta åkarna åkte ett varv (1,5 kilometer) och den äldsta åldersklassen - fyra varv (6 kilometer). Snabbast i de äldsta klasserna var också yngst, både i herr och damklassen faktiskt.

17-åriga Calle Rune från Vallentuna tävlandes för Täby IS, skejtade hem segern med god marginal till tvåan, Adam Johansson, IK Jarl Rättvik. Damklassen vanns överlägset av 18-åriga Olivia Lavén, Täby IS, som var hela 2.31 för andra dam, Ingela Liwell, Oxvretens SK.

Olivia Lavén på väg mot seger i D 17-klassen. FOTO: Bengt Lord.
Olivia Lavén på väg mot seger i D 17-klassen. FOTO: Bengt Lord.

– Det var kul att få vinna på hemmaplan. Banan var rolig, baklängeshindrena var lurigt placerade och det fanns ingenstans att vila på vägen, summer Calle efter prisutdelningen.

Tvåa i herrklassen 17 år och uppåt var 30-åriga Adam Johansson som tävlar för IK Jarl Rättvik.

– Kul att göra comeback i en så kul och genomtänkt bana. Fler borde åka denna tävling nästa år. Också kul att så många föräldrar åkte så jag själv slipper känna mig allt för gammal, skrattar Adam.

Topptrion i H 17-klassen. Fr.v. tvåan Adam Johansson, ettan Calle Rune och trean Pelle Fochsen. FOTO: Bengt Lord.
Topptrion i H 17-klassen. Fr.v. tvåan Adam Johansson, ettan Calle Rune och trean Pelle Fochsen. FOTO: Bengt Lord.

Täby IS Skidor börjar få fin rutin på att arrangera tävlingar på konstsnöspåret

– Förberedelserna har pågått i en vecka för att färdigställa SkiCross-området och sista handpåläggningen gjordes dagens innan, berättar Anders Larsson som var ansvarade för att bygga banan tillsammans med Fredrik Strömblad.

– Det är ett lagjobb och alla i klubben hjälper till utifrån bästa förmåga. Det är fantastiskt kul att jobba med en tävling som Huvudstadscrossen. Det är stor skillnad mot att fixa en fotbollsturnering eller så. Vi måste bygga en arena och snabbt efter tävlingen riva den, fortsätt Fredrik.

– Det är en utmaning, men vi börjar få rutin, men fullfjädrad blir man aldrig. Kul att åkarna uppskattade banan. Vi kanske kan få nytt förtroende nästa år, avslutar Anders.

Utmärkande för årets tävling är de stora herrklasserna. Klassen med flest åkare var herrar 11-12, där hela 27 killar fullföljde tävlingen. Glädjande är att också att klassen 17-Motion, som är den äldsta klassen, slog rekord i antal åkare. 18 herrar respektive 11 damer.

Längdskidåkning i Stockholm är på tillväxt och tillgången till tävlingar på hemmaplan för Täby IS åkare är begränsad. Huvudstadscrossen som arrangerades för sjunde året i rad är en viktig tävling för barn och ungdomar i Stockholms skidregion. Konstsnöspåret skapar förutsättningar för att även Stockholm ska kunna konkurrera i skidspåren framöver.

Resultat Huvudstadscrossen 2019.

Fullt fokus mellan slalomkäpparna. FOTO: Bengt Lord.
Fullt fokus mellan slalomkäpparna. FOTO: Bengt Lord.

 

Siste nyheter

Pontus Nordström spurtade hem segern i Engelbrektsrullen före Tom Fahlén till vänster och Daniel Richardsson till höger. FOTO: Jörgen Hjerpe.

Pontus Nordström spurtvann Engelbrektsrullen

Fyra mil långa Engelbrektsrullen kördes på lördagen och i herrklassen blev det spurtavgörande mellan fem åkare där Pontus Nordström, Östervåla IF/Team Serneke var starkast. Damklassen tog Malin Hedlu...
Viktor Thorn har fått en nytt diskbråck och måste genomföra en ny ryggoperation. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Tung motgång för Thorn - ny ryggoperation väntar

Vi intervjuade Viktor Thorn tidigare i sommar kring hans väg tillbaka från vårens ryggoperation. Nu har dessvärre Viktor får ett nytt diskbråck på samma ställe. Så här skriver Viktor själv på Instag...
Längd.se besökte Team XC Gold:s läger i Östersund i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Team XC Gold ger inspiration och utveckling

Vi har några gånger skrivit om Jerry Ahrlins projekt Team XC Gold där man som medlem får chansen och möjligheten till stöd och hjälp både vad gäller träning, inspiration och material. I helgen hängde...