Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Vasaloppets VD Eva-Lena Frick är glad över att merparten av Vasaloppets uppvärmning är helt fossilfri under 2019. FOTO: Vasaloppet.
Vasaloppets VD Eva-Lena Frick är glad över att merparten av Vasaloppets uppvärmning är helt fossilfri under 2019. FOTO: Vasaloppet.

Klimatsmartare mässor under Vasaloppet

Vasaloppet och Adven färdigställer i år uppvärmning i samtliga mässtält med förnyelsebara råvaror.
Arbetet med att fasa ut dieseluppvärmningen i Vasaloppets mässtält i Sälen, Mora och Oxberg påbörjades 2017 och slutförs nu med pelletsuppvärmning i Sälen samt grön el i Oxberg. Något som kommer att göra merparten av Vasaloppets uppvärmning helt fossilfri 2019.

– Vasaloppet har alltid samarbetat med partners för att säkerställa utveckling och kunskap i bland annat miljöfrågor och vi är mycket stolta över samarbetet med Adven i dessa frågor. Den lokala förankringen är viktig och vi känner en stor trygghet i att de ligger långt framme i utvecklingen av klimatsmarta lösningar, säger Eva-Lena Frick, VD på Vasaloppet.

Vasaloppet har under många år arbetat med att kontinuerligt minska sitt klimatavtryck. Bland annat har åtgärder gjorts för att minska nedskräpningen längs med spåret, att få deltagare att resa kollektivt och genom att enbart erbjuda fluorfri valla i den egna vallaservicen. 

Ett av de större projekten har varit att förändra uppvärmningen i Vasaloppets mässtält i Mora, Sälen och Oxberg. Redan till vinterveckan 2018 genomfördes ett omfattande arbete med att förändra både uppvärmningsmetod och inomhusklimat i mässtältet i Mora. Tillsammans med den lokala fjärrvärmeleverantören Adven möjliggjordes ett byte av diesel som värmekälla till förmån för förnyelsebar fjärrvärme i det 4 000 kvadratmeter stora mässtältet. En åtgärd som minskade utsläppen av koldioxid med hela trettio ton. 

Inför Vasaloppets Vintervecka 2019 är det dags för nästa stora steg i det här samarbetet. Nu är det startplatserna i Sälen och i Oxberg som tar klivet i rätt riktning för att minska utsläppen från fossila bränslen, genom att byta till pelletsuppvärmning och grön el. Något som kommer att ge effekt både på miljön samt personal och besökares komfort.

– Att hitta en förnyelsebar uppvärmningsmetod för Vasaloppets tält har varit utmanade och kul. Det är inte så många evenemang av Vasaloppets storlek som använder fjärrvärme och pelletsuppvärmning och det känns fantastiskt att få bidra till att Vasaloppet ligger i framkant, säger Erik Gynt som är Regionchef Svealand på Adven.

Vasaloppets hållbarhetsstrategi sträcker sig från 2016 till 2022 och fokuserar på ett hållbart förhållningssätt inom tre olika områden: miljö, ekonomi och sociala frågor. Viktiga resultat i arbetet som följer av hållbarhetsstrategin är nöjdare och friskare deltagare, stöd till föreningslivet och regional utveckling, hållbart ekonomiskt resultat till ägarklubbarna och minimerad miljöpåverkan.

Siste nyheter

Johan Häggström och Oskar Svensson efter tät kamp på ”Åk en mil vinn en bil” i Storhogna på långfredagen. Oskar tog segern den här gången. FOTO: Lasse ”Blixten” Jonsson.

Oskar Svensson och Ebba Andersson snabbast i Storhogna

”Åk en mil vinn en bil” på långfredagen har blivit en tradition för både elit och motionär. Snabbast på herrsidan idag var Oskar Svensson som vann en tät spurtstrid mot Johan Häggström. På damsidan v...
Lovisa och Jan Ottosson, på väg över Sjul-Olsaxeln, under Kungsledenrännet. FOTO:  Kungsledenrännet.

Ottossons mixedvinnare på Kungsledenrännet

I lördags genomfördes 80 kilometer långa Kungsledenrännet mellan Hemavan och Ammarnäs. I mixedklassen blev det familjeseger när Janne Ottosson och dottern Lovisa var snabbast. Herrklassen togs hem av...
FIS-kod/transponder för säsongen 2019/2020 måste ansökas senast 15 juni. FOTO: Längd.se.

Ansökan FIS-kod/transponder 2019/2020 senast 15 juni

Nytt för säsongen är att FIS-koden ska ansökas SENAST 15 juni 2019. Alla tävlande, både nya juniorer (födda -03) och seniorer måste ha en aktiv FIS-kod för att få ställa upp i FIS-tävlingar. Vid våra...