Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
vTove Alexandersson vann SM-guld på medeldistans i Östersund nio sekunder före Magdalena Olsson. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Tove Alexandersson vann SM-guld på medeldistans i Östersund nio sekunder före Magdalena Olsson. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Alexandersson och Lamov svenska mästare i medeldistans

Tove Alexandersson och Andrey Lamov vann under lördagen skidorienteringens SM i medeldistans.
– Medeldistans med masstart blir lätt ganska kaotiskt, så det var bra att öva på det inför VM, säger Alexandersson.

I helgen gör landets skidorienterare upp i två SM-tävlingar i Östersund; medeldistans och stafett står på programmet.
 
På lördagens medeldistans var det masstart som gällde och både på dam- och herrsidan blev det tight ända mot slutet.
 
På damsidan segrade förhandsfavoriten Tove Alexandersson, Alfta-Ösa, men bara med nio sekunders marginal till IFK Moras Magdalena Olsson, som nyligen vann EM-guld på distansen (då med individuell start).
 
– Det var ett roligt område och bra bana, men jag hade ett väldigt struligt första varv eftersom det var väldigt trångt med allt folk. Till andra varvet spred det ut sig mer så då gick det bättre, säger Tove Alexandersson, som aldrig uppfattade hur nära Olsson var.
 
– Det var gafflat ända fram till sista kontrollen, så jag hade inte så mycket koll på hur Magda låg till på slutet eftersom vi hade olika gaffel.
 
Vad tar du främst med dig från loppet?
 – Att medeldistans med masstart i skidorientering lätt blir ganska kaotiskt, så det var bra att öva på det inför VM.
 
Bronset gick till Linda Lindkvist, IK Jarl Rättvik.
 
Vassast bland herrarna var IFK Moras Andrey Lamov, som i landslagssammanhang tävlar för Ryssland, men som bor och verkar i Sverige. Även här skilde nio sekunder till tvåan, Lamovs klubbkamrat Linus Rapp. Trea slutade Alfta-Ösas Erik Rost.
 
– Det här kändes jättebra. Skönt att vara tillbaka, säger Lamov, som inte alls kunde göra sig själv rättvisa på EM som nyligen avgjordes i Turkiet.
 
– Nej, jag var helt ur form på grund av en förkylning. Därför är det extra skönt att känna att kroppen fungerar igen, och jag är även nöjd med min orientering i dag.

Andrey Lamov vann SM-guld nio sekunder före klubbkompisen Linus Rapp. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Andrey Lamov vann SM-guld nio sekunder före klubbkompisen Linus Rapp. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
 
Mot slutet av banan kände han hela tiden flåset från klubbkompis Rapp.
 
– Jag såg honom nästan hela tiden, och jag förstod att jag var tvungen att vara noggrann och försiktig och kämpa hela vägen in. Jag är jättenöjd att det gick vägen.
 
I morgon väntar stafett-SM.
 
VM i skidorientering avgörs i Piteå 20-24 mars.
 
Resultat, SM, medeldistans
Damer

1) Tove Alexandersson, Alfta-Ösa OK, 39.11, 2) Magdalena Olsson, IFK Mora OK, +0.09, 3) Linda Lindkvist, IK Jarl Rättvik, +0.29, 4) Evelina Wickbom, I 19 IF, +0.42, 5) Hanna Eriksson, IFK Mora OK, +2.07, 6) Klara Yngvesson, Umeå OK, +2.35.

Herrar
1) Andrey Lamov, IFK Mora OK, 40.51, 2) Linus Rapp, IFK Mora OK, +0.09, 3) Erik Rost, Alfta-Ösa OK, +0.55, 4) Henning Sjökvist, Stora Tuna IK SK, +1.39, 5) Markus Lundholm, OK Renen, +1.41, 6) Rasmus Wickbom, I 19 IF, +2.07.

Komplett resultatlista finns här.

 

Siste nyheter

Linn Persson var bäst av de svenska tjejerna på sprinten i Holmenkollen med en åttondeplats. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Topp tio för Persson och Högberg i Kollen

Linn Persson och Elisabeth Högberg lyckades bäst av de svenska tjejerna vid världscupsprinten i Holmenkollen. Linn blev åtta och Elisabeth tia. – Det känns bra. De flesta hade lite svårt i dag, det k...
Tove Alexandersson och Erik Rost vann guld och Magdalena Olsson silver när VM-sprinten i skidorientering avgjordes i Piteå. FOTO: Mårten Lång/Svenska orienteringsförbundet.

Guld, guld och silver till Sverige på VM-sprinten

Tove Alexandersson och Erik Rost tog guld. Magdalena Olsson silver. Sprintdagen under VM i skidorientering i Piteå bjöd på stora svenska framgångar. – Detta är mitt femte raka VM-guld i sprint. Det k...